Glam News Magazine

În acest an Alessandro Michele a ales să nu mai trimită invitații la spectacolul Gucci 2020 pe hârtie, ci a trimis mesaje vocale pe WhatsApp de la un număr de telefon italian. În dimineața spectacolului, el chiar și-a trimis oaspeților numărul locului pe scaun, împreună cu câteva selfie-uri ale degetelor pline de inele.  Imaginați-vă dacă lumea modei ar deveni mai personală, dacă designerii și-ar scrie propriile comunicate, devenind astfel mai apropriați de clienți.

Michele s-a gândit la ritualul calendarului vestimentar „ca la ceva circular”: o roată de hamster hipnotizantă care reprezintă această industrie care încearcă să ne seducă prezentându-ne noutăți irezistibile. „Vă ofer acest ritual într-un mod religios. Clienții chiar dacă nu împărtășesc totul, simt că aparțin religiei Gucci.” Industria modei poate părea uneori ca o extindere nesfârșită a adolescenței, cu tot ego-ul și nesiguranța pe care le-a implicat timpul. Adolescenții și copiii au o nevoie fundamentală de apartenență la grupuri sau locuri. Practic noi, iubitorii de fashion, suntem exact ca niște copii nevoiași care încearcă să rămână în caruselul modei, nepermițându-ne niciodată să sărim un sezon peste pozele de pe podium sau hainele din magazine, poate de frică sau poate pentru că suntem dependenți de acel sentiment de apartenență.

„Sezonul trecut a fost despre dragostea mea pentru modă. De această dată, m-am întrebat, de ce repet acest ritual din nou și din nou? Sunt epuizat după o prezentare de modă. Este foarte obositor”, a spus Michele. „A fi în lumea modei este ca și cum ai fi o călugăriță izolată. Călătorim în toată lumea, spunând mereu: „Într-o zi vom renunța și vom face altceva”. Dar ziua aceea nu vine niciodată. Moda este prea puternică.” Colecția Gucci a fost una eclectică, în care Alessandro a reușit să aducă împreună simbolurile copilăriei lui: cruci, elemente din ritualurile unei călugărițe, rochii pentru copii, pantofi de păpușă, șosete albe și pălării fanteziste.

„În hainele copiilor vedem libertatea și perfecțiunea. Copilăria este o lume perfectă”, a spus el și s-a oprit. „Nu trebuie să justificați niciodată nimic din ceea ce faceți.” Când Michele a venit la cârma brandului Gucci, a devenit o țintă pentru criticii din social media. În ultima perioadă, colecțiile sale par să transpună felul în care se simte. De la stilul agresiv și punk până la hainele din colecția „Justify My Love”, am putea interpreta hainele lui Michele ca sentimente de autoprotecție și ilustrații ale limitării creative față de toți cei care îi urmăresc fiecare mișcare printr-o lupă. Poate tocmai de aceea a adăugat elemente de robie acelor siluete copilărești și religioase: trăirea visului se poate transforma uneori într-o închisoare. Din fericire, acele sentimente tind să fie temporare. Michele pare să se bucure de un real succes în acest carusel ritualic al modei.

Lasă un comentariu