Glam News Magazine

Dubrovnik este una dintre cele mai căutate destinații din Croația. Orașul vechi, peisajele uimitoare și mai nou pentru faptul că a fost una dintre locațiile de filmare pentru Game of Thrones îi susțin faima. Dubrovnik are însă mult mai mult de oferit.

Orașul Vechi Dubrovnik

Între porțile orașului vechi vei descoperi la pas fortificații și clădiri din secolul al XV-lea, care dezvăluie istoria acestui oraș. Nu rata piața principală și punctul de trecere din Luža, unde vei găsi turnul cu ceas astronomic, o reconstrucție modernă a originalului din 1444; Coloana Orlando în care au fost citite toate declarațiile de stat; cea mai mică dintre fântânile lui Onofrio și o statuie prozaică a dramaturgului din perioada Shakespeare, Marin Držić, instalată în 2008. Te poți opri apoi la unul dintre restaurantele de la colț de stradă și să urmărești viața străzii între zidurile ei vechi.

Zidurile Oraşului Dubrovnik

dubrovnik

Au aproape 2000 de metri lungime și 25 metri și sunt unele dintre cele mai bine întreţinute din Europa. Au fost ridicate între secolele XIII – XVI, iar intrarea este lângă Poarta Pile. Din cel mai înalt loc priveliştea oraşului te va cuceri.

Porțile orașului

dubrovnik
Dubrovnik

Poarta Pile este intrarea principală și cel mai interesant punct de acces în orașul vechi. Înconjurată de un șanț complet, cu o punte de legătură construită în 1537, poarta Pile Pile – oferă vizitatorilor și o frumoasă grădină. O altă poartă care merită văzută datează din secolul al XIV-lea – Poarta Ploce, ca un sistem de “dublă apărare”, eficient la nevoie.

Farmacia medievală

Dintre toate comorile din Orașul Vechi, Mănăstirea Franciscană și Muzeul Vechi al Farmaciei sunt adevăratele nestemate. Într-un pasaj îngust care împarte mănăstirea de Biserica Mântuitorului nostru se află intrarea în faimoasa farmacie veche, aflată încă în funcțiune după 700 de ani. Localnicii bătrâni renunță la rețetele lor obișnuite, în timp ce turiștii admiră borcanele și vasele de pe vremuri. Multe dintre recipientele și doctoriile pe care le vedeți datează din secolul al XV-lea, ceea ce face ca această farmacie să fie dacă nu cea mai veche, una dintre cele mai vechi din Europa.

Palatul Rectorului

dubrovnik

Cel mai iconic monument din Dubrovnik, Palatul Rectorului a fost reconstruit de două ori. Primul a fost în stil venețiano-gotic, vizibil în designul ferestrei pe scara mare spre camerele de zi ale rectorului. Ulterior, fațada a fost refăcută în stil florentin. La parter, de o parte și de alta a unei curti, se află închisoarea și sălile de judecată. La etaj, este un sortiment ciudat de articole: scaune sedan, trăsuri, haine și peruci ale magistraților, portretele notariilor locali și biblioteca frumoasă sculptată a lui Ivo Rudenjak.

Catedrala din Dubrovnik

dubrovnik

Catedrala ce se înalță lângă Palatul Rectorului. având hramul Adormirea Maicii Domnului, s-a construit pe ruinele a două biserici. Prima biserică a fost construita în secolul al XII lea de Richard Inima de Leu. Când se întorcea din a treia Cruciadă, din anul 1192, a supravieșuit unui naufragiu care a avut loc în apropierea Insulei Lokrum și a promis ca va construi o biserică. Ulterior, în secolul al XIV-lea pe locul acestei biserici a fost construită o catedrală în stil romanic, care va fi distrusa de cutremurul din anul 1667. Catedrala de azi a  fost construită în perioada 1671-1713, în stil baroc, în formă de cruce latină și detine un tezaur bogat de picturi celebre.

Columna lui Orlando

Este monumentul care simbolizează libertatea pentru Republica Dubrovnik. Pe lângâ însemnătatea istorică, ea și are una socială și altă culturală, fiind locul de întâlnire al localnicilor, ba chiar o binecunoscută locație pentru spectacole de stradă, concerte sau festivaluri.

Turul Game of Thrones

Se știe că Dubrovnik a servit ca locație pentru orașul fantezist al King’s Landing încă de la filmările din seria a doua, când a înlocuit Malta ca fundal preferat pentru capitala celor șapte regate. Acest lucru a adus valuri de turiști aici. Poți alege un tur pe jos cu o companie locală experimentată sau poți face singur turul după reperele turistice. Nu rata curtea interioară a Palatului Rectorului, cu scara sa de piatră, folosită pentru întâlnirea lui Daenerys și a Spice King din Qarth în seria a doua, episodul cinci.

Insula Lokrum

dubrovnik

La 600 metri de Dubvronik se află o insulă luxuriantă, plină de verdeață și mister, locația unei vechi mănăstiri și a unei grădini botanice. Superstiții vechi spun că insula poartă blestemul pus pe trupele lui Napoleon de către călugării benedictini care au fost alungați de aici. Ulterioar habsburgii au transformat Lokrum în propria lor zonă de relaxare, de unde păunii și grădinile botanice.

Mănăstirea Dominicană

Între Palatul Sponza și Poarta Ploče, această mănăstire este cunoscută mai ales  pentru picturile din secolul al XV-lea ale Școlii Dubrovnik din muzeu.Pe pereții bisericii mănăstirii se află un frumos crucifix din lemn din 1358 și un tablou al renumitului artist Vlaho Bukovac din Cavtat.

