Glam News Magazine

Ați întâlnit vreodată cuvântul „chypre” într-o recenzie sau articol despre parfumuri și v-ați întrebat ce înseamnă? Dacă da, cu siguranță nu vă învinovățesc. Noi, iubitorii parfumurilor, avem o plăcere ascunsă pentru a folosi termeni care pentru necunoscători, nu înseamnă prea mult. Dar aici, la Glam News, vrem ca parfumul să fie accesibil tuturor. Ne propunem să vă informăm și să ne asigurăm că știți tot ceea ce aveți nevoie despre parfumul vostru preferat!

Ce înseamnă Chypre?

Chypre este una dintre numeroasele familii olfactive folosite pentru clasificarea aromelor. Este originară de la începutul secolului XX și se bazează pe note de citrice, mușchi, paciuli și labdanum. Coty a creat primul chypre în 1917 și a fost numit pur și simplu „Chypre” – întregul gen s-a născut din acest miros și este plin de parfumuri clasice atemporale care sunt de obicei feminine, dar care adesea se mândresc cu un stil oarecum unghiular și androgin. Chypre miroase intrigant, dar elegant.

Pentru a vă ajuta să navigați prin acestă familie legendară, am ales cinci parfumuri care arată cât de divers și de intrigant poate fi chypre-ul. De la mirosuri clasice la moderne, fiecare prezintă natura frumoasă, de neatins a chypre-ului.

1. Chypre Clasic- Guerlain Mitsouko 

Guerlain Mitsouko

Parfumierul Jacques Guerlain a avut un talent pentru preluarea temelor populare și îmbunătățirea acestora – așa a fost cazul lui Mitsouko (1919). Chypre-ul lui Coty poate că fi fost primul Chypre, dar Mitsouko-ul lui Guerlain este probabil cel mai faimos. Inspirat și numit după eroina din romanul La Bataille, al lui Claude Farrère și care se traduce „mister” din japoneză, Mitsouko are o aromă oarecum neobișnuită și o semnătură atemporală. Mitsouko este un parfum plin de blândețe datorită piersicilor suculente, dar și dur datorită notelor de paciuli și mușchi. Mitsouko este o compoziție care rămâne o emblemă a familiei chypre, chiar și la peste 100 de ani de la crearea sa.

2. Chypre Fresh – Clarins’ Eau Dynamisante 

Clarins’ Eau Dynamisante

Un element esențial al familiei chypre sunt citricele, iar în timp ce mulți pun accentul pe rășini și mușchi pentru a oferi căldură, chypre poate fi într-adevăr un gen oarecum fresh – unul care este uneori și sportiv. Eau Dynamisante al lui Clarins este un exemplu excelent de un astfel de tip. Caracterul proaspăt, auriu și floral al petitgrainului este energizat de ginseng și rozmarin, creând un parfum revitalizant. Patchouli și mușchiul din bază aduc o calitate verde, erbacee însă Eau Dynamisante aduce genul într-o parte mai răcoroasă.

3. Chypre Modern – Narciso Rodriguez For Her

Narciso Rodriguez For Her

Este important să rețineți că există două tipuri de chypre; clasic și modern. Vedeți, clasicii (Mitsouko și prietenii ei) sunt oarecum învechiți acum. Da, au miros frumos, dar sunt poate o atingere prea stoică și ascuțită pentru gusturile moderne, așa că familia chypre a trebuit să evolueze pentru a rămâne reprezentativă și astăzi. Narciso Rodriguez For Her este probabil primul dintre chypre-urile contemporane, unde trandafirii și patchouli-ul sunt ridicați și disipați de un nor de muschi de culoare albă. Parfumul are ascuțimea unui chypre, dar are și note mai soft care evocă contrastele lui Mitsouko, deși într-o manieră mult mai actuală.

4. Chypre rebel – Amouage Interlude

Narciso Rodriguez For Her

Poate unul dintre cei mai neobișnuite parfumuri din familia chypre este Amouage Interlude. Cu un penaj mai exotic, Interlude se simte haotic prin energia sa. Dulceața dată de kiwi se îmbină cu rășini grele, cafea, mușchi, chihlimbar și piele pentru a crea un parfum imprevizibil și neobișnuit de frumos, care are un aer artistic. Îmi imaginez Interlude ca fiind chypre-ul perfect pentru un artist – aduce o lumină nouă unei teme familiare, lăsându-ne să ne întrebăm care este povestea din spatele aromei. Nu multe parfumuri fac asta.

5. Chrypre de pe catwalk – Juliette Has a Gun Citizen Queen

Juliette Has a Gun Citizen Queen

Juliette Has a Gun este un brand care nu face lucrurile într-un mod convențional – își fac parfumurile în felul lor propriu și asta înseamnă că totul este servit cu o doză sănătoasă de atitudine. Citizen Queen este un chypre care se concentrează pe trandafirul bulgăresc amestecat cu aldehidele argintii pe o bază de mușchi și patchouli. Impresia pe care o oferă parfumul este de un supermodel pe podium – privirea ei stoică spune că este de neatins și parfumul ei confirmă acest lucru.

4 comentarii

Lasă un comentariu