Glam News Magazine

Când spui vacanță poloneză, destinațiile care îți vin în minte sunt Varșovia și Cracovia. Totuși, Polonia oferă și alte locații care te cuceresc instant. Este și cazul Gdansk, un mic oraș-port situat în nordul Poloniei, la Marea Baltică. Acest oraș oferă o arhitectură vibrantă, piețe minunate și o mulțime de delicatese poloneze pentru a vă lăsa impresionați. Culorile clădirilor și arhitectura te poartă într-o poveste cu iz de turtă dulce, poveste care merită trăită parcurgând străzile pietruite și cuprinzând cât mai mult cu ochii și cu sufletul din ceea ce oferă orașul. Iată ce obiective turistice trebuie să bifați:

Bazilica „Sfânta Maria” din Gdansk

Este cea mai mare biserică catolică din Polonia și cea mai mare biserică de cărămidă din lume, având o lungime de 105 m și o lățime de 66 m. A fost folosită de catolici și luterani, iar acum este biserică romano-catolică. Această bijuterie arhitecturală datează din 1343, a trecut prin război și reabilitări, dar asultă încă rugăciunile fierbinți ale oamenilor din toată lumea.

Turnul Primăriei

Unul dintre primele lucruri pe care le veți vedea în Gdansk este Turnul Primăriei. Designul răsună în stilul renascentist, cu influențe ale arhitecturii olandeze. Turnul oferă o priveliște uimitoare asupra orașului.

Fântâna lui Neptun

Zeul mărilor și al oceanelor cu tridentul său în mână, nu putea să lipsească din peisajul Gdansk. Conform unei legende locale, zeul atotputernic, într-un moment de mânie, a lovit cu tridentul său pământul și a împrăștiat în jurul său fulgi de aur. Aceștia s-ar fi împrăștiat peste tot în zonă, ajungând și în băuturile oamenilor, de unde și apariția unei băuturi locale, Goldwasser

Capela Regală din Gdańsk

Este singura biserică barocă din centrul istoric al orașului. Capela a fost fondata din initiativa Jan Sobieski al III-lea si construita in perioada anilor 1678-1681. Ornamentele impresionante vă vor ține pe loc un timp să le admirați.

Biserica dominicană Sf. Nicolae din Gdańsk

Contrucția datează din secolul al XV-lea, ridicată pe locul unei biserici mai vechi cu hramul Sfântul Nicolae. În interior predomină stilurile gotic, baroc și rococo, în detalii prețioase care ascund o istorie atât de veche încât te lasă fără cuvinte.

Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial

SONY DSC

Dacă aveți timp să vizitați un singur muzeu din Gdansk, Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial ar trebui să fie acela. Muzeul, care și-a deschis ușile în 2017, este unul dintre cele mai bune muzee din Polonia, acoperind evenimente care au dus la război și efectele sale asupra țării. Încercați să ajungeți acolo cum se deschid la 10 dimineața, deoarece se aglomerează repede, mai ales în lunile de vară. Cumpărați biletele online, astfel încât să vă puteți petrece timpul făcând lucruri mai interesante decât așteptarea la linie. Un tur al muzeului durează de obicei 3 ore.

Muzeul Arheologic

Există mai multe muzee în Gdansk, găzduite în clădiri cu poveste, dar Muzeul Arheologic nu numai că spune povești, dar și arată o poveste actuală, cea a orașului său. Din turnul muzeului puteți obțineți o vedere la 360 de grade asupra Gdansk, ceea ce-l face să fie un obiectiv de neratat.

Lasă un comentariu