Glam News Magazine

A fost apreciat timp de secole pentru aroma sa bogată, fumoasă și rășinoasă, dar în ultimii ani oudul a dominat lumea parfumurilor ca și ingredient. Extras dintr-o rășină formată ca o reacție la mucegai (cum este asta glam?) este una dintre cele mai rare și mai scumpe componente utilizate în parfumerie, adesea descrisă ca “aur lichid”.

Foarte popular în Orientul Mijlociu, unde se utilizează inclusiv ca și parfum de cameră, oudul a început să fie folosit și în parfumeria mainstrem. Folosit de la Tom Ford la Commes des Garçons, transformă parfumurile în mirosuri pline de farmec, devenind o semnătură a opulenței.

Nu toate parfumurile de lux sunt însă create la fel. O mare parte din parfumeria mainstrem folosește un oud sintetic, însă chiar și în parfumeriile de nișă ce folosesc ingredientul natural, mirosul și calitatea poate diferi foarte mult.

Ce este oudul?

În general parfumurile cu oud au de multe ori un preț destul de ridicat. Însă prețul este deseori justificat de procesul de lungă durată necesar pentru producerea ingredientului.

“Uleiul însuși este distilat din inima rășinoasă a arborelui asiatic aquilaria și este extrem de rar”, explică parfumerierul britanic Roja Dove, care este renumit pentru creațiile sale intense.

Povestea oudului este mult mai complexă de atât. “Mirosul distinctiv vine atunci când inima lemnului se “imbolnăvește” cu un mucegai specific, lăsându-l întunecat, uleios și incredibil de dens”, adaugă Dove. “Atât de dens, că dacă l-ai pune în apă, nu ar pluti.”

Oudul în parfumuri

Deci ce face acest ingredient senzual – în afară de faptul că oudul de înaltă calitate poate fi mai scump decât aurul?

“Pentru început, oudul are o profunzime incredibilă”, spune Roja Dove. “Se așează foarte jos în compoziția unui parfum, ceea ce înseamnă că durează și durează pe piele și are capacitatea de a menține și alte mirosuri, făcându-l un “fixativ” excelent. În mare parte asociat cu Orientul Mijlociu, pur și simplu nu are niciun echivalent în paleta de parfumuri occidentale sau europene. Este un miros unic, în întregime pe cont propriu.”

Spre deosebire de ingredientele comune în parfumurile contemporane ale bărbaților, cum ar fi lemn de santal, vanilie sau bergamotă, caracterul distinctiv al oudului și strălucirea îl fac regele parfumeriei. Purtarea unui miros îndrăzneț care marchează individualitatea noastră devine un concept din ce în ce mai popular și care este modalitatea cea mai bună de a te exprima decât de o face cu oud?

Parfumuri cu OUD autentic, intens, greu

Oudiștii apreciază autenticitatea și sunt atrași de opulența ingredientelor – nici prețul destul de piperat nu poate sta în calea achiziției unui parfum foarte bine construit. De exemplu parfumul Aoud, bogat și senzual a lui Roja Dove vă va scoate din buzunar suma de 375 de lire sterline pentru o sticla de parfum de 30ml, dar are aprobarea clientilor săi din Orientul Mijlociu care cu siguranta știu să își recunoască propiul oud.

Amintiți-vă dacă purtați parfumuri intense cu oud – cum ar fi Roja Aoud, Pure Oud al lui Killian sau Royal Oud al lui Creed – că mai puțin înseamnă mai mult. S-ar putea să doriți să vă abțineți de la a vă da cu unul înainte de a intra într-un lift, într-un avion sau chiar înainte de a începe un antrenament.

Parfumuri cu OUD mai ușor de abordat

Cele mai cunoscute parfumuri cu oud – cum ar fi popularul Oud Wood al lui Tom Ford, condimentatul Tobacco Oud și parfumurile precum Comme des Garçons Wonderoud, John Varvatos Oud și Boss Bottled Oud – sunt populare deoarece au o notă mai puțin intensă a ingredientului, făcându-l puțin mai puțin “in your face”.

Parfumerierul Francis Kurkdjian este un maestru al oudului abordabil, care folosește ingredientul într-un mod care îi surprinde perfect drama, lărgindu-și în același timp aria de clienți folosind combinții unice cu alte ingrediente. Parfumul lui, Oud Velvet, este unul extraordinar de bun.  Este puternic și încrezător, iar oudul este nemilos și fără compromisuri. Este curat, dar în același prăfuit, murdar și narcotic și miroase a vechi de secole. Ceea ce s-ar putea să nu pară o rețetă câștigătoare pe hârtie, dar este cu totul altceva pe piele.

Ouduri ciudate și minunate

În ultimii ani, parfumerii au experimentat cu oud în încercarea de a o lua în mai multe direcții diferite, în același mod în care un bucătar-șef ar putea combina ingrediente noi pentru a crea un fel de mâncare surprinzător.

Unul dintre cele mai îndrăznețe este Private Blend Oud Minérale de la Tom Ford, care îmbină bogăția căldurii lemnului cu notele care se găsesc frecvent în parfumurile sărate și marine. Este o compoziție inteligentă care reușește să găsească un teren comun între două stiluri opuse.

De asemenea, Acqua Di Parma Colonia Intensa Oud Concentree combină oudul cu semnătura mărcii de lamaie și lemn pentru a crea un parfum bogat și fumos, proaspăt și citric în același timp – un parfum foarte echilibrat și greu de combinat, dar cumva funcționează. Încercați și Oud & Bergamot a lui Jo Malone pentru un oud temperat și proaspăt, de asemenea.

Mai mult decât parfum

Dacă sunteți cu adevarat dependenți de oud, puteți să îl folosiți la duș și să vă hidratați cu el, să vă parfumați barba și să vă acoperiți întregul corp cu el. Acum dacă ești un amator de oud, chiar ți-ai putea cumpăra bețisoare parfumate, lumânări și parfum de cameră.

 

Lasă un comentariu