Glam News Magazine

Kotor este un oraș medieval bine conservat într-un colț retras din Golful cu același nume și reprezintă o atracție de top în sud-estul Europei, protejată totodată de Patrimoniul Mondial UNESCO. Situat pe o intrare a Mării Adriatice și înconjurat de stâncile de calcar, oferă peisaje care te lasă pur și simplu cu gura căscată. Este fără îndoială unul dintre locurile de neratat de pe continent. Ți-am atras cu siguranță atenția. Iată ce obiective trebuie să ai în vedere dacă ajungi în Kotor:

Turnul cu ceas

Kotor

Este cel mai recunoscut punct de reper și un loc minunat de unde să începi să vizitezi toate locurile de pe listă. Este situat vizavi de poarta principală care duce în orașul vechi. Turnul a fost construit în anul 1602 ca o combinație între gotic și baroc, are 3 etaje și ceas pe două dintre fețe. Cutremurul din 1667 l-a inclinat, istoria repetându-se și la cutremurul din 1979. După acest eveniment, turnul a fost reconstruit și așezat în poziție verticală.

Orașul Vechi

Cel mai probabil îți vei începe experiența Kotor intrând pe una dintre cele trei porți principale ale orașului: Poarta Râului (care datează din 1540) în nord, Poarta de Sud (secolele XIII-XVIII) sau Poarta Mării (1555) – poarta principală, pe latura de vest. De acolo, orice direcție ai alege, te poți lăsa purtat de labirintul de străzi din Orașul Vechi. Nu este mare, așa că n-ai cum să te rătăcești.

Bisericile din Centrul Vechi

Unul dintre cele mai bune moduri de a vedea influențe arhitecturale din Kotor este de a vizita cele mai importante dintre bisericile sale. De exemplu, pentru arhitectura mediteraneană din vremurile trecute trebuie să vezi Catedrala Sfântul Tryphon, numită după protectorul și patronul lui Kotor. Construită inițial în secolul al XII-lea, această catedrală catolică a suferit pagube în timpul mai multor cutremure. Renovată lent, aceasta nu este complet restaurată. Este un exemplu fin de arhitectură renascentistă și barocă. O altă biserică de adăygat pe listă este Bazilica Sf. Luca, construită acum mai bine de 800 de ani, în stil romanico-bizantin. Are o istorie foarte interesantă despre cum a ajuns să aibă două altare înalte: unul catolic și unul ortodox. Există multe alte biserici interesante între care Sfânta Ana, Sfântul Mihail, Sfântul Nicolae, ce merită vizitate. Pentru un oraș atât de mic, există un număr impresionant de biserici și mănăstiri, în total 12.

Palatele reprezentative

Între obiectivele de văzut în Kotor se numără și următoarele patru palate:

Foto: flick.com
  • Palatul Grgurina se mândrește cu stilul baroc opulent și a fost construit la începutul secolului al XVIII-lea. Găzduiește Muzeul Maritim din 1938. Muzeul expune machete de corăbii cu pânze și de vapoare, fotografii cu nave, instrumente marinărești, portrete de comandanți vestiți de nave, documente marinărești, picturi și mobilier.
  • Palatul Drago, construit în secolul al XIV-lea, este o structură în stil gotic decorată cu dragoni. Afectat de cutremurul din 1979, acesta este acum gol și părăsit, dar totuși un obiectiv de interes pentru orice turist în Kotor.
Foto: flick.com
  • Palatul Pima, care datează din secolul al XVI-lea, are influențe atât din stilul arhitectural renascentist, cât și din stil baroc. A fost casa familiei nobiliare care i-a dat numele. A fost distrus de două cutremure și reconstruit apoi, în 1667 și în 1979. În prezent este locația unui bar.
  • Palatul Bizanti din Centrul Vechi datează din secolul al XVII-lea. A aparținut familiei de aristocrați Bizanti, care au avut grijă de clădirea afectată și ea de cutremurul din 1667.

Cetatea Kotor

kotor

O drumeție către zidurile vechii cetății Kotor este un prilej pentru vederi absolut epice asupra golfului. Durează doar aproximativ 45 de minute, dar majoritatea oamenilor petrec în total două ore sau chiar mai multe, cu toate oprirea pentru a admira și fotografia peisajul. Cel mai bun moment pentru a face drumeția este dimineața pentru a beneficia de cea mai bună lumină solară pentru fotorafii.

Muzeul Pisicilor

kotor

Un lucru pe care îl vei observa instantaneu în Kotor este prezența unui număr mare de pisici. Sunt peste tot, dormind în soare, mergând printre picioarele trecătorilor sau căutând mâncare pe la terasele restaurantelor. Astfel că un muzeu consacrat pisicilor pare a fi o idee potrivită pentru Kotor. În mare parte, muzeul este o colecție de tablouri și suveniruri despre pisici, cu taxa mică de intrare.

Bazarul din Kotor

De asemenea încorporat într-o secțiune a zidului din Orașului Vechi, între Biserica Saint Claire și Biserica Sfântul Nicolae, Bazarul din Kotor nu este altceva decât o colecție de standuri cu suveniruri la care merită să arunci o privire rapidă. În spate se văd rămășițele unei mănăstiri dominicane din secolul al XVI-lea.

Biserica Fecioara de pe Pietre

Kotor

Pe o insulă creată de om, adânc în Golful Kotor, o frumoasă biserică barocă ce conține 68 de tablouri extraordinare ale unui renumit artist local din secolul al XVII-lea. Sunt afișate și lucrări ale artiștilor italieni, inclusiv o capodoperă din secolul al XV-lea numită Fecioara de pe Pietre. O legendă spune că, după un naufragiu, pescarii au găsit o piatră de mare cu Sfânta Născătoare și Pruncul pe ea. Mulțumind pentru siguranța lor, au promis că vor construi o biserică pe mica insulă. Și astfel biserica a fost construită în 1630. Marinarii ar arunca pietre / stânci pe măsură ce treceau pentru a păstra insula, o practică care se întâmplă încă până în zilele noastre. O altă legendă spune că navigatorii, chiar și astăzi, aruncă o piatră în timp ce trec pe lângă insulă cerând o călătorie în siguranță. Oricum, biserica merită văzută cu siguranță.

Lasă un comentariu