Glam News Magazine

Parfumeria așa cum o știm este construită pe spatele clasicilor. Tot ce a venit înainte de mirosurile pe care le simțim astăzi le-a inspirat și le-a format în ceea ce știm și iubim. Clasicii sunt strămoșii, bunicii și uneori, bunicii strămoșiilor acelor parfumuri pe care le cumpărăm și le purtăm astăzi. Dar acest lucru nu înseamnă că aceste parfumuri sunt vechi și demodate – nu sunt relicve din trecut și multe dintre ele sunt la fel de relevante astăzi ca și când au fost lansate pentru prima oară.

În acest articol, veți găsi o listă a clasicilor care au modelat parfumeria, de la coloniile vechi până la cele mai noi tendințe. Unii le veți recunoaște iar unii abia acum le veți descoperi – toate sunt puncte esențiale în cronologia parfumeriei moderne. Este timpul să întâlniți clasicii!

Colonia
4711 Original Eau de Cologne Splash

(Willhelm Muelhens, 1792)

Ceea ce știm astăzi ca apă de colonie, adică amestecul super-revigorant de citrice, neroli, petitgrain și mosc, este produsul amestecului din 1729: 4711. Inițial dezvoltat pentru scopuri medicinale în Köln, Germania (ahhhh acum are sens), 4711 a fost un parfum iconic de peste 200 de ani. Este literalmente cel mai bun parfum pentru atunci când zilele devin fierbinți și a fost timp de două secole întregi. Nu poți să negi asta!

Fougère
Houbigant Fougere Royale Apă de Parfum

(Paul Parquet; 1882)

Primul parfum din categoria fougere (ferigă) a fost Houbigant din 1882 și a cimentat acest stil de parfum ca pe o bază în parfumeria masculină. Acordul de bază Fougere constă din levănțică, oakmoss și cumarină (un produs din fasole tonka ce miroase a fân, migdale și vanilie), toate aceste ingrediente amestecate împreună creeză o vibrație aromatică și verde, de tip barbershop, care variază de la dichisit și suav, până la cool și casual. Fiind primul, Fougere Royale este mult mai rafinat decât majoritatea, oferind un fel de masculinitate elegantă, care ar pune la colț multe arome moderne în acest stil.

Chypre
GUERLAIN Mitsouko Apă de Toaletă

(Jacques Guerlain; 1919)

Dacă fougère-ul este total masculin, atunci chypre este omologul său feminin. Dar în timp ce parfumurile fougère au rămas dominante în parfumeria masculină încă de la începuturile lor, chypre a intrat și a ieșit din modă, iar chypre-urile secolului XX sunt foarte departe de cele ale zilelor noastre moderne. Guerlain a lansat Mitsouko în 1919 și este considerat adesea cel mai mare chypre vreodată creat, dar nu a fost primul. Cel dintâi creat a fost de la Coty cu câțiva ani mai devreme însă, Jacques Guerlain a pus o aromă de piersici în acest stil de parfum, ducând la căldura autodinamică și stoică a lui Mitsouko.

Oriental
GUERLAIN Shalimar Apă de Parfum 

(Jacques Guerlain; 1925)

Punerea a două clasice de la Guerlain în acest articol este arată într-adevăr măreției acestei case. Shalimar este considerată regina parfumurilor orientale și pot vedea de ce – este opulentă, excesivă și exotică, dar este și foarte frumoasă. Shalimar este o adevarată călătorie a unui miros, care începe de la o veritabilă bergamotă și se termină pe o bază de chihlimbar fumos, trecând prin teritorii de vanilie și piele. Alte mirosuri clasice sunt destul de învechite acum, dar Shalimar nu – e atemporal.

Floral
Jean Patou Joy Apă de Parfum

(Henri Alméras; 1930)

În 1930, când a lansat Joy, a fost cel mai scump parfum din lume. A venit imediat după prăbușirea Wall Street și la începutul marii crize financiare. Joy a reprezentat un lux pe care unii și l-au putut permite și este faimos pentru faptul că fiecare sticlă are în compoziție peste 10.000 de flori de iasomie – fapt susținut de semnătura intensă, impetuoasă și animalică. În timp ce acest parfum poate părea puțin demotat în comparație cu floralele de astăzi, parfumeria modernă s-a inspirat din opulența și luminozitatea acestui parfum floral iconic.

Acvatic
Davidoff Cool Water Man Apă de Toaletă

(Pierre Bourdin; 1988)

Genurile de parfumuri sunt adesea conduse de descoperirea unor noi materiale. În același mod în care utilizarea vanilinei în Shalimar a creat ceva cu totul nou pentru genul oriental, utilizarea calonei, un material mirositor oceanic descoperit în anii 1950, în arome precum Davidoff’s Cool Water la sfârșitul anilor 80, a condus la crearea unui nou tip de parfum: acvatic. Cool Water este tata tuturor acvaticelor – este intens și proaspăt, cu un miros de albastru profund, ce evocă valurile care se lovesc de stânci. Cool Water este ciudat în sensul că este inspirat din natură (marea), dar miroase în întregime sintetic, realizând un dans neobișnuit între abstract și literal.

Lemnos
Serge Lutens Féminité du Bois Apă de Parfum

(Pierre Bourdin; 1992)

Categoria lemnoasă a fost bine stabilită când Féminité du Bois a venit pe scena în 1992. Dar această creație a adus o energie androgină și oarecum feminină, care nu a fost descoperită înainte. Cheia aici sunt fructele – ascuțite și purpurii pentru a fi exact. Aceste note de fructe, îmbracă natura picantului animalic al lemnului de cedru într-un văl de mătase de culoare ametistă. Parfumurile lemn nu au mai fost niciodată la fel!

Gurmand
Mugler Angel Apă de Parfum

(Olivier Cresp; 1992)

Să miroși Angel pentru prima dată este o adevărată experiență. Angel a fost parfumul care a făcut popular genul gurmand. El a împerecheat o mulțime de lucruri dulci minunate: bomboane, ciocolată, caramel și vanilie, cu o doză gigantică de patchouli, creând o juxtapunere uriașă între zahăr și întuneric, ce s-a dovedit a fi într-adevăr destul de armonioasă. Fără Angel nu ar mai exista Coco Mademoiselle, Flowerbomb și nici La Vie est Belle – Angel a pus categoria parfumurilor gurmande pe hartă și este încă cel mai bun.

Oud
YSL M7 Oud Absolu Apă de Toaletă

(Alberto Morillas & Jacques Cavallier; 2002)

Oudul este cea mai recentă tendință în parfumerie. De fapt, aș spune că oudul a depășit o tendință și acum este o clasificare olfactivă în sine. Oudul parfumurilor este inspirat de parfumeria din Orientul Mijlociu, concentrându-se asupra notei de oud, un putregai nobil găsit în copacul aquilaria. Pentru majoritatea parfumurilor, oudul este o reconstrucție a altor materiale sau un ingredient sintetic, dar în unele parfumuri mai scumpe se folosește ingredientul real. Oudul a intrat pentru prima dată în parfumeria mainstream odată cu M7 de YSL, un parfum creat sub îndrumarea lui Tom Ford. M7 prezintă ingredientul într-un stil extrem de elegant, cum puține parfumuri o pot face!

Lasă un comentariu