Glam News Magazine

Parisul va fi pentru totdeauna orașul atât de venerat în versurile lui Maurice Chevalier din 1939 … Aceste monumente sunt simbolice pentru istoria orașului. De la Opéra Garnier la Notre-Dame-de-Paris, toate au o poveste distinctă pariziană de spus.

La Conciergerie

Palatul gotic ce stă cu mândrie pe malurile Senei este un exemplu minunat al arhitecturii din secolul al XIV-lea. Odată ajuns domiciliul regelui Franței, Palatul a fost închis în timpul Revoluției Franceze – cel mai faimos deținut nu a fost altul decât Marie-Antoinette. Este chiar posibil să vizitați o replică a celulei în care a trăit timp de două luni înainte de a fi executată pentru trădare.

Arcul de Triumf

Pentru a construi Arcul de Triumf în 1806, Jean-François Chalgrin s-a inspirat din Arcul lui Titus din Roma. Structura sa impunătoare, cu o înălțime de 50 de metri, se află la intersecția a 12 bulevarde, proiectate de Baron Haussman. Deschis de Louis-Philippe în 1836, monumentul este renumit pentru adăpostirea rămășițelor unui soldat necunoscut care a murit în timpul primului război mondial. Există o flacără ce este aprinsă în fiecare seară în memoria sa. Monumentul găzduiește, de asemenea, o terasă panoramică ce are vedere la 360 de grade deasupra străzilor din Paris.

Opéra Garnier

Staruri, artiști și voci excepționale au împărțit scena la Opéra Garnier încă din anul 1875. Sub comanda lui Napoleon al III-lea, clădirea a fost proiectată de către arhitectul Charles Garnier și este o adevărată splendoare decorată cu sculpturi aurii și mozaicuri. Grand Escalier (scara mare) din marmură este decorată cu felinare și bronz – un loc ce trebuie văzut măcar o dată în viață.

Panteonul

La o aruncătură de băț de  Grădina din Luxemburg, unul dintre cele mai mari monumente ale Parisului, a fost inspirat de Panteonul din Roma. A fost construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea de către arhitectul Jacques-Germain Soufflot ca o biserică dedicată sfintei Geneveva (Sainte-Geneviève), dar în prezent este un memorial, care adăpostește rămășițele unor personalități franceze marcante (Simone Veil, Victor Hugo, Alexandre Dumas).

Biserica Sacré-Cœur din Montmartre

Merită să urcați 237 de trepte pentru a ajunge la Bazilica Sacré-Coeur din Montmartre, care este construită la 130 de metri deasupra Parisului. Ridicată după arhitectura bizantină, Paul Abadie s-a inspirat din moscheea Hagia Sofia din Istanbul pentru acest proiect colosal care a inceput în 1875. Culoarea albă a monumentului este dată de piatra de calcar de la  Château-Landon, care în mod bizar, strălucește atunci când plouă.

Centrul Național de Artă și Cultură Georges-Pompidou

Un monument simbolic al secolului XX, Centrul Pompidou și-a deschis porțile cu numai 40 de ani în urmă pe 31 ianuarie 1977. Realizat de arhitecții Renzo Piano, Gianfranco Franchini și Richard Rogers (toți câștigători ai prestigiosului premiu Pritzker), muzeul deține expoziții splendide, fie că vorbim despre artă contemporană, design sau cinematografie, totul sub acoperișul unei clădiri cu o arhitectură absolut remarcabilă. Biblioteca Kandinsky este celebră pentru colecția bogată de cărți de artă, arhive private și manuscrise, precum și pentru Atelierul Brâncuși unde se pot vedea câteva dintre incredibilele sculpturi ale artistului.

Muzeul Orsay

Cu ajutorul designerului Gar Aulenti, în 1986 Gare d’Orsay a fost transformat în muzeul care este astăzi. Pereții și plafoanele sale sunt pavate în piatră aspră, cât și domul, cunoscut pentru dimensiunile amețitoare. Muzeul deține lucrări ale artiștilor precum Claude Monet, Paul Cézanne și August Renoir.

Catedrala Notre-Dame de Paris

Avea 856 de ani când a ars într-un incendiu, unul dintre cele mai istorice monumente ale Franței. Victor Hugo a dedicat o carte catedralei, Papa al VII-lea l-a binecuvântat pe Napoleon I între zidurile sale, iar regele Henri al IV-lea s-a căsătorit cu Marguerite de Valois în 1572. Atât de multe evenimente s-au petrecut în cel mai vizitat monument religios din Franța (13 milioane în fiecare an). Se va redeschide, sperăm, în cinci ani. Fațada, realizată de Guillaume d’Auvergne, a rămas intactă.

Muzeul Louvre

Muzeul Louvre este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța (după suprafață, 210.000 m2 dintre care 60.600 m2 destinați expozițiilor) și unul dintre cele mai importante muzee din lume. Este situat în centrul capitalei franceze, Paris, într-o clădire istorică, fost palat regal, Palatul Luvru. Exponatele de artă franțuzești acoperă o largă parte din istoria Franței, de la Dinastia Capețienilor până în prezent.

Muzeu cu caracter universal, Luvrul posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizației, din Antichitate până la 1848 și acoperă o arie geo-culturală întinsă, de la Europa occidentală, Grecia, Egipt până la Orientul Apropiat. Operele prezente la Luvru au o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă.

Turnul Eiffel

Turnul Eiffel a devenit simbolul Franței și cel mai popular obiectiv turistic la nivel mondial. A fost proiectat de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați la Eiffel și Co. Gustave Eiffel, inițial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susținător al său și a cumpărat brevetul. Turnul, care poartă numele său, este una dintre principalele destinații turistice ale Parisului și lumii, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Turnul și-a primit cel de-al 200.000.000 vizitator la 28 noiembrie 2002.

Structura a fost construită între anii 1887-1889. Aceasta urma să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 și deschis pentru public la 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oțel, folosind două milioane și jumătate de nituri. Luând în considerare standardele de siguranță din acel moment, este remarcabil faptul că un singur muncitor a murit la construcția turnului și anume în timpul instalării lifturilor. Lifturile originale funcționau cu ajutorul unui sistem hidraulic, pe când lifturile actuale sunt electrice.

Sursa foto: pinterest

Lasă un comentariu