Glam News Magazine

Încăperi vaste în care îţi auzi paşii răsunând sau camere încărcate cu decoruri strălucitoare, opulenţa palatelor ruseşti de ieri sau de azi te lasă fără cuvinte, năucit de magnitudinea acestui imperiu apus numai cu numele. V-am pregătit mai jos o mică incursiune în acest univers de proporţii uluitoare.

Marele Palat al Kremlinului

 

Era firesc să pun în cap de listă acest palat impresionant, reședința de bază a țarilor Rusiei, construit între 1838 și 1849, în stil neo-bizantin. Are 700 de camere mobilate și patru mari sali, Sala Alexandru, Sala Tronului, Sala Sf. Gheorghe și Sala Sf. Vladimir. Fiecare colțișor este de o valoare artistică excepțională, arătând totdodată măreția culturii ruse. Palatul este închis vizitatorilor, dar poți face un tur virtual gratuit dând click aici.

Palatul Peterhof

 Saint Petersburg este o coroană al cărei nestemate sunt o mulțime de palate care epatează de secole. Printre ele se numără și Palatul Peterhof, o bijuterie arhitecturală a cărei frumusețe este recunoscută oficial și de Patrimoniul Mondial UNESCO. Amsamblul de edificii  și grădini comparate cu celebrul Versailles a fost realizat din ordinul țarului Petru cel Mare pe o suprafață de aproximativ 600 de hectare. Camerele sunt luxuriante, iar cea mai spațioasă este Sala de Bal (foto) care singură vorbește de bogăția și puterea poporului rus.

Palatul Yusupov / Palatul Moika 

Palatul Yusupov sau Moika, după locul unde este amplasat – pe râul cu același nume, a fost reședința principală a familiei Yusupov și este o clădire inclusă de către UNESCO în Patrimoniul Cultural Mondial, în 2004. Palatul a fost contruit în 1770, în stil baroc, după proiectul arhitectului francez Jean Baptiste Vallin de la Mothe, dar renovat de fiecare familie nobilă rusească ce a locuit în el. Acum fiecare sală a palatului este amenajată într-un stil. Acesta este locul unde a fost ucis Rasputin, drept pentru care jumătate din clădire găzduiește un muzeu închinat călugărului. Cealaltă jumătate nu poate fi vizitată, fiind Palatul Culturii.

Palatul Yelagin

Rămânem în Sankt Petersburg, unde pe insula Yelagin găsim palatul cu același nume, reședința de vară a țarului Alexandru I. Clădirea a fost construită în 1822, în stilul baroc rusesc, după proiectul arhitectului Carlo Rossi.  Excesivitatea decorării interioare, aerul sofisticat, le întâlnim în fiecare încăpere. În prezent palatul găzduiește și un muzeu cu obiecte din sticlă foarte valoroase.

Palatul Tauride

 

Situat în centrul istoric al Sankt Petersburgului, înconjuraj de grădini odihnitoare, Palatul Tauride este unul dintre cele mai mari palate din Rusia. Construcția sa a început în 1783 și a durat aproximativ șase ani. Arhitectul său, I.E. Starov, este unul dintre primii reprezentanți ai școlii clasicismului rusesc.

Palaul Tsaritsyno

Opulența se mută în Moscova, unde în parcul Tsaritsyno se găsește și palatul cu același nume, care a aparținut țarinei Irina și multor familii puternice din Rusia. Clădirea a trecut prin cutremur, incendii, revoluții și războaie, dar a fost reconstruită păstrându-se stilul pseudogotic. Acum aparține municipalității și găzduiește Muzeul de Rezervă.

Palatul Terem

Situat în Moscova, palatul Terem, numit de localnici și Teremnoy, a fost primul Palat Regal pentru țarii Rusiei, iar în prezent este reședința președintelui rus. Interiorul său este un adevărat tezaur, lăsând deoparte faptul că aurul este materialul folosit în unele dintre încăperi. Inițial construcția a fost ridicată în stil baroc, dar mistuită într-un incendiu, în 1812. Acum poartă amprenta stilului renascentist. Camerele înalte și somptuos decorate pot fi văzute o singură dată pe an, gratuit, de Ziua Porților Deschise.

