Glam News Magazine

Iubesc să călătoresc. Detest sărbătorile împrumutate. Și totuși am găsit o punte de legătură între cele două. Apropierea Halloween-ului mi-a stârnit curiozitatea asupra unui subiect: Cele mai sinistre locuri de pe Pământ și m-am gândit să împart cu voi rezultatul documentării. Pentru mine, nu sunt toate locuri în care mi-ar plăcea să ajung, dar consider că merită cunoscute cel puțin ca și informație. Am selectat 10 dintre ele și vă promit că vă vor surprinde.

Catacombele Capucinilor, Italia

Dintre toate catacombele din lume, de la Salzburg la Paris, niciun loc nu este într-atât de înfricoșător precum Catacombele Capucinilor din Sicilia. Spațiul macabru a fost creat la sfârșitul secolului al XVI-lea, când cimitirul de la mănăstirea Capucin a fost depășit. Inițial a fost destinat clericilor, dar apoi a devenit lăcaș de veci pentru toți localnicii, de la nobili, la oameni de rând. Mormintele subterane conțin în prezent circa 8.000 de cadavre împărțite în coridoare separate, una pentru figuri religioase, una pentru bărbați, una pentru copii și chiar una pentru fecioare. Cadavrele sunt expuse ca obiecte de muzeu pentru vizitatorii cu stomac puternic.

Dealul Crucilor, Lituania

Oamenii au puc cruci în acest loc din nordul Lituaniei încă din secolul al XIV-lea și din diferite motive. În toată perioada medievală, crucile au exprimat dorința de independență a Lituaniei. Apoi, după o răscoală țărănească în 1831, oamenii au început să le adauge în memoria rebelilor morți. Dealul a devenit un loc de sfidare în timpul ocupației sovietice din 1944 și până în 1991. Dealul și crucile au fost distruse de sovietici de trei ori, dar localnicii le-au refăcut. Există acum peste 100 000 de cruci acolo, ce se ciocnesc în bătaia vântului.

Biserica Oaselor, Cehia

Ossuary Sedlec sau Biserica Oaselor este o capelă mică  situată în orașul Kutna Hora din Cehia. La începutul anilor 1300, un abat al mănăstirii Sedlec a adus pământ sfânt din Ierusalim și l-a împrăștiat peste cimitirul bisericii și, brusc, toată lumea voia să fie îngropată în acel loc sfânt. Dar suprapopularea a dat naștere unei decizii macabre, aceea de a folosi oasele exhumate. Peste 40.000 de rămășite omenești au ajuns astfel să împodobească biserica ce a devenit astfel unul dintre locuri sinistre de pe Pământ căutate de turiști. Cel mai impresionant este, probabil, candelabrul masiv al bisericii.

Poarta către Iad, Turkmenistan

Situat în deșertul Karakum, în apropierea orașului Darvaz, craterul denumit de localnici Poarta către iar arde neîntrerupt de 44 de ani. Când geologi sovietici forau după gaze naturale, au lovit accidental o rezervă de metan și platforma de foraj sa prăbușit, formând craterul și eliberând gazul periculos în aer. Oamenii de știință au decis atunci să aprindă craterul pentru a arde metanul. Nu se așteptau, firește, ca reursele de gaze să fie atât de mari și să transforme craterul într-un loc desprins parcă din povești cu demoni.

Sicriele suspendate din Sagada, Filipine

Morții din Sagada sunt îngopați la înălțime, în sicrie atașate pe laturile stâncilor conform tradiției strămoșești de mii de ani. Multe dintre sicriele din stâncă sunt vechi de sute de ani și toate arată complet diferite, așa cum au fost făcute special de persoanele care se odihnesc acum în interiorul lor.

Spitalul Beelitz-Heilstätten, Germania

Între 1898 și 1930, complexul Beelitz-Heilstätten a servit drept sanatoriu pentru tuberculoză. De asemenea, a găzduit victime ale gazării în timpul Primului Război Mondial, inclusiv un tânăr soldat pe nume Adolf Hitler, care a fost rănit în picior. Spitalul a continuat să fie un centru major de tratament pentru soldații naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost folosit ca spital militar sovietic din 1945 până la căderea Zidului Berlinului. Astăzi, câteva secții de spital sunt folosite ca un centru de reabilitare neurologică, deși majoritatea complexului este abandonată. Chirurgia și secțiile de psihiatrie au fost lăsate să se destrame, iar rezultatul arata ca un cadru dintr-un film de groază.

