Glam News Magazine

Biserica este Casa Domnului, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care, în semn de recunoștință, unele biserici se numără printre cele mai inspirate creații ale omului. Dumnezeu a creat lumea, tot ce ne înconjoară material și imaterial, astfel că merită cele mai înalte standarde, iar unele edificii religioase le-au atins. Am ales 15 dintre ele, care pur și simplu impresionează și cpleșesc întru credință.

Bazilica Sfântul Petru din Roma

biserici
Foto: Betmann via Getty Images

Situată în capitala Bisericii Catolice, în Cetatea Vaticanului, Bazilica Sfântul Petru este cea mai mare biserică din lume  cu o suprafață totală de peste 15.000 m². Aici se află mormântul Sfântului Petru, fiind una dintre principalele obiective turistice pentru cei care ajung la Roma. Fațada în stil baroc este dominată de statuile Mântuitorului, a sfântului Ioan Botezătorul și a 11 apostoli (cea a sfântului Petru se găsește în interior). În mijloc se află loggia binecuvântării papilor, de unde este împărțită binecuvântarea festivă “urbi et orbi”.

Bazilica Sacré-Cœur din Paris

 

După Turnul Eiffel, acesta este punctul cel mai înalt din Paris. Construcția sa a fost inspirată de episcopul Fournier, care a sugerat că Franța a pierdut războiul franco-prusac ca o pedeapsă pentru declinul lor moral. Interiorul bazilicii este decorat cu mozaicuri, unul dintre ele reprezentându-l pe Iisus după momentul Învierii, îmbrăcat în alb, cu brațele larg deschise în plină glorie.

Catedrala Sfântul Paul din Londra

biserici
Foto: londontopsightstours.com

Sf. Paul este lăcașul în care slujește episcopul anglican al Londrei. Proiectată de Christopher Wren după ce Marele Foc al Londrei a distrus catedrala veche Sfântul Paul, a fost finalizată în 1697. Este una dintre cele mai recunoscute clădiri din Londra și cea mai mare biserică de aici.

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

biserici
Foto: THOMAS COEX/AFP via Getty Images

Situată în cartierul creștin al orașului vechi al Ierusalimului, Biserica Sfântului Mormânt este considerată a fi locul calvarului și crucificării lui Iisus. Biserica a devenit un important loc de pelerinaj pentru creștini, fiind atestat în acest sens încă din secolul al IV-lea.

Catedrala Sfântul Ștefan din Viena

Una dintre cele mai faimoase atracții din Viena, catedrala este bijuteria capitalei Austriei, închinate primului martir creștin. Se distinge prin acoperisul bogat colorat, de 111 metri lungime și acoperit cu 230.000 de plăci de ceramică. ce formează un mozaic al vulturului cu două capete – simbol al imperiului condus de către dinastia habsburgică.

Domul din Köln, Germania

Are cea mai mare fațadă de biserică din lume, care poate explica de ce a fost nevoie de secole, de la 1248 până la 1880, pentru a o finaliza. Domul este cel mai vizitat reper al Germaniei și un supraviețuitor al șaptezeci de atentate din timpul celui de-al doilea război mondial.

Sagrada Família, Barcelona

Proiectată de Antoni Gaudi, aceasta este una dintre cele mai spectaculoase biserici ale lumii și, surprinzător, nu este încă terminată. În 2010, a fost finalizată aproximativ jumătate, așa că vor mai dura lucrările. În special că nu este finanțată din bani publici, ci din donațiile private și încasările din biletele de intrare.

Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, Turcia

Istoria acestei catedrale pornește în anul 325 , când Constantin cel Mare a construit aici o biserică. Aceasta a ars într-un incendiu în anul 404, dar a fost reconstruită de Teodosiu al II-lea în 415. Din nou arsă, în timpul Răscoalei Nika din 532, clădirea și-a primit forma finală în 537 sub împăratul Iustinian I. Este primul exemplu de arhitectură bizantină. Interiorul său decorat cu mozaicuri, coloanele de marmură și acoperișul sunt de o mare importanță artistică.

Bazilica Maicii Domnului de Licheń, Polonia

Cel mai mare templu din Polonia și una dintre cele mai mari biserici din lume, clădirea a fost finalizată abia în 2004. Este copleşitoare din toate punctele de vedere: mărime, stiluri, amplasare, înălţimea turnului, clopote. Este o combinaţie perfectă de aur, marmură divers colorată, vitralii, mozaicuri şi picturi, armonizate perfect.

Catedrala Sfântul Patrick, New York

biserici

St. Patrick a fost deschis în 1879, la douăzeci și unu de ani după ce a fost pusă prima piatră de temelie, un eveniment care a urmat propunerii arhiepiscopului Hughes de a fi construită o catedrală în New York pentru glorie, expirare, demnitate și o serie de alte atribute. La vremea respectivă, locația era considerată prea departe în afara orașului, dar Hughes credea că situl va fi într-o bună zi inima orașului. El a avut dreptate. Este o clădire frumoasă aproape de Times Square și Broadway. Dacă nu puteți merge personal pentru a aprinde o lumânare, puteți aprinde una online pentru 5 $.

Abația Westminster, Londra

biserici
Foto: Dan Kitwood/Getty Images

 

Sit de Patrimoniului Mondial și biserică de încoronare a Marii Britanii din 1066, Westminster Abbey este, de asemenea, locul unde odihnesc personalități ale culturii universale: Shakespeare, Newton, Darwin, Laurence Olivier, Dickens și Thomas Hardy (deși inima lui este aparent îngropată în altă parte).

Catedrala Sfântul Vasile din Moscova

biserici

Construită în 1554, în Piața Roșie din Moscova și a fost, Catedrala este un lăcaș de cult ortodox și un simbol al arhitecturii ruse tradiționale. Se distinge între cele mai impresionante biserici din lume prin cupolele sale sub forma bulbilor de ceapă.

Bazilica Sfântul Marcu din Veneția

biserici

Este o construcție bizantină din jurul anului 1650, dar clădirea originală a fost ridicată aici în 828. Acesta ar fi același an în care comercianții au smuls trupul Sfântului Marcu din Egipt pentru a-l adăposti în propria sa Bazilică. Unul dintre mozaicurile din interior prezintă această poveste, care implică o furtună pe mare și Sfântul Marcu apare în ultimul moment pentru a-i salva pe toți.

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Rouen

Claude Monet și-a dedicat cu adevărat timpul pentru pictarea Catedralei din Rouen și aceasta este o recomandare suficient de bună pentru toți. El a pictat peste treizeci de tablouri ale fațadei catedralei, din diferite unghiuri, în diferite lumini, în diferite perioade ale anului. Asta trezește interesul oricui, nu-i așa?

Domul din Milano

A durat peste 600 de ani să fie finalizat acest lăcaș de cult și nu ar trebui să fim surprinși dacă privim cu atenție detaliile. Este a cincea cea mai mare catedrală din lume și, în parte, și una dintre cele mai vechi biserici. La subsol, se poate vizita baptisteriul vechi, construit în anul 335.

Lasă un comentariu