Glam News Magazine

După un 2020 în care am stat în case, lista fiecăruia de destinații pentru 2021 cred ca este generoasă, iar speranța ca măcar în mică parte să se înfăptuiască este pe măsură. Nu știm ce ne rezervă anul în curs, dar este bine să fim pregătiți. Iată 10 dintre cele mai bune propuneri.

Insulele Azore

Cu posibila excepție a Islandei, nicăieri în Europa nu se desfășoară drama geologică la fel ca în Insulele Azore – Hawaii din mijlocul Atlanticului, cu insule dens împădurite marginite de stânci spectaculoase. Arhipelagul, la 950 de mile de coasta țării-mamă Portugalia, este un loc de cratere vulcanice, izvoare termale sulfurice și peisaje epice.

Există feriboturi și avioane mici către insule precum Faial, Pico și São Jorge, dar cea mai mare parte a acțiunii se întâmplă pe Sao Miguel, care este bine aprovizionat cu locuri bune de cazare. Orice alegere vine la pachet cu deconectare totală.

Salento, Italia

Pentru o adevărată evadare italiană în 2021, ne vom îndrepta către regiunea Salento, ce oferă o versiune simplă a celor mai bune locuri din Italia – de la coasta de vest aproape caraibiană până la stâncile plonjante de pe coasta de vest. Acesta este un pământ uscat, cu nuanțe de ocru, cu plantații de măslini și copii sărind în apă de pe stânci. Bucătăria poate să surprindă și ea cu preparate familiare: gnummareddi, rulouri de miel, platică la grătar.

Dubrovnik, Croația

destinații 2021

Dubrovnik este încă în atenția fanilor Game Of Thrones, dar chiar și fără asemenea asociere există o anumită magie în această cetate de calcar de pe Marea Adriatică. În plus este atât de ofertată la capitolul aventură. La sud, se află la mai puțin de o oră de mers cu mașina de orașele portuare somnoroase din Riviera Dubrovnik până în Muntenegru – o țară care și-a redescoperit treptat mojo-ul postbelic. La nord, la mai puțin de trei ore se află Mostar, un oraș rafinat din Bosnia, cu restaurante cu produse locale și poduri de piatră otomane, nu departe de cascadele Kravice, renumite pentru impactul pe care îl au asupra privitorilor.

Dar cealaltă cale de mers este spre mare, spre insulele Elaphiti, Koločep, Sipan și Lopud, ușor accesibile cu feriboturile locale. Cea de vizitat în 2021 este Lopud, o insulă cu ruine de cetăți, case din piatră din epoca Renașteri și grădini. Mănăstirea sa franciscană este acum deschisă, după o minuțioasă renovare de 20 de ani susținută de către patronul și filantropul elvețian Francesca Thyssen-Bornemisza. Ea și familia ei au umplut mănăstirea de 5.000 de metri pătrați cu artă renascentistă și contemporană, o farmacie franciscană și o grădină de meditație proiectată de un șaman arctic, păstrând în același timp tencuiala dură și patina vechii mănăstiri.

El Hierro, Insulele Canare

destinații 2021

Insulele Canare, mai puțin cunoscute, intră în centrul atenției între cele mai bune destinații pentru 2021. Rețeaua de plaje negre, albe și unt-aurii -găzduiește peisaje uimitoare, de la plantații luxuriante de banane la păduri de lauri. Dar, în loc de Gran Canaria ocupată și Tenerife turistică, sunt locurile mai mici și mai caracteristice care se ridică pentru a revendica mantia de vizitat a Canarilor. El Hierro este cea mai tânără dintre insulele Canare, având o vechime de „numai” 2-3 milioane de ani. Punctul cel mai înalt este vârful Malpaso, cu 1.501 m, iar simbolul insulei, pe care nu trebuie să-l ratați este stânca „Roque de la Bonanza”. Insula este de asemenea cunoscută pentru experiențe minunate la scufundări.

Helsinki, Finlanda

destinații 2021

Este destinația perfectă dacă vă interesează cultura și arta. În 2018, orașul a primit peste 99 de milioane de euro pentru a consolida oferta deja plină de muzee, locuri de concerte și galerii. Rezultatul este un oraș cultural cu adevărat de talie mondială – suficient de interesant pentru a rivaliza cu Cophenhagen și Stockholm și înconjurat de arhipelagurile baltice care lasă un gust sărat satisfăcător în aer.