Istoria recenta, din timpul comunismului

Croația a făcut parte din federația iugoslavă condusă de comuniști din 1945 până în 1991 și încă există o penurie de muzee care se ocupă de această perioadă într-un mod accesibil. Muzeul de Istorie Roșie, deschis în aprilie 2019, oferă o imagine clară a acelei epoci. Este un proiect privat inițiat de un grup de localnici. Accentul este pus pe aspectele mai colorate ale guvernării comuniste și încercările sale de a concepe un stil de viață care să combine egalitatea și ordinea cu consumismul și culturalul. libertate. O mare parte din expoziție este interactivă în sensul că poți sta pe canapele originale, să răsfoieșți cărți sau să activezi sunetul și vizualul folosind smartphone-ul. Nu rata „cameră întunecată” care acoperă atitudinea regimului de disidență, inclusiv documente despre Goli Otok, insula în care comuniștii pro-sovietici au fost închiși și tortuți după ruperea președintelui Tito cu Stalin în 1948.

O călătorie cu telecabina pe muntele Srd

dubrovnik

Muntele Srđ este parte din istoria orașului, nu în ultimul rând în timpul conflictului din 1991. Muntele Srđ a servit ca frontieră împotriva turcilor și a fortului napoleonic și, mai ales, în cazul în care viteji croați au ținut piept forțelor sârbe. O călătorie cu telecabina face ca Orașul Vechi să dispară dedesupt pentru a dezvălui o panoramă a albastrului Adriatic în orizont. La stația telecabinei, restaurantul Panorama oferă aceeași vedere, alături de platouri cu fructe de mare, cocktailuri și vinuri locale, care trebuie încercate.

Cinema în aer liber

Deschis pe perioada verii, cinematograful Jadran ecranizează un mix plăcut variat de filme indie și blockbusters internaționale în engleză, cu subtitrare în croată.Locația este folosită și ca scenă pentru spectacole semi-improvizate.

Plaje ideale

dubrovnik

Dubrovnik oferă o gamă frumoasă de plaje. Plaja orașului Dubrovnik, Banje, este la doar o scurtă plimbare de la Poarta Ploče. Este potrivită pentru copii, cu dușuri, șezlonguri și șezlonguri pentru închiriere, plus schiuri cu jet și gonflabile.În plus, plimbările de-a lungul coastei sunt un prilej în plus de relaxare.

Caiac pe mare

Activitatea în aer liber pentru vizitatorii din Dubrovnik, caiacul maritim este organizat pentru începători, ca o călătorie de o jumătate de zi, cu prânzul pe insula Lokrum. Caiacurile de mare sunt mai confortabile decât cele convenționale. Lungimea lor, cu o capacitate suplimentară de încărcare, permite caiacului să se deplaseze mai ușor în linie dreaptă.

Peștera Betina špilja

dubrovnik

Aproape de centrul orașului Dubrovnik, peștera ascunsă Betina špilja este accesibilă doar de la mare. Un adăpost perfect și un loc ideal de picnic, Betina špilja cuprinde o intrare mare și un covor cu pietricele albe fine. Nu există șezlonguri, nici dușuri, nici facilități, doar tu, plaja și marea. Pentru a ajunge la ea, mergi spre Portul Vechi din Dubrovnik și solicită unui local să te ducă acolo. Reține ora de preluare dacă nu vrei să stai mai mult decât preconizezi la peșteră.

Baruri rafinate

Pentru cei care caută luxul, Dubrovnik are o mulțime de baruri cochete pe plajă, cu secțiuni VIP și facilitățile. Plaja Copacabana este una fastuoasă, cu șezlonguri de dimensiuni mari unde poți servi cocktailuri. Ziua se poate încheia cu o călătoria cu barca la apusul soarelui.

Fortul Sf. Ioan

Pe marginea estică a orașului vechi se află Fortul Sf. Ioan, cunoscut de localnici ca Fortul Sf. Ivan. Odată parte importantă a apărării din Dubrovnik, firtul este acum valoare turiatucă. În zona superioară găzduiește Muzeul Maritim din Dubrovnik care prezintă expuneri ale trecutului maritim din Dubrovnik ilustrate prin modele de bărci și artefacte navale, iar zona inferioară conține Acvariul din Dubrovnik cu numeroasele sale expoziții interesante.

Festivalul de vară Dubrovnik

Cel mai important eveniment cultural din Croația este Festivalul de vară din Dubrovnik, cu 47 de zile și nopți de spectacole de muzică clasică, teatru, operă și dans (în principal).În total, sunt utilizate aproximativ 70 de locații oentru spectaacole- chiar și insula Lokrum. Pentru unele este nevoie de rezervare, pentru altele se achită bilet la intrare. Pentru unele, tinuța de ceremonie este obligatorie.Există și o serie de spectacole gratuite pe străzile Orașului Vechi de-a lungul timpului festivalului.

Insula nelocuită Daksa

Nu există bărci, nici taxiuri de apăcare să meargă la Daska. Localnicii evită insula și o consideră bântuită. Și există un motiv pentru asta. Odată ocupată de călugări, Daksa era locul în care partizanii de la Tito, care au trecut prin Dubrovnik în 1944, i-au luat pe simpatizanții fasciști și i-au executat în masă. Nu au fost găsite morminte, dar au fost descoperite rămășițe umane în 2009 când a avut loc o ceremonie de reînhumare și de pomenire. Poți plăti un localnic pentru a te duce la insulă.

3 comentarii

  1. Ne bucuram ca va sunt utile informatiile. Gasiti si alte recomandari de vacanta in sectiunea Travel.

  2. Noi am vrut sa facem luna de miere in Dubrovnik… dar am lasat pe alta data. Ar fi fost pacat sa ratam atatea minunatii… ca in afara de filmarea celebrului sezon din Game of Thrones nu stiam mare lucru…

    Multumesc de informatii!

Lasă un comentariu