Glam News Magazine

Colaborarea cu designeri de la mari case de modă a fost unul dintre secretele succesului unor filme în care costumele actorilor au rămas emblematice. De la Brigitte Bardot în Balmain, în “And God Created Women” (1956), regizat de Rozer Vadim, la Charlize Theron în John Galliano, în filmul lui David Leitch “Atomic Blonde” (2017) , există destule exemple care susțin faptul că în spatele unui mare regizor a stat adesea un și mai mare designer.

Dior în “Stage Fright” (1950)

case de modă
Foto: Picture Post/Hulton Archive/Getty Images

Filmele lui Alfred Hitchcock sunt unele dintre cele mai elegante din istorie, iar pentru acest film designerul de costume și câștigător al Oscarului de opt ori, Edith Head, a știut ce trebuie. „Dacă nu e Dior, nu este Dietrich”, a spus producătorilor și astfel a fost angajată pentru a-și crea costumele. Rochii cu talie de viespe, rochii din tul și cu pene pline au fost perfecte pentru personajul acuzat de o crimă monstruoasă.

Balmain în “And God Created Woman” (1956)

case de modă
Foto: Collection Christophel / Alamy Stock Photo

Filmul care a transformat-o pe Brigitte Bardot într-o stea peste noapte prezintă o tânără a cărei apetit sexual și lipsă de inhibiție zguduie un sat de pescuit adormit. Costumele create de Balmain au ajutat la conturarea personajului: cămăși de in, topuri pe gât de bărci și fuste creion. Couturierul a îmbrăcat-o pe Bardot și în următorul ei film, comedia La Parisienne din 1957.

Chanel în “Last Year at Marienbad” (1961)

case de modă

Filmată în alb-negru, drama câștigătoare a Leului de Aur este centrată pe un cuplu misterios jucat de Delphine Seyrig și Giorgio Albertazzi, care se întâlnesc la un hotel baroc. Dulapul elegant al lui Seyrig, alcătuit din rochii mici negre, rochii lungi de șifon și pălării cu pene, a fost creat de Coco Chanel pentru care această colaborare a însemnat o revenire pe marile ecrane. Succesorul lui Coco Chanel, regretatul Karl Lagerfeld, a adus un omagiu filmului în spectacolul de primăvară / vară 2011, în care modelele au defilat în ceea ce era o replică a grădinilor de la Marienbad.

Givenchy în “Breakfast at Tiffany’s” (1961)

case de modă
Foto: Silver Screen Collection/Getty Images

Hubert de Givenchy a fost cel care a creat garderoba principală pentru Audrey Hepburn și împreună au făcut ca acest film să rămână embleatic în modă. Designerul și actrița s-au întâlnit în timpul producției filmului Sabrina din 1954 și au colaborat din nou la Face Funny (1957), Love in the Afternoon (1957), Charade (1963), Paris When it Sizzles (1964), How to Steal a Million (1966) și Love Among Thieves (1987). Rochia neagră definitoare de epocă a lui Holly Golightly rămâne cea mai celebrată creație a lui Givenchy, încasând 467.200 de lire la licitație în 2006.

Yves Saint Laurent în “Belle de Jour” (1867)

Cine putea să creeze costume subversive pentru Séverine Serizy, gospodina burgheză care își petrece după-amiaza lucrând ca o prostituată de înaltă clasă în clasicul din 1967 al lui Luis Buñuel decât Yves Saint Laurent? Designerul a îmbrăcat-o pe Catherine Deneuve în cămașă neagră austeră, pălării și o serie de paltoane care par destul de actuale în ciuda deceniilor trecute.

Paco Rabanne în “Barbarella” (1968)

Foto: Silver Screen Collection/Getty Images

Multe dintre creațiile spațiale ale lui Paco Rabanne au fost imortalizate în film și uimesc prin inventivitate. Jane Fonda joacă rolul unui aventurier spațial titular într-o misiune de a opri un om de știință malefic să distrugă galaxia. Deux-piece-urile cu zale, corsetele și cizmele înalte pe coapse se potrivest perfect în acest scenariu.

Giorgio Armani în “American Gigolo” (1980)

case de modă
Foto: Everett Collection Inc / Alamy Stock Photo

Imaginea lui Richard Gere din acest fil a ajuns să definească estetica șlefuită a lui Giorgio Armani. Când designerul italian a fost cooptat să creeze costume pentru drama din 1980 a lui Paul Schrader despre escorta masculină Julian Kaye, era încă în primele etape ale carierei sale. Impecabila croitorie a lui Kaye a atras atenția și a lansat cariera lui Armani, propulsându-i afacerea în lumea celor mai râvnite case de modă. Cât privește industria cinematografică, i-a mai îmbrăcat pe Christian Bale în The Dark Knight, Brad Pitt în Inglourious Basterds și pe Leonardo DiCaprio în The Wolf of Wall Street.

Prada în “Romeo + Juliet” (1996)

Foto: Moviestore collection Ltd / Alamy Stock Photo

Regizorul Baz Luhrmann a mutat povestea într-o suburbie modernă americană, completată de violența armelor și mafie. Pentru a îmbrăca personajele eclectice care populează lumea lui Luhrmann, designerul de costume Kym Barrett a ales cămăși colorate, veste de piele și rochii de bal din paiete. Dolce & Gabbana au asigurat costumele familiei Capulet, dar când a fost vorba de Romeo interpretat de Leonardo DiCaprio, numai Prada putea asigura o imagine de impact, astfel că a creat costumul său de nuntă albastru bleumarin. 17 ani mai târziu, Luhrmann, Prada și DiCaprio s-ar reuni din nou pentru The Great Gatsby.

Jean Paul Gaultier în “The Fifth Element” (1997)

case de modă
© AF archive / Alamy Stock Photo

Copilul teribil al modei franceze a lucrat cu Pedro Almodóvar pentru a proiecta haine pentru Bad Education și The Skin I Live In, dar costumele pentru care este cel mai bine amintit sunt cele din epopeea științifică din 1997 a lui Luc Besson. Între costumul de bandaj al lui Milla Jovovich, vesta de cauciuc a lui Bruce Willis, topul din satin acoperit cu trandafir al lui Chris Tucker și costumul super-ticălos al lui Gary Oldman, este imposibil să alegeți un favorit.

John Galliano în “Atomic Blonde” (2017)

Charlize Theron joacă rolul unui agent MI6 care urmărește agenții dubli în ajunul prăbușirii Zidului Berlinului. Folosind fotografiile lui Helmut Newton ca punct de referință, designerul de costume Cindy Evans a selectat piese de îmbrăcăminte de la unele dintre cele mai importante case de modă. Dior i-a împrumutat din arhiva lor o haină roșu-cireașă, Burberry i-a furnizat un trench, iar Saint Laurent o pereche de cizme până la glezne. Dar piesa care a avut cel mai mare impact a fost haina de un alb strălucitor pe care Theron o poartă într-una dintre scenele memorabile, pe care John Galliano a creat-o ​​special pentru acest film.

Lasă un comentariu