Glam News Magazine

Dacă cineva ar bate la ușa camerei de hotel a lui Maria Grazia Chiuri și ar întreba: “De ce ai venit în Marrakech?”, ar primi un răspuns foarte simplu. În 1960 Christian Dior, a realizat un palton numit după cel mai glamour oraș din Maroc. Marrakech este pur și simplu în ADN-ul casei. Această colecție prezentată la Palais Badi a fost un omagiu adus designului YSL din anii 1960. Este o colecție rafinată și deferentă. . . însă, ca și viziunea lui Hitchcock asupra Marocului, nimic nu este așa cum pare.

Aseară, Maria Grazia a călătorit în Africa de Nord pentru a prezenta o colecție despre lux și cultură. Țesăturile predominante au fost toile (pânză) du jouy, dar o pânză printată cu ceară, proiectată și produsă în totalitate în orașul Abidjan de pe Coasta de Fildeș de un atelier numit Uniwax. Atelierul realizează imprimări autentice cu ceară africană pe bumbac, rezultând lei masivi, creaturi mitologice înaripate, păsări strălucitoare și referințe amuzante la numerele și cuvintele asociate cu tarotul (10, 27, Le Monde). Aceste materiale din bumbac au fost baza costumelor, halatelor și jachetelor.

Maria Grazia Chiuri este o femeie cu foarte multe cunoștințe, iar Uniwax a fost doar una dintre cele cinci colaborări semnificative pentru această colecție. O asociație de confecții textile și ceramice marocane, numită Sumano, a creat mai multe țesături asemănătoare tapiseriei, incluzând paltonul franjurat din ținuta cu numărul 1. Artistul american Mickalene Thomas și designerul jamaican-britanic Grace Wales Bonner au oferit fiecare o interpretare proprie a unei jachete: Thomas a prezentat o jachetă dintr-un colaj de printuri, în timp ce Wales Bonner a adăugat broderii din rafie. Un designer de pe Coasta de Fildeș, numit Monsieur Pathé’O, care era cunoscut pentru fabricarea cămășilor lui Nelson Mandela, a realizat o ținută cu fața liderului Congresului Național African imprimată pe spate. Rochiile au fost împodobite cu mărgele din sticlă de Murano, originare din Veneția. Au existat și interpretări ale țesăturilor Uniwax din cașmir și mătase, deci cu alte cuvinte, amprentele africane au fost împletite cu cele europene. Toată colecția a fost o mare colaborare poliglotă, o reverie artizanală.

Există o grămadă de povestiri despre aceste haine absolut minunate, păcat însă că moda se schimbă de la un sezon la altul, iar aceste imprimeuri unice vor fi uitate în următorul sezon. Cu toții trebuie să cumpărăm mai puțin și mai calitativ, să investim în obiecte făcute cu grijă, respect și iubire. Nu avem nevoie de imitații digitale; avem nevoie de țesăturile reale. Aceasta este probabil cea mai mare realizare de până acum a viziunii insistente a Mariei Grazia Chiuri asupra unui feminism global accesat prin modă. Christian Dior sub îndrumarea ei nu trebuie să încerce să fie cool, pentru că se îndreaptă către tradiție, iar asta este șic.

Sursa foto: getty images

Lasă un comentariu