Glam News Magazine

Patchouli este pe val în ultima vreme. OK, știu că probabil te gândești că mi-am pierdut mințile și că nu mai suntem în anii 1960, dar este adevărat, patchouli este din nou la modă. Multe parfumuri noi prezintă ingredientul ca și notă principală, iar mult mai multe îl prezintă pe undeva în compoziție. Trebuie să ne recalibrăm creierul pentru a nu mai asocia patchouli cu moda hippie, deoarece este un ingredient esențial în parfumurile pe care le purtăm – și miroase al naibii de bine.

Patchouli a fost întotdeauna un pic dificil, mai ales pentru că are un miros atât de distinct – o aromă pe care mulți oameni nu o plac. De asemenea, are o legătură foarte puternică cu o anumită perioadă din trecut (Woodstock 1969), ceea ce nu ajută. Dar patchouli este un ingredient minunat și există multe variații diferite utilizate în parfumerie, de la distilări moleculare care oferă o intensitate excelentă, la substanțe chimice aromate, cum ar fi lemn de akigala, care prezintă multe fațete recunoscute ale patchouli-ului. Este cu adevărat un ingredient esențial care aduce multă valoare unui parfum.

Așa că haide să vedem mai exact ce este acest ingredient și să aflăm unde îl putem mirosi, cu o selecție de parfumuri frumoase de care ai nevoie în colecția ta.

Ce este patchouli și cum miroase?

Patchouli este o plantă din familia mentei. Este o plantă stufoasă care înflorește cu flori de culoare roz pal și este originară din multe locuri din Asia. Fără pretenții în aspectul său, patchouli are un parfum destul de puternic, cu un profil de miros nuanțat și puternic. Aș descrie mirosul ca fiind pământos, uleios, mineral, gazos și afumat, cu nuanțe de ciocolată, fructe acre și condimente. Există multe variante diferite prin care este reprezentat patchouli în parfumerie, inclusiv naturale și chimice, iar acestea conferă spațiu și contrast unui parfum frumos imperecheat cu note de fructe și trandafiri pentru a crea nuanțe de întuneric și lumină.

1. Etro – Patchouly

Să începem cu un parfum care oferă o interpretare destul de simplă a ingredientului și, având în vedere acest lucru, nu există un parfum mai bun pentru a începe decât cu Patchouly de la Etro. Dacă vrei ceva care miroase a patchouli pur (și de ce nu ai face-o? Este superb), atunci acesta oferă fațetele calde, pământești și oarecum prăfuite ale materialului într-o prezentare încântător de retro. Patchouly sărbătorește esența ingredientului, creând un spirit olfactiv care este boem și incredibil de șic.

2. Van Cleef & Arpels  – Moonlight Patchouli

Unul dintre colegii de joacă preferați ai patchouli-ului este trandafirul. Cumva, când acești doi copii se adună, se întâmplă o magie. Vezi tu, trandafirii sunt luminoși și plini de prospețimea fructelor și citricelor, dar și a caracterului bogat, dulce și catifelat al petalelor de trandafir. Patchouli taie din prospețimea luminoasă a trandafirului, oferindu-i o nuanță mai întunecată. Moonlight Patchouli valorifică această împerechere, aruncând niște pudră de iris și cacao pentru a amplifica textura și a adăuga o notă gurmandă.

3. Thierry Mugler – Angel 

Când ne gândim la Angel, ne gândim adesea la toate acele lucruri comestibile, știi, ciocolata, caramelul, vanilia, vata de zahăr (aș continua, dar asta îmi face foame), dar Angel nu este nimic fără patchouli. Angel a început ca un acord de vanilie-patchouli creat de parfumierul Oliver Cresp și denumit în cod „Patchou”. Cresp a colaborat cu echipa MUGLER pentru a extinde acest acord, învăluindu-l cu note gurmande care evocă amintirile copilăriei lui M. Mugler. Rezultatul este un parfum polarizant, cu un contrast puternic, în care o notă de patchouli mare și neagră juxtapune direct zahărul și dulceața. Această tensiune – această dualitate face ca Angel să fie capodopera divizantă și flexibilă a genului.

4. GIVENCHY – L’Interdit

Ce zici de ceva puțin mai modern, totuși? Deoarece oamenii se plâng adesea că patchouli este un pic „vintage” și „retro” și nu într-un mod bun, dar oamenii greșesc. Patchouli este extrem de modern și joacă încă un rol masiv într-o bogăție de compoziții de parfumuri de la an la an. De exemplu L’Interdit de la Givenchy (nu trebuie confundat cu parfumul clasic compus pentru Audrey Hepburn – are același nume, dar este o compoziție complet diferită). Se țes tonuri întunecate de patchouli cu fire de tuberoză fructată, într-un parfum complet modern, care miroase ca și când guma de mestecat cu fructe ar fi fost vopsită în negru. Da, este la fel de bun pe cât pare.

5. Prada – Amber

S-ar putea să te gândești că mă îndepărtez de brief, deoarece Prada Amber poate suna ca un parfum de ambră (și este), dar este și un parfum bogat în patchouli. În acest parfum ambrat sofisticat și catifelat, patchouli arată cât de bine se joacă cu alții. Natura dulce și rășinoasă a chihlimbarului aduce o aromă condimentată, de fructe înăbușite și de o căldură profundă  printr-o doză generoasă de patchouli. În Prada Amber, patchouli este sensul palpabil al „je ne sais quoi” din acest parfum, luând ceea ce altfel ar fi un chihlimbar foarte minunat, dar ridicându-l la nivelurile superioare ale luxului demn de a purta numele Prada.

6. GUERLAIN – Patchouli Ardent

În cele din urmă, să ne uităm la un patchouli care este cu totul nou: Patchouli Ardent de la Guerlain. Această abordare vibrantă a ingredientului nostru se află în colecția Guerlain Absolus d’Orient, care este o serie de parfumuri îndrăznețe, puternice, care se inspiră din Orient. Patchouli Ardent este mult mai mult decât un parfum extraordinar cu patchouli, este, de asemenea, un parfum gigantic de trandafir și mosc animalic. Parfumul oferă o notă întunecată de cerneală și pământ tuturor trandafirilor catifelați și moscului obraznic, creând un sentiment de patchouli transportat prin fum. Este superb, dar dacă pulverizezi prea mult, s-ar putea să fii arestat.

Lasă un comentariu