Grădina cu sculpturi a lui Veijo Rönkkönen, Finlanda

Veijo Rönkkönen a fost unul dintre cei mai renumiți artiști populari contemporani din Finlanda, dar care a refuzat să-și prezinte piesele în spații publice. El și-a construit colecția de aproape 500 de figuri în curtea din spate, formând propria grădină personală de sculptură în acest proces. Cel mai mare afișaj este un grup de aproximativ 200 de statui amenajate într-o varietate de momente de yoga. În timp ce există ceva evident tulburător în ceea ce privește sculpturile (se presupune că toate sunt autoportrete), ele nu sunt cele mai sinistre elemente din grădină. Colecția lui Rönkkönen prezintă o serie de statui individuale înfiorătoare, de la o călugăriță ascunsă în spatele unor tufișuri până la un bărbat cu brațe lungi, întinse. Unele statui au fost accesorizate cu dinți umani adevărați și ochii negri, pătrunzători, care sigur dau coșmaruri vizitatorilor și fac din această grădina unul dintre cele mai sinistre locuri de pe Pământ.

Pripyat, Ucraina

Înființat în 1970, orașul a ajuns la o populație de aproape 50 000 de locuitori până când a fost complet evacuată după dezastrul de la Cernobîl din 1986. Pripyat a rămas un oraș nelocuit de la evacuare, deși clădirile, mobilierul și toate semnele vieții sunt exact acolo unde foștii lui cetățeni le-au lăsat. Cărți învechite pot fi găsite în sălile de clasă, păpuși care se destramă și care se află abandonate în paturi, iar fotografiile se află încă în cadrele originale. Astăzi, cel mai renumit punct de reper este roata din parcul de distracții Pripyat – un memento scheletar a ceea ce fusese.

Nagoro, Japonia

Nagoro este un sat japonez mic, dar cu o populație numeroasă de… păpuși de dimensiuni mari, care depășește populația umană de aproape 100: 1. Totul a pornit de la Tsukimi Ayano, care a început să facă replici de păpuși ale vecinilor săi după ce au decedat sau s-au mutat. Păpușile înfățișează persoane de diferite vârste și ocupații. Există acum aproximativ 350 de păpuși și mai puțin de 40 de oameni care respiră în Nagoro, făcându-l un ciudat și oarecum terifiant – deși realist – toyland. Se încadrează perfect în categoria Locuri sinistre pentru cei tari de inimă.

Insula Păpușilor, Mexic

În ciuda istoriei și a statutului său de Patrimoniu Mondial, Xochimilco este cunoscut în primul rând de turiștii mai morbizi pentru Isla de las Munecas sau Insula Păpușilor. Ascuns printre numeroasele canale ale zonei, site-ul este renumit pentru sutele de păpuși și părți de păpuși agățate în copaci și împrăștiate prin iarbă. Locul a fost reședința unui om decedat în prezent, Julian Santa Barrera. După ce a găsit corpul unei fete moarte într-un canal din apropiere, Barrera a strâns și a arătat jucăriile în speranța de a evita spiritele rele. Turiștii îndrăzneți își pot închiria propria barcă, pentru a traversa apele blestemate.

Cascada de sânge, Antarctica

Poate arată ca o scenă de groază, însa cascada de cinci etaje este o minune complet naturală. Fenomenul a apărut cu aproximativ cinci milioane de ani în urmă, când ghețarul a închis un mic lac bogat sub el. Izolat de lumină și oxigen, apa devine din ce în ce mai concentrată, atât în ceea ce privește conținutul de sare, cât și de fier. Nivelul de salinitate al apei (cam de trei ori mai sărat decât oceanul) îl ține departe de îngheț, în timp ce fierul îi furnizează culoarea. Printr-o fisură în ghețar, apa se scurge în afara lui și cerază astfel peisajul înfricoșator.

foto: Pinterest

Lasă un comentariu