Glam News Magazine

Știți oamenii aceia care pentru orice ai zice au o replică proverbială din care ar trebui să înveți fără să ți se dea mai multe explicații, ca într-un puzzle complex pe care îl ai de realizat pe semiîntuneric? Când eram mic mi se părea că acești oameni sunt peste tot. Orice făceam, orice spuneam, se găsea cineva să completeze sau chiar să încheie cu un proverb. Recunosc că de multe ori mă simțeam încurcat și mă întrebam de ce apelează lumea la ziceri pe care nici nu poți să le atribui cuiva de vechi ce sunt pentru ceva ce se întâmplă în actualitate și de ce se presupune că ele mai unt valabile. Lumea se schimbă în fiecare clipă. Nu e ca și cum toate acțiunile de un anumit tip au același final, nu? Iar dacă îndrăzneam să combat, primeam automat replica: “Lasă că o să înțelegi tu mai târziu”, iar asta mă determina să stau în banca mea. Dar timpul a trecut și am ajuns mai repede decât credeam la acel “mai târziu”, după ce am descoperit puterea adevărului din proverbe, indiferent de proveniența lor și chiar am ajuns să mă conduc după unele dintre ele, ca motto-uri în viață. Am descoperit în experiență validitatea unor ziceri din popor și pesemne voi deveni, într-una dintre ironiile vieții, și eu unul dintre oamenii pe care îi detestam când eram mic pentru că apelau la proverbe pentru situații ale momentului.

Dar să revenim la oile noastre, ca să folosesc o expresie tot din popor și să vă exemplific ce am vrut să spun. “Nu lăsa pe mâine ce poți face azi” auzeam des ca sfat în diverse situații și îmi păreau vorbe banale, dacă nu chiar inutile. De ce trebuie să fac azi tot ce am de făcut? Sau de ce aș amâna ce am de făcut? Par vorbe fără rost. Dar timpul mi-a demostrat înțelesul lor. Este vorba, în esență, de o eficientizare a resurselor pentru că, în cele din urmă, o amânare înseamnă pierdere de timp. Am descoperit că se potrivește cu rigoarea pe care mi-am impus-o cu mulți ani în urmă, atât în ceea ce privește munca, dar și petrecerea timpului liber. Este un îndemn pentru a profita de fiecare zi, de a mă bucura de fiecare zi și de a împinge mereu limitele personale. Pentru că în fond azi este cea mai bună zi să fac ceea ce-mi doresc. Nu înțeleg de ce fericirea/bunăstarea trebuie să fie în viitor, de ce “de mâine/de săptămâna viitoare, de luna viitoare/de anul viitor”(ați înțeles ideea) trebuie să se întâmple ceea ce ți-ai propus. În așteptarea lui mâine, se pierde ziua de azi, iar mâine devine mai inaccesibil.

Am întâlnit recent cu un bun prieten din copilărie. A fost plecat în străinătate și nu ne-am mai vazut de câțiva ani, așa că am profitat de moment să depănăm amintiri. “Îți amintești cum credeam că la 30 de ani o să avem familii și copii și ne imaginam că o să avem case vecine într-un cartier select al orașului, case cu etaj și scară interioară, case identice, dar cu acoperișuri de culori diferite, amenajate simplist, dar modern?”m-a întrebat. Nu avem niciunul familie întemeiată, dar amintirea asta mi-a dat de gândit. “De ce să mai amânăm construirea caselor, când putem să ducem acest vis uitat la îndeplinire? Dar dacă tot o facem, mai bine s-o facem epic.”Propunerea mea a venit la momentul oportun, pentr că Alex voia să investească banii strânși în afară.

Am decis că vrem în continuare casa cu etaj și acoperișuri de culori diferite, pe care o visam copii fiind, am adăugat ideea de ferestre generoase ca lumina să inunde spațiul (când stai atâta timp la bloc între pereți întunecați, îți dorești cât mai multă lumină naturală) și soluții pentru consum eficient. Casa viitorului este una eficientă energetic. Cu puțină documentare am ajuns astfel la conceptul de casă activă, casa viitorului pe care o putem avea astăzi. Petrecem atât de mult timp înăuntru încât ar trebui să ne concentrăm mai mult asupra calității confortului pe care o casă îl oferă pentru sănătatea celor care o locuiesc, de asemenea pe posibilitatea de a reduce la minim consumul de energie, dacă nu chiar a o produce. Astfel, casele noastre vor avea întai de toate suficientă lumină naturală prin ferestrele mari plasate atât pe pereți, cât și pe acoperiș. Asta ne va ajuta vederea, buna-dispoziție, somnul și deci productivitatea. De asemenea ventilația va fi una naturală. Poate nu v-ați gândit la acest aspect, dar calitatea aerului din interior este crucială pentru sănătate. Ferestrele laterale vor fi acționate manual, iar cele din tavan cu telecomandă. Sistemul de încălzire va menține o căldură și umiditate optime. N-am uitat nici de scara interioară, tot din proiectul făcut în copilărie. Acoperișul va fi negru, fără îndoială, că doar e culoarea mea preferată. La el, verde. Amenajarea va diferenția de asemenea cele două case. Vom opta pentru panouri solare pentru a produce energie și ne surâde de asemenea ideea colectării apei de ploaie pentru a folosi și aceste resurse din natură. Generația noastră arată mai mult interes astfel de soluții alternative, ca de altfel pentru metodele de protejare a mediului înconjurător. De aceea am hotărât să folosim becuri cu LED care nu conțin substanțe toxice și consumă de două ori mai puţin curent electric decât unul fluorescent și de zece ori mai puţin decât unul incandescent. În plus, casa actiă nu are emisii în aer, sol sau apă.

Dat fiind că nu trebuie lăsat pe mâine ce poți face azi, am găsit specialiștii pentru un asemenea proiect de casă care în viitor va deveni ceva comun datorită costurilor mici de construcție și întreținere: echipa AIA Proiect ne poate tansforma visul în realitate. Nu am încă o familie a mea, dar voi avea curând casa aceea primitoare și luminoasă în care să mă bucur alături de prieteni, casa care să mă aștepte caldă și să mă primească ocrotitoare, casa în care să trăiesc la maxim prezentul.

Acest articol este înscris în competiția Spring SuperBlog 2019!

Un comentariu

Lasă un comentariu