Glam News Magazine

De la una dintre cele mai mari galerii de artă din New York până la casa în care a copilărit Christian Dior, lista prezintă o combinație de arhitecturi istorice care plasează aceste muzee în clasamentul celor mai frumoase muzee din lume.

Palais Galliera din Paris

Legendarul muzeu parizian de modă se află în palatul ducesei de Galliera, care în 1878 a decis să construiască un muzeu care să găzduiască toate colecțiile de artă pe care ea intenționa să le aducă în Paris. Arhitectul Léon Ginain a realizat proiectul, iar în 1894 clădirea și-a deschis oficial porțile. Cu toate acestea, numai în 1977, Palais Galliera a devenit principalul muzeu de modă din Paris și din întreaga lume, datorită unor expoziții precum Alaïa, Dalida, Les Années 50 și Margiela-Galliera 1988-2018. În prezent muzeul este închis pentru renovare și își va redeschide porțile la sfârșitul anului 2019, cu noi săli de expoziții permanente, botezate Camerele Gabrielle Chanel, realizate printr-un parteneriat exclusiv între Chanel și muzeu. Cu o suprafață de 7.200 de metri pătrați și proiectat de arhitectul Dominique Brard, Palais Galliera, aflat în prezent sub conducerea lui Miren Arzalluz, va deveni singurul muzeu permanent de modă din Franța.

Muzeul de Arte Decorative, Paris

Inaugurat inițial în 1905, într-o aripă a Marsan du Palais din Louvre, Muzeul de Arte Decorative a fost proiectat de către Gaston Redon și găzduiește o colecție monumentală de artă decorativă și piese de design. Arhiva sa de peste 150.000 de piese a fost donată de cei de la Paul Poiret, Madeleine Vionnet, Elsa Schiaparelli, Cristóbal Balenciaga si Christian Lacroix, datând din secolul al VIII-lea până în ziua de azi. Colecțiile lui Christian Dior cum ar fi Dries van Noten, Tenue correcte exigée! și Designer of Dreams din anul 2017 sunt piesele de rezistență și au atras peste 700.000 de oaspeți din întreaga lume, un record pentru muzeu.

MET, New York

Situat pe Fifth Avenue, Muzeul Metropolitan de Artă Modernă (MET) este una dintre cele mai mari galerii de artă din lume. Deschis în 1872, muzeul găzduiește peste 2 milioane de opere de artă din întreaga lume, cu statui din lumea antică, picturi ale marilor francezi și o colecție masivă de artă americană. Expozițiile sale tematice atrag cei mai mulți vizitatori.

Muzeul V&A din Londra

Muzeul Victoria & Albert din Londra este unul dintre cele mai mari muzee europene, deschis în 1851 și specializat în artele decorative, cu o colecție de bijuterii, îmbrăcăminte, mobilier, tapiserii și articole de sticlă datând din Antichitate. În departamentul de modă V & A penele reprezintă atracția centrală. După succesul expoziției pariziane Christian Dior, Designer of Dreams de la Muzeul de Arte Decorative, V & A a urmat exemplul, găzduind o expoziție monumentală dedicată în prezent designerului francez, explorând istoria casei din perspectiva britanică.

Muzeul Yves Saint Laurent din Paris

Pe 3 octombrie 2017, Muzeul Yves Saint Laurent din Paris și-a deschis porțile pe 5 Avenue Marceau, în interiorul unui hotel particular, care găzduia Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent. Spațiul cuprinde aproape 5000 de metri pătrați, cu o colecție retrospectivă de 50 de desene, schițe, fotografii și clipuri video, precum și expoziții tematice. Atracția principală o reprezintă cu siguranță camerele antice de couture și studioul lui Yves Saint Laurent, o retrospectivă vie a originii casei de modă pariziane, fondată în iulie 1961. Nathalie Crinière este responsabilă de designul încăperilor, iar Jacques Grange este realizatorul decorului, ambii colaboratori fideli ai fundației.

