Glam News Magazine

Teatrele sunt prin natura lor impresionante, ca locuri în care viața ia forme dintre cele mai diverse, străbătând timpuri și chiar dimensiuni. Jocul actorilor, costumele, luminile, sunetele complementare crează porți de intrare în alte lumi și experiențe unice pentru spectactori, iar acest lucru este cu adevărat impresionant. Mai mult chiar, sediile teatrelor îți taie de multe ori respirația prin solemnitatea clădirilor sau a amenajării lor. Cu toate acestea există mai multe teatre în lume care te lasă pur și simplu fără cuvinte și pe care merită să le vezi cel puțin ca turișt, dacă nu ca spectactor.

Opera Garnier, Paris, Franța

Este un monument uluitor de arhitectură ca de altfel toate clădirile muzeelor din Paris, oferind ea însăși un spectacol grandios. A fost construită între 1861-1875 de către arhitectul al cărui nume îl poartă astăzi. Scena este una dintre cele mai încăpătoare din lume, putând încăpea aici aproximativ 450 de artiști.

Teatrul (Odeonul) lui Herodes Atticus, Atena, Grecia

A fost construit în anul 161 d.H. de către Herodes Atticus în memoria soției sale. Era un amfiteatru circular cu capacitate de aprox. 5000 de persoane, decorat cu piese de marmură și ceramică și protejat cu un acoperiș din lemn de cedru. Restaurat cu marmură în perioada 1952-1953, găzduiește din 1957spectacole de teatru și concerte în aer liber, în perioada mai-octombrie.

Royal Albert Hall, Londra, Anglia

Construită după viziunea prințului Albert și deschisă în 1871, sala de concerte Royal Albert Hall a funcționat neîntrerupt de la inaugurare și până în prezent. Are o capacitate de până la 9000 de persoane.

Opera Margravial, Bayreuth, Germania

O bijuterie arhitecturală în stil baroc, Opera Margravial a fost construită între 1745-1750 și încuviințată spectacolelor pentru publicul larg în secolul al XIX-lea. Are o capacitate de 500 de locuri și este minuțios lucrată cu picturi și sculpturi care copleșesc de-a dreptul.

Teatrul Minack, Cornwall, Anglia

Este un teatru în aer liber, localizat în sud-vestul Angliei. Poziția la malul marii și amenajarea în stilul vechilor teatre grecești și romane îl face o locație excelentă, atât pentru teatru, cât și pentru film. A folosit ca decor în cunoscutul film Love Story.

 Opera din Harbin, China

Foto: Adam Mørk

Este rezultatul unui proiect realizat în 2015, pe o suprafață de 79.000 de metri pătrați. Designul este impresionant, de altfel și realizarea clădirii cu fațade din sticlă și aluminiu ce permit ca lumina naturală să pătrundă generos și oglindesc peisajul inundabil al râului Songhua.

Seebühne, Lacul Constance, Austria

Seebühne sau scena plutitoare este una dintre cele mai uluitoare din lume. În plus este o locație generoasă, având 7000 de locuri. Aici se desfășoară anual Festivalul Bregenz.

Opera din Oslo, Norvegia

Un proiect îndrăzneț, clădirea este construită jumătate pe teren uscat şi jumătate pe apă. Proiectul a obţinut premiul cultural la Festivalul Mondial de Arhitectură din Barcelona (Octombrie 2008) şi premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană – Mies van der Rohe Award (2009).

Teatrul Estates, Praga, Cehia

Teatrul Estates a fost construit în stil neoclasic și inaugurat în anul 1783. Este un loc plin de istorie a artei. În acest teatru a avut loc premiera mondială a două dintre operele lui Wolfgang Amadeus Mozart, iar în anul 1787, compozitorul însuşi a dirijat la premiera operei Don Giovanni

Palatul de Arte Frumoase din Mexico City, Mexic

Construit în 1934, este considerat cel mai important centru cultural din Mexic. Găzduiește expoziții și spectacole de teatru.

Teatrul Fox, Atlanta, SUA

A fost construit de Fox Film Corporation în 1928 ca o sală luxoasă pentru filme. Arhitectul clădirii, C Howard Crane, a folosit un mix de motive africane și asiatice, pe care l-a numit “gotic cambodgian”.

Opera din Sydney, Australia

Arhitectura și ingineria duse spre extrem au fost îmbinate în realizarea clădirii Operei din Sidney care este una dintre cele mai solicitate săli de concerte. Anual au loc aici în jur de 2500 de evenimente.

Palatul Muzicii Catalane, Barcelona, Spania

A fost construit în stilul modernist catalan și inaugurat pe 9 februarie 1908. Din anul 1997 se numără printre obiectivele de patrimoniu UNESCO. Totul impresionează aici de la sculpturi, mozaicuri și vitralii la feronerii. Sala de concerte găzduiește spectacole de muzică clasică, dar și modernă.

Teatru La Fenice, Veneția, Italia

Este principalul teatru liric din Veneția și aer o istorie zbuciumată. A fost inaugurat în 1792 și distrus de flăcări în repetate rânduri, însă de fiecare dată a fost refăcut.

Teatrul Bolșoi, Moscova, Rusia

Foto: Dmitriy_Dubinskiy

Teatrul Bolșoi a luat ființă în anul 1776, când țarul i-a acordat prințului Peter Urusov privilegiul de a fi singurul din Moscova care să prezinte spectacole de teatru, operă și balet. Clădirea înfățișează perfect grandoarea imperială rusească ce te lasă fără suflare. Clădirea a trecut printr-un incendiu și alte reparații de-a lungul timpului, însă nu i-auafectat acustica impecabilă.

 

Lasă un comentariu