Glam News Magazine

Cel mai fascinant aspect al parfumeriei este modul de creare – materialele familiare (și adesea nefamiliare) se reunesc pentru a da naștere a ceva complet nou. Pentru mine, este fascinant modul în care un singur ingredient nu numai că este atât de versatil în utilizarea sa, dar adaugă nuanțe unui parfum atât de îndepărtate de cele inițiale atunci când este experimentat izolat. Aceasta s-ar putea numi magie, dar nu este, este chimie, iar parfumeria este o fuziune între artă și știință, unde aceasta din urmă este folosită pentru a transmite emoție parfumului.

Recunosc că pe mine ingredientele sintetice m-au interesat mai mult decât cele naturale. Fără materiale sintetice parfumeria modernă ar mirosi mult mai diferit. Pur și simplu nu am avea parfumurile lansate în ultimii 100 de ani – fără chimie, am avea numai elemente naturale inconsistente care, datorită densității și complexității proprii, duc adesea la o supă opacă atunci când sunt amestecate împreună. Sinteticele oferă spațiul ingredientelor naturale permițându-le să se complimenteze, să se contrasteze și să se extindă reciproc.

Unul dintre ingredientele mele sintetice preferate este Ambroxanul. Ok, deci nu este un material fantezist și nici unul deosebit de scump. Nu este nevoie de 3.000 de ani pentru a se macera sub lumina lunii pe o insulă exotică. Nu, nu trebuie să fie extras din glandele anale ale unicornilor (parfumeria a avut întotdeauna o fascinație ciudată pentru fundul animalelor, corectați-mă dacă greșesc) sau din stomacul unor sirene. Dar este un material incredibil de util și popular și se găsește în multe parfumuri moderne. Este un ingredient care se scufundă în liniște, aducând dimensiune și spațiu compozițiilor dense, permițându-le să se extindă, oferindu-le o longevitate extraordinară, dar și o fațetă minerală fascinantă.

Ce este mai exact ambroxanul?

Este un terpenopid natural care se găsește și în ambergris și se crede că este componenta care conferă ambergrisului mirosul său unic și distinct. Acum, problema cu Ambergris este că nu este atât de ușor de găsit, iar atunci când cineva îl găsește, îl vinde pentru sume uriașe de bani (acum serios, intenționez să găsesc ambergris doar pentru a-mi asigura pensionarea). Ca să nu mai vorbim de fiecare dată miroase diferit în funcție de cât timp a petrecut pe marea frumoasă și strălucitoare. Deci este mai ieftin și mai ușor de utilizat Ambroxan pentru a da un efect ambergris, deoarece poate fi sintetizat cu ușurință din Iarba Sfîntului Ioan.

Cum miroase? Ei bine, eu îl percep ca pe un material foarte mătăsos, argintiu. Evocă oceanul, dar într-un mod pur mineral – nu are un caracter acvatic, dar lasă impresia de sare și pietre umede. Există, de asemenea și o dulceață în Ambroxan – o senzație transparentă, strălucitoare și cristalină. Este un ingredient fascinant, cu mai multe fațete, care poate fi tras în multe direcții, dar este extrem de difuz, creând spațiul în care pot dansa note frumoase.

Iată doar câteva exemple de parfumuri în care Ambroxanul își face magia.

Molecule 02 și Escentric 02

Escentric Molecules’ Molecule 02 a fost de fapt inspirația pentru aceast articol, deoarece prezintă Ambroxanul în nu una, ci două moduri unice. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu Escentric Molecules’, conceptul de marcă este simplu: aromele sunt lansate în perechi binare formate dintr-un parfum „Molecule” și un parfum „Escentric”. Molecula perechii este pur și simplu o substanță chimică aromată diluată în alcool, care prezintă ingredientul în mod izolat, în timp ce Escentricul duo-ului este același ingredient prezentat într-o compoziție mai tradițională de parfum. Unii susțin că acesta este la fel ca și „Hainele noi ale împăratului”, dar cred că este de fapt mai degrabă educativ, deoarece după ce miroși Molecule, îți permite să înțelegi caracterul materialului, dezvăluindu-și fațetele, creând o mai bună înțelegere a modului în care materialul este practic utilizat în parfumerie.