Muzeul FIT din New York

De când și-a deschis porțile în 1969, Institutul de modă din New York a găzduit cele mai explozive și inovatoare expoziții de modă de pe pământ. Pentru a-și sărbători cea de-a 50-a aniversare, muzeul va cuprinde 33 de expoziții cele mai memorabile din istorie, pornind chiar de la prima, dedicată designerului de costume de la Hollywood, Gilbert Adrian. Muzeul prezintă mai mult de un secol de modă și reflectă modul în care a evoluat odată cu societatea noastră, cu capodopere istorice expuse cum ar fi rochiile suprarealiste ale lui Elsa Shiaparelli și desenele sculpturale ale lui Alexander McQueen.

Muzeul Christian Dior din Granville

La începutul secolului XX, Christian Dior a crescut în Villa Les Rhumbs, construită pe marginea unei stânci din nordul Franței. Casa pictată în roz și gri, a fost pentru totdeauna o sursă de inspirație pentru designer. “Îmi datorez viața și stilul meu arhitecturii și poziționării sale”, a scris el în memoriile sale. Casa din copilarie l-a ajutat să devină creator, și este locul de unde a atras stilul şi eleganța pentru a infuza în desenele sale. Desigur, casa din Granville a devenit Muzeul Christian Dior la sfârșitul anilor 1990, cu expoziții dedicate istoriei casei de modă franceze și legăturilor pe care le-a realizat cu modelele care purtau creațiile lui, de la Marilyn Monroe, până la Grace Kelly.

Muzeul Cristóbal Balenciaga din Getaria

Deschis în 2011 în locul de naștere al designerului spaniol, Muzeul Cristóbal Balenciaga acordă un omagiu activității artistului. Într-o anexă modernă a vechiului Palat Aldamar, proiectat de arhitectul Julián Argilagos, muzeul este la doar o aruncătură de băț de San Sebastian. Cele șase camere ale muzeului urmăreşte istoria casei de modă, cu o colecție bogată de haute couture, dintre care unele aparținând Fundației Balenciaga, creată de însuși designerul.

Gucci Garden din Florența

În ianuarie 2018, Alessandro Michele a reușit să își îndepinească visul, deschizând ușile spre grădina Gucci din inima Palazzo della Mercanzia din Florența. Muzeul este dedicat în întregime casei de modă, cu numeroase săli de expoziție, precum și un magazin plin de produse exclusive și un restaurant condus de unul dintre cei mai buni bucătari din lume, Massimo Bottura.

Muzeul de dantelă și modă din Calais

Fostă fabrica de dantelă, înființată în 1870, a fost transformată în iunie 2009 în muzeu. Prezentând istoria dantelei și a modurilor sale de producție, galeriile sale prezintă 3.200 de modele ce datează din 1850 până în prezent, precum și o bibliotecă de țesături cu peste 500.000 de mostre de design și 30.000 de bucăți de dantelă. Unele dintre cele mai bune expoziții conțin o serie de haute couture și rochii de ocazie, de la Chanel, Dior, Valentino, Jean Paul Gaultier, Margiela și Hubert de Givenchy.

Muzeul Salvatore Ferragamo din Florența

În inima Palazzo Spini Feroni din Florența, Muzeul Salvatore Farragamo sărbătorește casa de modă italiană din anul 1995. Dedicat universului excepțional al savoir-faire al casei, prima cameră se învârte în jurul unei selecții de filme și fotografii, alta cu un perete acoperit de la podea la tavan cu perechi de pantofi din colecții din anii 1950 și 1960. Modelele vechi din anii 1930 sunt acoperite de sticlă. În mai 2015, muzeul a acordat un omagiu Florenței, cu o expoziție retrospectivă condusă de Stefania Ricci și Riccardo Spinelli, reluând 150 de ani de istorie a palatului Florentin prin lucrări de artă și documente rare donate de muzee și colecții private din întreaga lume.

Sursa foto: pinterest, gettyimages

Lasă un comentariu