Glam News Magazine

Cel mai vechi muzeu cunoscut a fost creat în urmă cu peste 2.500 de ani. O prințesă babiloniană a văzut importantă nu numai păstrarea artei și artefactelor pentru viitor, ci și expunerea lor publicului local. I-au urmat exemplul multe familii regale, conducători, personalități, iar astăzi avem mii de astfel de instituții. Iată 10 dintre cele mai vechi muzee din lume, care adăpostesc dovezile civizilațiilor trecute și actuale între zidurile lori.

1. Muzeele Vaticanului – Italia

Primul din rețeaua masivă de muzee din Cetatea Vaticanului a fost creată când Papa Iulius al II-lea a donat colecțiile sale mari de sculpturi pentru a fi îngrijite și expuse în oraș. Aceasta a fost în 1506 d.Hr. și astăzi, aceste muzee conțin cea mai mare colecție de artă din Evul Mediu până în prezent, o mare parte din ea are o importanță vitală pentru credința romano-catolică.

2. Turnul Londrei – Anglia

Turnul Londrei nu este numai un monument emblematic al Angliei și Europei. El găzduiește un mare muzeu care nu numai că este cel mai vechi muzeu din Marea Britanie, ci și unul dintre cele mai vechi muzee din lume. A fost inițial deschis publicului în 1660 și a fost o altă atracție pentru cei care se opreau să vadă bijuteriile Coroanei. De atunci, acest muzeu a fost împărțit în trei muzee separate cu unul în Fortul victorian din Portsmouth, unul în Leeds și altul în West Yorkshire. Indiferent dacă este unit la Turnul Londrei sau separat, oferă publicului cea mai mare și cea mai veche colecție de armuri din lume.

 3. Cabinetul Amerbach (Muzeul de Istorie Naturală) din Basel – Elvetia

Povestea sa începe în 1661, iar în prezent muzeul are mai mult de 7,7 milioane de exponate, colecții de zoologie, entomologie, mineralogie, antropologie, osteologie și mineralogie. Se adaugă și colecții mari de desene și picturi. Ca semnificație istorică trebuie mnționat și faptul că Muzeul de Istorie Naturală din Basel este primul muzeu din lume care a fost deținut de o municipalitate și nu de o familie regală, o persoană fizică sau o organizație.

4. Muzeul de Arte Frumoase si Arheologie din Besancon – Franța

Deși Louvre este cel mai cunoscut muzeu din lume și ai spune că este și cel mai vechi din Franța, ei bine Muzeul de Arte Frumoase și Arheologie din Besancon i-o ia înainte. Jean Baptiste, celebrul pictor, a donat o mare colecție a propriei sale lucrări în 1694 pentru a pune în funcțiune muzeul.  Astfel că acest muzeu este cel mai vechi din Franța și unul dintre cele mai vechi muzee din lume.

5. Kunstkamera – St. Petersburg, Rusia

cele mai vechi muzee

Înființat de Petru cel Mare și finalizat în 1727, aceste este primul muzeu din Rusia. Numele este derivat din cuvântul german “kunstkammer” care înseamnă “camera de artă”. Petru cel Mare a adus prima contribuție la colecția muzeului, care este acum peste 200.000 de piese.

6. Muzeele Capitoline – Roma, Italia

În afara zidurilor orașului Vatican, în orașul Roma, Muzeele Capitoline au fost create pentru prima dată în 1471. Atunci, Papa Sixtus al IV-lea a donat marea sa colecție de piese de bronz preistorice pe care el și predecesorii săi le-au colecționat de-a lungul a numeroase decenii. Cu toate acestea, abia în 1734, când muzeele au fost deschise publicului. Astăzi, Muzeele Capitoline sunt deținute și gestionate de orașul Roma și la fel ca în cazul muzeelor ​​moderne, acestea prezintă în mod regulat anumite artefacte sau piese de artă.

7. Muzeul Belvedere – Viena, Austria

Palatul Belvedere a aparținut Familiei Regale Habsburgice. A fost deschis ca muzeu public în 1781 și este cunoscut a găzui cea mai extinsă colecție de lucrări de Gustav Klint. Clădirea în sine sau colecția de clădiri este una dintre cele mai frumoase din lume și este apreciată atât pentru arhitectura exterioară, cât și pentru valorile din interior. Colecțiile datează din Evul Mediu și chiar unele exponate ale artiștilor din prezent.

8. Muzeul Indian din Kolkata – India

Societatea asiatică din Bengal și-a amenajat muzeul pe terenuri care au fost donate de guvern cu acest singur scop. Datând din 1784, acest muzeu este dedicat afișării de artă și artefacte importante pentru cultura indiană, inclusiv mumii și schelete, antichități și chiar armuri care au fost folosite de-a lungul veacurilor în regiune.

9. Muzeul Louvre – Paris, France

cele mai vechi muzee

Nu numai că Muzeul Luvru din Paris este cel mai recunoscut muzeu din lume, dar este și cel mai vizitat și unul dintre cele mai vechi muzee din lume.  Luvrul găzduiește multe dintre cele mai mari opere de artă ale istoriei, precum Mona Lisa pictată de Leonardo da Vinci și Marea Sfinxă din Tanis, care datează din Vechiul Regat Egipt. Funcția de muzeu a Louvre începe odată cu expoziția celor mai frumoase tablouri ale colecției regale, ținută la Palatul Luxemburg între anii 1750 și 1785, și care a cunoscut un enorm succes. Marchizul de Marigny, director general al Clădirilor Regale și succesorul acestuia, contele de Angiviller, elaborează un proiect prin care Luvrul să devină un muzeu permanent. Acest proiect devine lege la data de 6 mai 1791, iar la 10 august 1793 are loc inaugurarea oficială a noului muzeu.

10. Muzeul Hermitage – St. Petersburg, Russia

Sankt Petersburg, Rusia găzduiește multe muzee vechi remarcabile. Muzeul Hermitage este cunoscut pentru a adăposti cea mai semnificativă colecție de obiecte importante atât pentru artă, cât și pentru cultură din lume. A fost deschis pentru prima oară în 1852 și astăzi găzduiește peste 3 milioane de piese care au fost colectate din diverse culturi din întreaga lume, de la artefacte arheologice la cele mai noi piese de artă grafică.

Lasă un comentariu