Glam News Magazine

Muzeul Naţional din Qatar, inaugurat miercuri în prezența oficialilor și celebrităților invitate, se întinde pe o suprafaţă de 52.000 de metri pătraţi și deţine cea mai mare expoziţie de pe planetă.

Amplasat de-a lungul litoralului Doha, este opera arhitectului francez Jean Nouvel, care a conceput și muzeul Luvru Abu Dhabi din Emirate și a fost gândit ca “un loc unde se întâlneşte marea cu deşertul”, după cum l-a descris arhitectul. Atât exteriorul, cât și interiorul contructiei sunt de-a dreptul uluitoare. Exteriorul muzeului evocă forma unui trandafir, un design despre care Nouvel a spus că a fost o mare provocare tehnică. “Creează o variație a spațiului și spații neașteptate, de asemenea proporții neașteptate. Cred că vizitatorul va fi surprins “, a declarat Nouvel. Interiorul este unul generos, iar pe ziduri rulează clipuri video cu viața deșertului din Qatar și filme din arhive digitale despre viața sub dominația otomană și britanică.

Muzeul dispune de galerii cu expoziţii pe o lungime de 1,5 kilometri, fiind cea mai recentă mișcare din campania de la Doha pentru dominația regională în artă și cultură, care a adus achiziții de bilete, noi galerii, festivaluri de film și expoziții internaționale.

De peste un deceniu în construcție, Muzeul trebuia iniţial să fie inaugurat în 2016, cu un an înainte ca foştii aliaţi ai Qatarului, în special Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahreinul, să impună o blocadă economică şi diplomatică.”Toți oamenii sunt bineveniți în acest muzeu și rămânem deschisi pentru restul lumii și rămânem deschis dialogului”, a declarat președintele muzeelor din Qatar, Sheikha Al Mayassa Al Thani.

Costurile construirii muzeului nu au fost dezvăluite, dar se estimează că ar fi în jurul sumei de 434 de milioane de dolari. La deschiderea muzeului au vorbit Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, și omologul său kuweitian, şeicul Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah. Le-a fost alături premierul francez, Edouard Philippe, Printre celebritățile prezente s-au numărat Victoria Beckham, Johnny Depp, Naomi Campbel, fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi soţia sa, Carla Bruni.

Prețul unui bilet care permite accesul în muzeu este de aproape 60 de lei, studenții si grupurile de peste 25 de persoane beneficiind de 50% reducere. Copiii cu vârste de până în 3 ani au acces gratuit. De gratuitate se bucură și locuitorii Qatarului.

Un comentariu

Lasă un comentariu