În cazul Molecule 02, mirosul este de Ambroxan pur. Odată cu primul spray, Molecule 02 dă impresia unei ape curate dintr-o piscină, dar aceasta senzație dispare rapid. Molecule 02 nu se poartă ca un parfum tradițional, deoarece nu este un parfum tradițional – este un material singular diluat în alcool, astfel încât se comportă diferit pe piele. Nu urmărește traiectoria de vârf, mijloc și bază, ci în schimb parcurge o cale liniară, dispărând și reapărând pe parcursul zilei. De asemenea, se plimbă deasupra pielii și miroase într-adevăr total diferit de orice alt parfum.

Escentric 02 este cu siguranță un parfum mai tradițional. 13,5% din formula sa este Ambroxan (cantitatea maximă utilizabilă înainte ca materialul să înceapă să se cristalizeze), dar restul este un gin tonic amestecat cu o limonadă proaspătă. Este un miros neted, cu o prospețime nesfârșită. Aici Ambroxanul ocupă scaunul din spate, oferind o notă de dulceață, dar în cea mai mare parte oferă doar putere, conducând parfumul în aer într-o îmbinare perfectă cu notele fresh oferindu-i acea aură asemănătoare cu Molecule 02.

Eau des Merveilles

Ambroxanul este coloana vertebrală a parfumurilor marine și poate unul dintre cele mai bune exemple în acest sens este Eau des Merveilles de la Hermès. Acest parfum are un miros de ambrozie, dar este doar inspirat de ingredient, fără să folosească de fapt ceva real. Creat de parfumierul Nathalie Feisthauer, Eau des Merveilles amestecă portocale confiate și ardei cu Ambroxan pentru a crea un afișaj pirotehnic de note citrice și marine. Este ca și cum cineva ar simți mirosul mării, dar și stelele reflectate în ea. Utilizarea Ambroxanului amplifică fațeta minerală, creând un miros complet nou pentru citrice. De fapt, Eau des Merveilles este parfumul meu preferat de la Hermès și, probabil, este în top zece parfumuri ale tuturor timpurilor.

Baccarat Rouge 540

 

Cred că putem fi cu toții de acord că Francis Kurkdjian este unul dintre cei mai mari parfumieri în viață. El nu gândește și nu creează parfum ca nimeni altcineva. De exemplu Baccarat Rouge 540 este un parfum inspirat din cristalele roșii găsite în candelabrele Baccarat. Parfumul este construit în jurul a trei acorduri, fiecare sărbătorind o fațetă integrală a procesului de fabricație a cristalului de Baccarat: mineral, foc și măiestrie. Kurkdjian a declarat că dorește să creeze un parfum „grafic” care să reprezinte atât densitatea, cât și transparența cristalului.

Ingredientele cheie ale Baccarat Rouge 540 sunt Ambroxanul și etilul maltol – două ingrediente total opuse, care sunt folosite aici pentru a crea o identitate puternică. Maltolul etilic reprezintă focul necesar pentru a transforma nisipul în cristal, iar în parfum miroase a sirop de căpșuni dulci, un efect pe care Kurkdjian îl numește „gem de căpșuni arse”. Sunt fascinat cum un asemenea ingredient aparent banal este folosit într-un parfum de lux după ce multe parfumuri de designer care sunt construite în jurul unui nucleu de maltol etilic miros doar a zahăr ars și bomboane. Dar în Baccarat Rouge 540 zahărul este prezentat ca fiind decadent și luxos, temperat de o atingere de șofran pentru a tăia dulceața, creând un miros foarte luxos.

Un comentariu

  1. Impresii deosebite despre Baccarat Rouge 540 si Escentric 02. Le folosesc de peste 1 an si creeaza dependenta!

Lasă un comentariu