Glam News Magazine

Arhitectura erei victoriene este practică și eclectică. Combină elemente din epoci istorice diferite, este bogată în detalii, culori, texturi si decorațiuni. Vă propun astăzi să aprofundăm caracteristicile acestui stil din care putem oricând împrumuta pentru casele noastre.

Puțină istorie

Termenul de arhitectură victoriană nu se referă la un anumit stil, ci la o epocă – domnia reginei Victoria asupra Regatului Unit al Marii Britanii din 1837 până în 1901. Arhitectura din epoca victoriană s-a întins pe mai mult de 60 de ani și cuprinde un amestec de stiluri suprapuse. Cu origini în Anglia, arhitectura victoriană încă definește în mare măsură arhitectura orașelor engleze deși s-a răspândit și la nivel internațional în locuri precum America de Nord, Australia și Noua Zeelandă, unde diferite țări și regiuni au adaptat acest stil de arhitectură pe gusturile locale, stilurile de viață și materialelor de construcție locale.

Epoca victoriană a fost o perioadă de dezvoltare cu o clasă de mijloc în expansiune și un boom al producției de masă facilitat de Revoluția Industrială. Locuințele din epoca victoriană au fost construite pentru a găzdui oameni din toate categoriile sociale și nivelurile de venit. Acest lucru a însemnat totul, de la rânduri strânse de case terasate construite pentru muncitorii din fabrici pe străzi înguste aglomerate, care nu includeau grădini sau salubrizare, până la case semidecomandate și decomandate care până la sfârșitul erei victoriene prezentau facilități moderne, cum ar fi apa caldă și rece, salubritate și gaze.

Inovații în tehnicile de construcție și materialele de construcție produse în masă care ar putea fi transportate pe calea ferată – cum ar fi cărămizi fabricate cu mașini sau sosirea plăcii de sticlă în anii 1930 care a mărit dimensiunea ferestrelor din perioadele anterioare – a contribuit la un boom al locuințelor în anii 1850 și 1870, când au fost construite multe case în stil victorian.

Caracteristicile arhitecturii victoriene

Arhitectura din epoca victoriană este marcată în primul rând de bogăția ornamentelor. Deși există multe stiluri diferite cuprinse în arhitectura din epoca victoriană, unele caracteristici sunt comune și includ: acoperișuri înclinate, folosirea cărămizii simple sau pictate, balustrade din fier, finisaje asemănătoare bisericilor pe acoperiș, ferestre glisante, turnuri, pridvoare generoase, grădini mici și o predilecție pentru asimetrie.

Cât privește amenajarea interioară, aceasta în perioada victoriană era stratificată, aglomerată, ornamentată și excentrică. Interiorul caselor din epoca victoriană a inclus adesea: scări mari, amenajări complicate cu mai multe camere, inclusiv săli de mese formale, biblioteci și saloane, plafoane înalte, panouri din lemn sculptat ornamental, holuri geometrice, șeminee decorative, vitralii, mobilier din lemn de culoare închisă, draperii grele, tapet decorativ, pardoseli din lemn acoperite de covoare.

arhitectura victoriană

Arhitectura victoriană tinde să copleșească printr-o grandoare în detalii care contravin stilului modern de arhitectură și design, dar tocmai acest aspect atrage și te face să-l dorești chiar și în mică parte.

Foto: Getty Images

Lasă un comentariu