Glam News Magazine

După Prada și Gucci , Katy Perry este acuzată de rasism pentru două perechi de încălțăminte al căror model amintește de machiajul blackface, prin care erau ridiculizate persoanele de culoare în prima jumătate a  secolului al XX-lea.

 

Modelele “Rue Face Slip On Loafers” și “Ora Face Block Heel Sandal” au fost retrase de la vânzare din cauza conotațiilor rasiste. Este vorba despre o pereche de papuci și alta de sandale al căror design include ochi de culoare albastră, un nas triunghiular crem și buze roșii lucioase. Deși este destul de plauzibil ca pantofii să nu aibă intenția de a ofensa sau de a evoca imagini rasiste, scoate în evidență o ignoranță a contextului cultural a factorilor de decizie. Stilurile pentru o colecție la fel de extinsă precum cea a lui Perry sunt adesea revizuite de mai mulți designeri, comercianți și cumpărători înainte de a ajunge pe rafturi. Se pare că nimeni de-a lungul drumului nu a avut sensibilitatea, cunoștința și puterea de ridica mâna și a atrage atenția asupra asemânării cu machiajul blackface, simbol al rasismului american, date fiind și celelalte scandaluri recente pe acest subiect.

Katy Perry s-a arătat “întristată” că designul ei – ochi albaștri și buze roșii pe piele neagră – a fost comparat cu “imagini dureroase” de către criticii online și a explicat că pantofii, The Rue și The Ora, au fost “concepuți ca un indiciu al artei moderne și ai suprarealismului”. “Intenția noastră nu a fost niciodată să provoace vreo durere”, a mai adăugat ea.

Katy Perry nu este singura vedetă acuzată de rasism, în ultima perioada. În decembrie Prada a scos o serie de accesorii în formă de maimuțe cu buze roșii, care au fost repede retrase de pe piață din cauza asemănării cu machiajul blackface. Și Gucci a primit critici pentru puloverul cu buze roșii pe care l-a creat, dar pe care l-a retras de pe piață cu scuze publice.

Perry și-a făcut debutul ca brand de încălțăminte în anul 2017,  în parteneriat cu Global Brands Group. Pantofii sunt disponibili pe site-ul mărcii și prin intermediul comercianților cu amănuntul din întreaga lume. Cele două modele în cauză, Ora Face Block Heel și Rue Face Slip-On Loafers, au fost lansate în vara anului 2018, ca parte a unei colecții în nouă culori, inclusiv negru.

Lasă un comentariu