Glam News Magazine

De la siluete victoriene cu talie de viespe până la creații extravagante, precum cele ale lui Vivienne Westwood și Jean-Paul Gaultier – rolul corsetului în modă este important și variat și încă foarte prezent pe podiumurile de astăzi.

Corsetul are o istorie controversată. În trecut a fost cunoscut ca și instrument patriarhal de tortură care a deformat corpul feminin, însă istoricii susțin că nu au existat astfel de experiențe de tortură și că unele femei chiar l-au purtat din plăcere.

© Getty Images

Corsetele erau purtate de femei – și, uneori, de bărbați – în lumea occidentală din secolul al XVI-lea până la începutul secolului al XX-lea, deși articolele de îmbrăcăminte de tip corset figurează încă din 1600 î.Hr. Ceea ce a început ca un corset fără mâneci, a evoluat apoi în structuri din oțel, care înconjurau coastele și comprimau talia naturală. Forma corsetului a evoluat de-a lungul celor 400 de ani de utilizare, alternând între modele mai lungi care acopereau șoldurile și versiuni mai scurte, centrate pe talie. Corsetele au ajutat la modelarea corpului în siluete distincte, de la forma de clepsidră populară în anii 1800 până la ce în formă de „S” din anii 1900.

© Getty Images

Discuțiile despre punerea în pericol a sănătății din cauza purtării corsetului s-au stins în secolul al XIX-lea, când a devenit una dintre cele mai populare piese verstimentare. Disponibile într-o mare varietate de modele, corsetele erau purtate de femeile din clasele superioare și mijlocii și, din ce în ce mai mult, și de femeile din clasa muncitoare. Unii medici au dat vina pe corset pentru boli respiratorii, deformări ale coastelor, leziuni ale organelor interne, malformații congenitale și avorturi spontane, în timp ce alții au aprobat corsetele mai puțin rigide care au ajutat la susținerea corpului. Istoricii modei, Valerie Steele și Colleen Gau, au susținut că, deși femeile corsetate ar fi putut suferi într-adevăr modificări de respirație, acest lucru nu ar fi dus neapărat la boli respiratorii, dar ar fi putut provoca leșin și scăderea vitalității. Steele susține, de asemenea, că utilizare corsetelor foarte strânse pentru a crea o talie din ce în ce mai mică ar fi reprezentat mai degrabă fantezii sexuale decât descrieri ale experienței autentice.

© Getty Images

Utilizarea elasticului în anii 1920 a dat naștere corsetelor flexibile folosite de femeile atrase de un stil de viață activ. Cu toate acestea, reclame pentru corsete și articole despre cele mai noi stiluri de corsete apar în revistele de modă la începutul secolului al XX-lea, arătând că femeile încă erau interesate de aceste articole de îmbrăcăminte pentru a-și modela și susține corpul alături de brâuri, lenjerie de corp și sutiene. Odată cu promovarea unui stil de viață sănătos în anii 1960 și 1970, corsetul nu a mai fost utilizat pentru modelarea corporală. În loc să se bazeze pe o piesă vestimentară, femeile s-au orientat spre dietă, exerciții fizice și chirurgie plastică pentru a-și modela corpul și a-și micșora talia.

The Rocky Horror Picture Show © Alamy

Astăzi, corsetele sunt încă purtate de entuziaști și ca parte a practicilor fetișiste și de dansatoarele de burlesc; și, deși este posibil să nu mai facă parte din rutina de zi cu zi a unei femei obișnuite, niciodată nu a dispărut cu adevărat din modă. În anii 1970, Vivienne Westwood a început să utilizeze corsetele ca parte a esteticii sale punk.

Corset din colecția Vivienne Westwood
© Getty Images

Jean-Paul Gaultier și Thierry Mugler au încorporat corsetele în colecțiile lor din anii 1980. Madonna a făcut celebru corsetul din satin roz al lui Gaultier în turneul ei din 1991, Blonde Ambition. Stella McCartney, Yves Saint Laurent, Tom Ford și Nicolas Ghesquière de la Balenciaga au experimentat diferite modele de corsete sau croiuri asemănătoare corsetelor în design-urile lor, uneori punând corsetele peste îmbrăcăminte, mai degrabă decât sub ele, transformându-le din lenjerie în îmbrăcăminte outwear. Și chiar dacă nu sunt prezente pe podiumurile de toamnă / iarnă 2020-2021 , corsetele sunt încă foarte în trend.

© Getty Images

Lasă un comentariu