Glam News Magazine

Deci, s-ar putea să te gândești, ce este un parfum cald? La urma urmei, aceasta poate fi o familie olfactivă de care nu ai auzit până acum. S-ar putea chiar să fi auzit de chypre și fougere, dar să te inducă puțin în eroare cuvântul „cald”.

Cald este un cuvânt pe care lumea parfumeriei îl folosește pentru a înlocui termenul industrial „oriental”. Dar de ce această schimbare de termen? În primul rând, mai mulți oameni consideră că acest cuvânt este incomod datorită conotațiilor sale rasiale. Dacă ne gândim la asta, Asia este o parte atât de mare a lumii, cu atât de multe culturi și oameni diferiți, și nu poate fi reprezentată în mod adecvat într-un singur termen. În adevăr, aceasta este o simplificare excesivă și dramatică a unei probleme foarte complexe despre care eu, ca om alb, nu sunt calificat să vorbesc.

Al doilea motiv este unul practic și constă într-un simplu fapt: nu ne spune nimic despre parfumurile categoriei. Genul a trecut de la această fantezie a locurilor exotice îndepărtate imaginate de parfumieri la începutul anilor 1900. Cuvântul “oriental” nu oferă nicio descriere utilă și tangibilă pentru parfumurile pe care dorim să le cumpărăm, să le mirosim și să le purtăm. Nu este ceva de care oamenii se pot lega și nu surprinde nimic din profilul mirosului unui parfum. Acum ne gândim la ce înseamnă de fapt cuvântul „oriental” în contextul parfumului și dacă acesta este potrivit scopului atunci când descrie o impresie olfactivă. Pe scurt, nu este.

Deci, ce este un parfum cald?

Aceasta este o întrebare și mai dificilă de răspuns în 2021, deoarece genul este atât de amplu. Să ne uităm de exemplu la gurmandele moderne, cum ar fi Black Opium al lui YSL, care împarte același spațiu cu ambra clasică a lui Shalimar de la Guerlain, deși niciunul dintre acestea nu împărtășește o asemănare familială cu celălalt (așa cum ne-am aștepta de la parfumurile create acum aproape un secol).

Vezi tu, căldura ne poate spune multe. Cuvântul “cald” ne informează că un parfum este confortabil sau poate aprins. Parfumurile calde pot fi florale fierbinți, dar și bombe de condimente intense și ambre bogate. Pot fi gurmande dulci sau pline de fructe și patchouli care se simt vibrante și distractive. Căldura în parfum poate însemna o mulțime de lucruri, iar de acum când auzi despre un parfum că este „cald” știi exact ce aromă ai putea fi pe cale să întâlnești. În aceast articol, dezbatem doar suprafața genului, cu cinci parfumuri calde care îți arată cât de divers și minunat este acest gen.

1. GUERLAIN Shalimar 

Să începem cu un clasic și, când vorbim despre clasici din categoria caldă, este sincer nepoliticos să începem cu orice altceva decât Shalimar. Serios, cred că este ilegal în mai multe țări (în special Franța) să menționăm orice parfum cald înaintea reginei Shalimar. Shalimar este văzut ca un parfum definitoriu al acestui gen și nu este greu de înțeles de ce. Cu o frumoasă bergamotă în deschidere și note cremoase de vanilie, Shalimar prezintă ambră (un acord gazos de vanilie dulce, benzoină rășinoasă și labdanum bogat) înfășurat în catifea luxoasă. Ambra caldă învăluie notele de vârf și, ca o doamnă îmbrăcată în cele mai luxoase blănuri, Shalimar este de neuitat. La aproape 100 de ani de la naștere, ea domnește în continuare supremă, în toată complexitatea ei glorioasă.

2. Calvin Klein Euphoria

A fost o vreme când Euforia putea fi mirosită peste tot și nu puteai merge pe stradă fără a te ciocni de notele ei distincte, dar captivante. Euforia prezintă fructe amestecate cu patchouli, care este un element esențial al familiei calde. Aceste parfumuri împerechează fructele și condimentele cu patchouli pentru a crea un contrast puternic între suculent și dulce, și întuneric și pamânt. După cum bine se simte în Euphoria, rezultatul este unul plin de rodii, mere și fructe de pădure care se mbină perfect cu cele de piper și patchouli. Euforia ne arată că și căldura poate fi distractivă!

3. Yves Saint Laurent Black Opium

YSL - Black Opium

În 1992, Thierry Mugler a lansat Angel, primul parfum gurmand, o nouă subsectă din categoria caldă. Angel a fost primul parfum care a prezentat note comestibile, și a născut un tsunami de zahăr care a schimbat industria, ba nu, lumea, pentru totdeauna. Avansează până în acest deceniu, iar gurmandul a trecut de la nota de bomboane al lui Angel la Black Opium a lui YSL. În Black Opium, calitatea cafelei calde și prăjite este prăfuită pe un trio de flori albe (floare de portocal, tuberoză și iasomie), care sunt apoi împachetate în mosc și vanilie. Parcă recrează imaginea unei femei fatale, cu o atitudine ucigașă și tocuri pe măsură. Nu te lăsa păcălit de femeia care poartă Black Opium, poate părea călduroasă, dar este fatală când vrea să fie.

4. GUERLAIN L’Instant De Guerlain

Încalță-te cu papucii comozi, pentru că ne aventurăm în lumea confortabilă a florilor calde, așa cum demonstrează Guerlain prin L’Instant de Guerlain. Concentrându-se pe tonurile calde și aurii ale florilor, L’Instant de Guerlain prezintă flori de magnolie, iasomie și ylang-ylang, picurând în miere strălucitoare și uscându-se până la porțiuni de vanilie super creamoase și chihlimbar. Aceasta este lumina soarelui care radiază din florile albe realizate din cea mai luxoasă catifea și se simte ca și cum te-ai scufunda în confortul canapelei tale după o zi lungă. Există atât de multe flori calde în compoziție! L’Instant de Guerlain este cel mai călduros dintre toate.

5. Annick Goutal Ambre Fétiche 

Ambra iconică a lui Goutal este una dintre cele mai complexe. De obicei ambrele sunt moi, cu atingeri de cașmir, însă Ambre Fétiche are o senzație mult mai uscată, rășinoasă. Tămâia aduce o strălucire suplimentară acordului de ambră, dar și o senzație mult mai balsamică. Acolo unde atât de multe ambre sunt decadente, învăluie în vanilie și benzoin, Ambre Fétiche este mai puțin gurmand, evocând imaginea soarelui fierbinte care bate pe nisipurile deșertului.

Lasă un comentariu