Glam News Magazine

Maria Grazia Chiuri a apelat la Claire Fontaine – o companie de artă, nu o persoană – să creeze decorurile pentru spectacolul ei Dior. Podelele din Jardin des Tuileries, pe care casa Dior tocmai s-a angajat să o restaureze în următoarea jumătate de deceniu, au fost acoperite de copii ale cotidianului Le Monde. Ziarele au avut menirea să ilustreze modul în care pictorii și sculptorii își protejează podelele cu ziare vechi, dar sub masivele sloganuri feministe suspendate de pe tavan – inclusiv cuvântul „Consimțământ”. Decorul a vrut să îl readucă în atenția noastră pe Harvey Weinstein, ale cărui violuri au generat mișcarea #MeToo și a fost condamnat cu o zi înaintea celui de-al optulea spectacol ready to wear a lui Chiuri pentru casa Dior.

„Consimțământul înseamnă să ascultați ce spun oamenii. Ne aflăm într-o perioadă în care este dificil să ascultăm și să înțelegem. Deci consimțământul este un cuvânt puternic în ziua de azi”, a reflectat Chiuri. Sloganurile au inclus și fraze precum “Patriarchy kills love”, “We are all clitoridean women” și “When women strike the world stops”. Frazele aparțin lui Carla Lonzi, o feministă din Italia, ale cărei lucrări i-au amintit lui Chiuri de șederea ei la Roma. Unul dintre sloganurile sale este titlul unei expoziții de artă feministă de la Galeria Națională de Artă Modernă și Contemporană din Roma, sponsorizată de Dior: “Io Dico Io – I Say I” – slogan care a apărut și pe un tricou din colecție.

Dintre toate referințele sale, cea mai emoționantă pentru Chiuri a fost și cea mai vizibilă în haine: trei imagini din anii ’70 cu mama ei, dintre care una a inclus-o și pe Maria Grazia, în vârstă de 14 ani, cu o eșarfă roșie înfășurată în jurul capului. Mama ei pe nume Maria Pia, ajunsă acum la 80 de ani, a fost creatoare de rochii și epitomul anilor ’70 al femeilor cool din Roma, fotografiate în rochii roșii, denim, rochii țărănești și tricotaje. Femeile care i-au frecventat atelierul au învățat-o pe tânăra Maria Grazia despre modă și feminitate și i-au influențat stilul vestimentar. Ceea ce am văzut pe podiumurile Dior din 2016, și în special în ziua de azi, este rezultatul acelor ani de formare.

Fără îndoială, această colecție Dior este una foarte personală pentru Chiuri. Printre scenografia și sloganurile susținute de o coloană sonoră aparținând cântăreței Mina – cu a cărei muzică a crescut Chiuri fără îndoială – a existat un sentiment de nostalgie și apartenență la tricotaje și denim, care trezesc amintiri și bucură sufletul celor care au crescut în acei ani. „Este pentru prima dată în viața mea când am deschis o colecție cu șase look-uri în tricotaje”, a recunoscut Chiuri. Au ieșit în evidență tricotajele purtate cu pantaloni scurți sau blazere ușor supradimensionate, la fel și tricoturile purtate peste cămăși sau sub jachete de camuflaj.

Dacă Chiuri obișnuia să apeleze la mama ei pentru sfaturi de stil, în zilele noastre lucrurile stau total invers. Maria Pia a fost cea care a purtat pentru prima dată celebrul tricou „Ar trebui să fim toți feminiști” creat de fiica sa pentru Dior și are obiceiul de a împrumuta hainele tinerelor generații. „Mama mea mereu îmi fură hainele. Uneori o întreb dacă vrea ceva și îmi spune că nu, dar când mă întorc acasă observ ca nu mi-a mai rămas nimic. Cu mama și fiica mea prin preajmă, nu îmi pot crea propria garderobă, pentru că este imposibil.”

Sursa foto: Alessandro Lucioni / Gorunway.com

Lasă un comentariu