Glam News Magazine

Te-ai gândit vreodată cum ai putea să-ți faci cunoscută oferta sau cererea de produse și servicii dacă nu ar exista publicații și site-uri de profil sau chiar instrumentul numit anunț de mică publicitate? Nu spun că ar trebui să te întorci în timp în vremurile de dinaintea invenției tiparului sau chiar a hârtiei și să-ți imaginezi cum ar fi să folosești tăblițe de lut sau papirus pentru a-ți comunica nevoile. Nu. Nu îți propun un astfel de exercițiu de imaginație. Deși ar fi provocator sau deconectant, nu cred că te-ar ajuta în a vinde sau cumpăra mai eficient. Drept pentru care m-am gândit să-ți aduc informații cu valoare practică și să evindețiez 5 metode simple prin care ai putea să vinzi/cumperi excluzând varianta cu anunțurile publicitare.

Vorbește cu familia și prietenii

Ai ceva de vânzare sau cauți să cumperi produse/servicii? Poți porni de la membrii familiei în a-ți face cunoscută nevoia sau în a te documenta în ceea ce privește oportunitățile în acest sens. Familia și prietenii tăi au la rându-le prieteni și cunoștințe care au nevoi de satisfăcut. Poți vinde astfel electronice și electrocasnice, haine, parfumuri și accesorii, produse alimentare, de înfrumusețare sau pentru sănătate, unelte, mobilier, autoturisme, chiar vinde sau închiria locuințe sau spații comerciale. Îți poți face cunoscute și serviciile pe care le oferi valorificând trecutul comun și experințe anterioare în favoarea încrederii care să-ți fie acordată.

Folosește forumuri și rețele de socializare

Este un mediu în care lumea își exprimă nevoile, așa că poți găsi relativ ușor cumpărători/clienți, la fel și o gamă diversificată de oferte care să-ți satisfacă propriile necesități. Reușești astfel să ajungi la un public larg, dar trebuie să formulezi cu atenție mesajul transmis pentru că nu ai la dispoziție decât cuvinte, simboluri grafice și eventual imagini. Iar analiștii din domeniul comunicării acordă o pondere de la 10% la 35% comunicării verbale/cuvintelor. Din fericire poți studia profilul vânzătorului/cumpărătorului, iar acest detaliu îți poate fi de ajutor în identificrea celei mai bune abordări. În plus, mediul online facilitează discuțiile, numai că trebuie să cunoști cât mai bine ceea ce vinzi sau ceea ce cauți să cumperi pentru a adresa întrebări și a oferi răspunsuri la obiect, ca să frunctifici șansa primită. Dacă ai o afacere și buget de promovare, poți plăti pentru servicii de social media marketing, care vor crește numărul de urmăritori și astfel vânzările. Un studiu realizat în urmă cu câțiva ani arăta că mai mult de 70% dintre companiile românești folosesc rețelele de socializare pentru a se promova.

Mergi la târguri

Contactul direct cu vânzătorul/cumpărătorul îți acordă foarte multe avantaje. La târguri lumea participă cu scopul precis de a vinde sau cumpăra, astfel că primul pas este deja făcut. Și spre deosebire de cazul anterior, de această dată poți folosi comunicarea non-verbală pentru a convinge sau a negocia. Oricum trebuie să-ți faci bine lecțiile, să cunoști foarte bine ceea ce vinzi sau ceea ce vrei să achiziționezi. Ca și vânzător, trebuie să particularizezi discursul în funcție de cumpărător, iar pentru asta să adresezi întrebările potrivite. Nu uita că nu este vorba despre tine, ci despre nevoile cumpărătorului. Dacă ești în tabăra cealaltă, poți profita de acest aspect pe principiul “Clienții noștri – stăpânii noștri” în obținerea unui discount bun sau de produse și beneficii suplimentare. Iată aici o listă cu târguri și expoziții organizate în România anul acesta.

Organizează yard sale-uri

Este o metodă eficientă dacă ai de vânzare, de exemplu, obiecte vestimentare fără etichetă sau accesorii handmade. Yard sale-ul este un altfel de târg, mai intim, fapt pentru care am făcut categorie separată. Este organizat în aer liber, într-o atmosferă relaxată, prietenoasă. Este o ocazie foarte bună de a vinde lucruri pe care nu le (mai) folosești sau de a cumpăra articole de calitate, la prețuri mai mici. De asemenea este o ocazie bună de a relaționa și a stabili conexiuni pentru viitoare tranzacții.

Organizează conferințe

Dacă ai de vândut servicii sau te interesează dezvoltarea în plan profesional, poți avea în vedere organizarea de conferințe publice sau în cerc restrâns. Trebuie să trimiți invitații potențialilor clienți sau parteneri, să găsești o locație potrivită cu evenimentul, să pregătești programul și să stabilești informațiile pe care le ai de prezentat și desigur cea mai bună modalitate de a le face cunoscute auditorului.

Un comentariu

Lasă un comentariu