Glam News Magazine

Visul omenirii de a păși pe lună a fost împlinit pe 20 iulie 1969 de Neil Armstrong. De atunci multi astronauti s-au bucurat de peisaje selenare, însă și noi, cei de pe pământ, o putem face fără să ieșim în spațiu. Exista o mulțime de locuri în care te poți simți ca și cum ai păși pe lună.

Valle de la luna, Chile

peisaje selenare
Acest loc din deșertul Atacama este cel mai uscat de pe pământ, iar peisajul de aici a fost folosit pentru a testa mașinile care au ajuns pe lună. Canioanele sale oferă cadre perfecte pentru fotografii ca de pe altă planetă.

Fish River Canyon, Namibia

Este cel mai mare canion din Africa, în total aproximativ 100 de mile lungime, până la 27 km lățime și în unele locuri de aproape 550 de metri adâncime. Cei pasionați de alpinism au ocazia să experimenteze aici trasee incredibile.

Insula albă, Noua Zeelandă

peisaje selenare

Este singura insulă vulcanică din Noua Zeelandă. Vulcanul său a eliberat continuu gaz vulcanic încă din anii 1700, ceea ce creează probleme locuitorilor și face turiștii să se gândească de mai multe ori înainte să o aleagă drept destinație.

Platoul Ennedi , Ciad

peisaje selenare

Este o minune din punct de vedere geologic. Și este atât de întinsă că sunt multe zone aici nedescoperite. La 40.000 de kilometri pătrați, platoul de gresie are dimensiunea Elveției. Masivul Ennedi a devenit Patrimoniu Mondial UNESCO în 2016.

Cappadocia, Turcia

Este o regiune istorică din Turcia, în Anatolia Centrală, cu peisaje selenare datorate depunerilor de lava si cenusa vulcanica. Aici sunt și multe case scuptate în rocă vulcanică care creează o atmosferă de poveste fără sfârșit.

Ahaggar, Algeria

peisaje selenare

Este un lanț muntos parțial vulcanic, situat în centrul Saharei. Masivul ocupă o sprafață de 480.000 de kilometri pătrați. Munții Ahaggar sunt cei mai înalți din Sahara algeriană, creând peisaje selenare spectaculoase.

Bardenas Reales, Navarra

peisaje selenare

Bardenas Reales este o regiune naturală semi-deșertică, cu solurile formate din argilă, cretă și gresie, care au fost erodate de apă și vânt creând forme surprinzătoare, canioane, platouri, structuri tabulare și dealuri izolate, numite cabezos.

Douz, Tunisia

Se numără între peisajele selenare folosite în cinematografie. La Douz s-a fimat pentru Star Wars.

Deșertul Foișoarelor, Australia

peisaje selenare

Nu atât de cunoscut până în anii ‘60, este de asemenea un loc mai greu accesibil. Aceasta pentru că numai mașinile de teren pot ajunge aici. Steiurile și colții de calcar ar sfâșia imediat cauciucurile altor vehicule.

Parcul Național Timanfaya, Spania

peisaje selenare

Numit după singurul vulcan activ, parcul este situat în Insulele Canare și își datorează aspectul din cauza celor peste 100 de cratere care au erup în ultimele sute de ani și au distrus vegetație și sate întregi.

Valea lunii / Wadi Rum, Iordania

peisaje selenare

Cele 70.000 de hectare nelocuite de mii de ani sunt Patrimoniu Mondial Unesco. Numai unele zone pot fi vizitate și numai cu ghizi beduini.

Mauna Kea, Hawaii

Mauna Kea este un vulcan inactiv din insulele Hawaii, unul din cei cinci vulcani care formează insula Hawaii. Este cel mai înalt munte din lume, măsurat de la bază la vârf, deoarece baza sa se află pe fundul mării la aproximativ 6.000 m sub nivelul Oceanului Pacific, aducându-i înălțimea totală la peste 10.000 m.

Death Valley / Valea Morții, California

peisaje selenare

Valea Morții este cea mai joasă, aridă și fierbinte depresiune intramontană din California meridională, situată la sud-est de la Sierra Nevada. NASA a folosit aceasta zonă pentru a testa vehiculul care a aselenizat pe Marte, în 2012.

Makgadikgadi, Botswana – Africa

Este ce a rămas din fostul mare lac Makgadikgadi care a secat în urmă cu zeci de mii de ani în urmă. Nu ai zice ca aici a fost odată o zonă fertilă pentru Homo Sapiens modern.

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici, România

peisaje selenare

Încheiem lista cu un loc de la noi din țară, rezultat în urma unui fenomen rar: vulcanii noroioși din județul Buzău. Aici vulcanii noroioși creați de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adâncime, formează un peisaj selenar pe o suprajață de 16,5 ha datorită nămolului ieșit la suprafață din stratele de argilă.

Lasă un comentariu