Glam News Magazine

Lacul Lebedelor a fost compus de Piotr Ilitch Ceaikovski între anii 1875 și 1876 și spune povestea prințului Sigfried și a tinerei Odette, care, vrăjită de vrăjitorul von Rothbart, este blestemată să trăiască precum o lebădă albă, reușind să se întoarcă la forma umană doar noaptea. Este unul dintre primele spectacole de balet create vreodată de un compozitor simfonic, la cererea lui Vladimir Petrovici Begitchev, custodele Teatrului Imperial din Moscova și bazat pe o piesă pe care Ceaikovski a scris-o pentru a-și încânta nepoții într-o vară. Maestrul de balet Marius Petipa și coregraful Lev Ivanov au fost cei care au regizat cea mai faimoasă versiune a baletului, la scurt timp după moartea compozitorului.

Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Originile Piesei

Există multe teorii cu privire la originea povestirii Lacul Lebedelor. Cartea originală a lui Vladimir Begitchev a fost în mare măsură inspirată de o poveste folclorică tradițională germană scrisă de Johann Karl August Musäus, “The Stolen Veil”, care ne spune povestea metamorfozei unei femei într-o lebădă. Cu toate acestea, există și referințe la folclorul rusesc, “The White Duck”. În Actul III al baletului, există și o referință către o legendă Buryat, care poate să fi inspirat faimoasa poveste a fraților Grimm, “The Six Swans”.

Succesul

Ceaikovski, care a murit în 1893, nu cunoaște succesul Lacului Lebedelor. Prima interpretare de la Teatrul Imperial Bolchoï din Moscova nu a fost bine primită de public și a fost văzută de compozitor ca “o dezamăgire umilitoare”. Coregraful Julius Reisinger s-a spus că a fost copleșit de compoziția ambițioasă a lui Ceaikovski și ca rezultat, mișcările dansatorilor nu au pus foarte bine în lumină măreția piesei. Doar în 1895, sub direcția lui Ivanov și Petipa, piesa de balet a fost recunoscută ca un adevărat triumf.

Un balet cosmopolit

Una dintre cele mai frapante calități ale Lacului Lebedelor este diversitatea coregrafiei. Inspirat de stilul tradițional de balet din timpul renașterii italiene, care a fost un amestec de dansuri tradiționale din întreaga lume, Marius Petipa a creat o coregrafie cu mișcări din Polonia, Ungaria, Italia, Rusia și Spania. Marius Petipa a înscris un scor al lui Riccardo Drigo, în care au fost urme de pași spanioli și maghiari, precum și dansuri venețiene.

Balerinele din rolul principal

Rolul lui Odette a fost mult timp râvnit de balerinele din întreaga lume și a fost interpretat de cele mai bune dansatoare din lume. Una dintre primele care au preluat rolul Prima Balerina, a fost italianca Pierina Legnani, care în 1893 a uimit publicul cu 32 de improvizații perfecte, cu piruete care au fost integrate în coregrafie încă de pe atunci. Versiunea lui Rudolf Noureev din 1964 a avut-o ca și Prima Balerina pe dansatoarea de origine britanică Margot Fonteyn, care a dezvoltat o relație profesională remarcabil de strânsă cu coregraful. Cea mai istorică versiune a avut-o în prim plan pe Maïa Plissetskaïa, numită Prima Balerina din Bolchoï în 1960, care în anul 1976 pentru aniversarea a 100 de ani de la lansarea piesei, a dansat cu o combinație de grație și dramă pe care ne-o vom aminti de-a lungul anilor. Aici se află forța din spatele Lacului Lebedelor: puterea simfonică a lui Ceaikovski și bogăția coregrafiei, care împreună ridică lucrarea de la un simplu balet la o capodoperă exagerată de pantomimă. În prezent, dansatoarea franco-norvegiană Léonore Baulac este cea care interpretează rolul lui Odette în producția de la Opéra Bastille din Paris. Este pentru a doua oară în cinci ani când a fost distribuită în acest rol, confirmând talentul ei ca Prima Balerina.

Adaptări

De-a lungul anilor, Lacul lebedelor a avut mai multe adaptări. În 1895, Ivanov și Petipa au omis secțiuni din balet, în special întregul act al patrulea. Această versiune revizuită a devenit clasică și a inspirat generații de coregrafi. Între anii 1910 și 2019, au fost create mai mult de douăzeci de adaptări diferite, în orașe precum Paris, New York, Havana, Hamburg și San Francisco. Una dintre cele mai renumite este coregrafia lui Rudolf Noureev din 1984 de la Opéra Bastille din Paris, care a infuzat povestea cu o dimensiune psihanalitică. El a interpretat povestea ca pe un vis al prințului Sigfried, în care caută adâncurile unui lac în încercarea de a scăpa de căsătoria aranjată. Lebada albă reprezintă libertatea lui de neatins, iar lebada neagră alter-ego, prins în obligația de a se căsători. În cele din urmă, prințesa Odette este dusă de vrăjitorul Rothbart din fața ochilor prințului neputincios. Piesa de balet a avut și multe adaptări cinematografice, însă fără îndoială, cea mai faimoasă adaptare este cea a lui Darren Aronofsky din 2011, “Black Swan”, în care Natalie Portman joacă rolul unei tinere balerine, care se află în conflict nu numai pentru rolul principal în piesa de balet, ci și cu o dualitate distructivă interioară care estompează liniile dintre imaginar și realitate.

Sursa foto: Getty Images

Un comentariu

Lasă un comentariu