Insulele Shetland, Scoția

destinații 2021

Plutind în apele pline de balene dintre extremitățile nordice ale Scoției și vestul Norvegiei, Insulele Shetland ar putea fi un loc surprinzător pentru o revoluție…. a papilelor gustative. Solul bogat și marea curată asigură o bogăție de ingrediente naturale, ce atrag bucătari din țărmuri îndepărtate. Cele 16 insule locuite sunt lovite de ape pline de macrou, hering, midii, crabi și homari – o recompensă care este transportată în mod corespunzător și servită în cele mai moderne unități. Insularii cu resurse profită și ei de propriile exploatații mici, de struguri și roșii până la ferme de mistreți perfecți pentru gătit de bucătarii locali. Dar nu este vorba doar de mâncare. În 2021, insulele vor găzdui cel mai nordic festival popular din Marea Britanie.

Oaxaca, Mexic

Oaxaca este un oraș în care moștenirea culturală se descoperă în tot, de la mâncare la materiale textile. Așadar, nu este o surpriză faptul că bucătarii, meșteșugarii și designerii lucrează împreună pe străzile sale.

Vara trecută, Casa Criollo, minimalistă din piatră albă și cactus, s-a deschis pe același site cu mult lăudatul restaurant Enrique Olvera. Mai recent, Escondido Oaxaca, de la iubitul brand mexican Habita, și-a lansat cel mai recent hotel orientat către design, cu vibrații învechite din lumea veche: pietre de carieră, pereți ocru și grămezi de teracotă. Mai departe, la o oră la sud de Puerto Escondido, în satul pescăresc San Agustinillo, Monte Uzulu oferă 11 camere boho, cu terase acoperite cu soare și camere pline cu mobilier din lemn macuilí, bumbac colorat și coșuri complicate lucrate manual de meșteri locali.

Cea mai bună modalitate de a savura deliciile vivifiante ale Oaxaca este cu ghiduri  non-profit care oferă excursii pentru a vizita meșteșugarii locali și tururi de degustat băuturi.

Republica Dominicană, Caraibe

destinații 2021

Republica Dominicană este cunoscută pentru stațiunile de pe Punta Cana, dar există o latură și mai liniștită care merită atenție în 2021. Pornind de la Playa Grande Beach Club care și-a deschis ușile în urmă cu cinci ani, adăugăm Amanera, care încorporează tradițiile de vindecare ale indigenilor Taíno din regiune în ritualurile sale de wellness, pe același mal nordic. Mai recent, în capitală, Fixie Lofts este un proiect creativ care angrenează meșteșugari locali pentru a da viața acestui colț din Caraibe.

Kimberley, Australia

destinații 2021

Cu hoteluri, cabane și locuri de campare pregătite să se redeschidă după unele dintre cele mai grave incendii din istoria modernă, Australia oferă încă peisajele inimitabile, care vor atrage turiștii anul acesta.

În nord-vestul țării, Kimberley este un loc cu stânci roșiatice și mări pline de rechini și crocodili de apă sărată. Peisajele vaste fac din acesta unul dintre cele mai atrăgătoare locuri de aventură pentru 2021 – regiunea este de aproape trei ori mai mare decât Anglia, cu mai puțini oameni pe metru pătrat decât aproape orice alt loc de pe pământ. Fie că faceți drumeții pentru a descoperi arta rupestră antică, fie ca să vă bucurați de peisajele sălbatice, această regiune nu vă va dezamăgi.

După o pauză de sezon, avanpostul luxos din El Questro Homestead se va redeschide în 2021, în timp ce proiectul de camping în comunitățile aborigene vine cu tururi ghidate și experiențe unice. În Gantheaume Point veți găsi delfini și urme de dinozauri vechi de 130 de milioane de ani, păstrate în stânca de recif. Și între martie și începutul lunii noiembrie, puteți asista la un spectacol natural uluitor: Scara către Lună – fenomenul natural ce apare atunci când luna plină strălucitoare se reflectă ca un model pe scări pe platourile din Golful Roebuck.

Dubai, Emiratele Arabe Unite

Când s-a anunțat că Dubaiul va fi locul primei expoziții mondiale din Orientul Mijlociu, nu a existat nicio îndoială că Orașul Aurului va excela. Miliardele au fost investite într-un vast site gazdă dublu față de dimensiunea insulei Hong Kong și au fost materializate diferite proiecte magnifice de inginerie (inclusiv Al Wasl Plaza cu cupolă de oțel, care se transformă într-o suprafață de proiecție de 360 de grade prin simpla apăsare a unui buton). Ceea ce nu putea fi anticipat, totuși, a fost că o pandemie globală ar retrage întregul proiect în urmă cu un an. Dar pierderea anului 2020 este câștigul anului 2021. Acum urmează să fie lansat în octombrie 2021 și rezervările deja făcute în mare parte.
Dubaiul va reveni la evenimente și festivaluri de talie mondială, inclusiv Dubai Shopping Festival, Dubai Food Festival, iar în octombrie, Dubai va găzdui prima expoziție mondială care va avea loc în această regiune.

Foto: GettyImages

Lasă un comentariu