Glam News Magazine

Muzica face parte dintre preocupările artistice cele mai îndepărtate ale omului. O demonstreză flautele vechi de mii de ani din epoca pietrei. Instrumentele muzicale au evoluat însă cu timpul, la fel și aprecierea lor, unele dintre acestea ajungând să valoreze mai mult decât o vilă de lux.

Violoncelul Ex-Havemeyer’ Guadagnini – 1.5 milioane $

Sursa: thestrad.com

În timpul carierei sale, Giovanni Baptista Guadagnini a lucrat manual aproximativ 40 de violoncele, creând 10 în fiecare din cele patru orașe italiene unde a lucrat: Milano, Parma, Piacenza și Torino. Soliștilor le plac instrumentele datorită sunetului compact și clarității. Ex-Havemeyer și-a făcut debutul în jurul anului 1743. Unul dintre motivele pentru care acest instrument muzical are un preț atât de ridicat este că astfel de violoncele apar rar la licitație.

Setul de tobe a lui Ringo Starr – 2.1 milioane $

Starr a cumpărat detul de tobe în 1962 și a cântat la el în cel puțin 200 de apariții. Jim Irsay, proprietarul Indianapolis Colts al NFL și un colecționar avid de orice Beatles, a cumpărat tobele scoase la licitație. Avea deja chitare deținute de Lennon și alte instrumente muzicale folosite de Beatles.

Pianul Steinway a lui John Lennon – 2,37 milioane $

Acest pian simplu a fost în proprietatea lui John Lennon, care l-a cumpărat în 1970. Pe clapele lui a scris piesa „Imagine”. În 2000, un alt cântăreț faimos, George Michael, l-a cumpărat la licitație. El și-a compus albumul „Patience” pe acest pian și l-a donat ulterior muzeului Beatles Story din Liverpool.

Chitara „Reach Out to Asia” – 2.5 milioane $

În acest caz, valoarea nu a fost definită de cine a deținut-o și nici de notele pe care le-a jucat, ci de autografele care acoperă exteriorul. Muzicieni celebri precum Paul McCartney, Eric Clapton, Bryan Adams, Keith Richards, Mick Jagger, Pete Townshend și alți 14 au semnat instrumentul. Apoi a fost scoasă la licitație de organizația caritabilă „Reach Out to Asia” din Qatar pentru victimele tsunamiului Oceanului Indian în 2004.

Pianul de cristal Heintzman – 3.22 milioane $

Sursa: strikemall.com

Creat de compania Heintzman pentru Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, este unul dintre acele instrumente muzicale ce produc un sunet incredibil. La scurt timp după Jocurile Olimpice, acest pian superb a fost scos la licitație și cumparat de un ofertant anonim. Realizat integral din cristal, designul arată foarte futurist.

Pianul din “Casablanca” – 3.41 milioane $

Cine nu ar dori o bucată de Rick’s Cafe în sufrageria lor? Da, acest instrument a venit din platoul unuia dintre cele mai iconice filme realizate vreodată, „Casablanca”. Data viitoare când urmăriți filmul, luați nota de memorabila scenă „As Time Goes By” cu Humphrey Bogart și Ingrid Bergman. Cel mai probabil realizată în 1927, pianul are doar 58 de clape, cu 30 mai puţine decât un pian modern clasic.

Vioara Stradivarius Hammer – 3.54 milioane $

Realizată de celebrul Stradivarius în 1707, și-a primit numele de la colecționarul suedez Christian Hammer care a devenit primul proprietar înregistrat. Hammer a colecționat de asemenea bijuterii, cărți,  manuscrise, artă plastică. În 1992, instrumentul a fost împrumtat violonistului japonez Kyoko Takezawa, care a cântat la el timp de 12 ani. La o  licitație Christie’s  din 2006, vioara a devenit unul dintre cele mai scumpe instrumente muzicale din lume.

 Vioara Stradivarius Lady Blunt – 15.9 milioane $

Este considerată cea mai bine păstrată vioară creată în atelierul lui Stradivarius. A fost scoasă la licitație în scopuri de binefacere, pentru a ajuta familiile afectate de un cutremur urmat de un tsunami care a avut loc la Tuhoku (Japonia).

Vioara Guarneri Vieuxtemps – 16 milioane $

Sursa: worthly.com

Cea mai scumpă vioară din lume și-a câștigat numele de la un proprietar anterior, muzicianul belgian Henri Vieuxtemps. Au urmat Yehudi Menuhin, Pinchas Zukerman și alții la corzile ei. Construită de creatorul de instrumente muzicale italian Guiseppi Guarneri în jurul anului 1741, vioara era în stare perfectă de funcționare atunci când s-a vândut în 2014, chiar și după aproape 300 de ani de utilizare.

Violoncelul Stradivarius Duport – 20 milioane $

Acest instrument a fost realizat în 1711 de Stradivari și denumit după cei care l-au folosit, frații Jean-Pierre și Jean-Louis Duport în jurul anilor 1800-1819. Napoleon Bonaparte l-a favorizat pe Jean-Louis ca violoncelist, pe care Bonapartel- a întrebat cum să țină instrumentul pe care apoi l-a deteriorat. Chiar și cu defectul lăsat de cizmele lui Napoleon, violoncelul a fost vândut pentru suma de 20 de milioane de dolari.

Viola Stradivarius MacDonald – 45 milioane $

Sursa: cnbc.com

Realizată în jurul anului 1719 de către Antonio Stradivari, a fost una dintre cele 10 viole care s-au păstrat. Anul respectiv se încadrează în „perioada de aur” a producătorului de instrumente muzicale. Prețul de 45 milioane $  a fost oferit la o licitație în 2014.

Lasă un comentariu