Glam News Magazine

În esenta, diningul este acea incapere din casa in care se poate lua masa. In zilele noastre, dininguleste de regula o anexa a bucatariei gandita in acest mod pentru o servire mai facila a mesei, desi in epoca medievala el se gasea la un etaj cu totul diferit fata de aceasta. Istoric vorbind, diningul este mobilat cu o masa rectangulara de dimensiuni generoase, flancata de doua fotolii la capete si un numar par de scaune pe laterale.

Exista, de asemenea, si varianta in care diningul este anexat livingului, asa cum se intampla in casele moderne tipice americane si canadiene, si este folosit doar la ocazii speciale sau pentru cine formale cu invitati. Pentru mesele de zi cu zi, in majoritatea caselor de dimensiuni medii sau mari, care au prevazut un dining anexat livingului, exista de asemenea si un spatiu adiacent bucatariei dotat cu masa si scaune, ce poarta numele de “dinette” (spatiu de luat masa) sau “breakfast nook” (coltul de servit micul dejun).

In majoritatea locuintelor din Romania, acest “spatiu de luat masa” este parte integranta a bucatariei, vezi apartamentele sau casele de mici dimensiuni. Insa, in ultima perioada, diningul – asa cum l-am definit mai sus – a inceput sa-si faca din ce in ce mai des simtita prezenta si la noi, atunci cand avem de-a face cu spatii generoase care ne permit sa cream asemenea zone in caminele noastre.  Ceea ce inseamna ca este nevoie sa-i acordam o atentie deosebita in ceea ce priveste amenajarea, el avand un rol la fel de important in casa noastra ca orice alta incapere, fiind considerat un spatiu de socializare sau de reuniune a membrilor familiei la cina si nu numai.

Sa admiram impreuna, asadar, cateva idei de amenajare si scheme de culori potrivite pentru dining oferite de House Beautiful, care ar putea sa ne inspire daca avem sau ne gandim sa avem un astfel de spatiu in casele noastre.

1. Accente de rosu in locuinta din Bridgehampton, New York, a consultantului de design interior Ellen O’Neill. Semnul de circulatie vintage este punctul de focalizare al incaperii.

2. Designerul Jonathan Berger a creat o paleta fina de albastru deschis, maro si accente de roz in acest dining din Brooklyn.

3. Acest dining din Palm Beach, creat de Gary McBournie, a fost gandit pentru in intregime pentru socializare. Totul este alb, inclusiv scaunele vintage care creeaza un contrast usor “iernatic” cu peretii de culoarea oului de rata.

4. Creat de Allison Caccoma, acest minunat dining traditional creeaza un contrast dramatic datorita stucaturilor de un alb cremos juxtapuse peretilor decorati cu tencuiala decorativa venetiana albastra.

 

5. Dining in stil “cottage” (casuta/resedinta de vara sau de la tara) din Nantucket creat de designerul T. Keller Donovan, cu accente de albastru stralucitor, despre care el spune ca este “curat si clasic, dar intr-o maniera proaspata, reinventata”.

6. Dining modern din Los Angeles, creat de designerul de interior Michael Berman, in care piesa de rezistenta este reprezentata de lampa realizata din cercuri de otel inoxidabil si sticla mata.

7. Dining modern si stralucitor, “asezonat” cu un candelabru din 1970, creat de Jonathan Adler care spune despre el insusi ca rezoneaza cu “modernismul Evului Mediu”.

 

Lasă un comentariu