Palatul de Iarnă

Revenim în Sankt Petersburg pentru Palatul de Iarnă, reședința oficială a monarhilor ruși perioada 1732-1917.  A fost prevăzut să conțină 1.786 uși, 1.945 ferestre, 1.500 de camere și 117 scări, pe o suprafață de 44.500 m2. Afectat de un incendiu devastator, palatul a fost reconstruit în 1837 și chiar dacă exteriorul a rămas neschimbat, o mare parte din interior a fost reproiectat într-o varietate de stiluri. Totul, de la arhitectură exterioară la detalii interioare,  este la scară glam.

Castelul Mikhailovsky / Palatul Imperial al Inginerilor

Construit la sfârșitul secolului al XVII-lea, castelul Mikhailovsky a fost închinat Arhanghelului Mihail, protectorul dinastiei Romanov. După asasinarea țarului Paul I, dinastia Romanov a părăsit palatul care a devenit ulterior, din anul 1823 sediul Școlii Principale de Ingineri, de unde și numele său. În prezent castelul găzduiește în fiecare dintre cele 4 săli câte o expoziție permanentă, deschise publicului. Maiestozitatea este cuvântul de ordine și în cazul acestui palat.

Palatul Ostankino

Aceasta este cea mai mare a treia constructie de lemn din lume, ceea ce i-a adus locul meritat în Patrimoniul UNESCO. Dincolo de asta, interioarele cu lămpi de cristal, lucrări de gravură, scupltură, picturi și mobilierul vechi te poartă în lumea luxoasă a nobililor ruși.

Palatul Stroganov

Construit pe malul râului Moika, în Sankt Petersburg, palatul a fost ridicat în 1753 și a primit numele primei persoane care a locuit aici, baronul Serghei Grigoriyevici  Stroganov. Arhitectul Francesco Rastrelli a ales stilul baroc pentru această construcție, însă interioarele au fost modificate de Andrei Voronikhin, în secolul al XIX-lea, în stilul neoclasic.

Palatul Ecaterinei

  

Edificiul grandios se află în orașul Pushkin. Are o lungime de 325 metri și este colorat în albastrul cerului. Constructia lui a început în 1717 , la inițiativa împărătesei Ecaterina I, dar fiecare țar l-a reconstruit după propriul plac. Este un palat valoros chiar și la propriu. Mai mult de 100 de kilograme de aur fiind utilizate pentru a auri fațada, iar unele voci susțin că și acoperișul ar fi din aur.

Palatul Kuskovo

60 de ani a durat construcția palatului de la Kuskovo. Moșia contelui Piotr Borisovici Seremetiev, care își dorea ca proprietatea sa să fie mai frumoasă decât a celorlalți aristocrați ruși. Palatul adăpostește piese de mobilier de lux, vase deosebite, picturi și tapițerii din secolul al XVII-lea.

Palatul Alexander

Construit în stil neoclasic din dorința Ecaterinei cea Mare, palatul a fost un cadou oferit nepotului favorit și viitorului țar, Alexandru I Pavlovici Romanov. Eleganța regală a interioarelor a fost perturbată în al Doilea Război Mondial, când trupele SS au pus stăpânire pe edificiu.

Palatul Konstantinovsky

  

Palatul Constantinului face parte dintr-un complex impresionant ce conține palate și parcuri. Acest ansamblu trebuia să depășească ansamblurile parc europene și pentru asta a fost nevoie de proiectele a mai multor arhitecți. Rezultatul este grandios.

Palatul Gatcina

Palatul Gatcina combină teme ale unui castel medieval și ale unei reședințe de la țară. Interiorele palatului sunt în stilul clasic rus al secolelor XVII-XIX. Din 1990 se află sub protecția UNESCO.

Pe lângă palatele monumente arhitecturale ridicate în urmă cu câteva secole, dintre care vi le-am prezentat pe cele mai cunoscute, în Rusia există multe palate private, conace ale oligarhilor ruși, în care fastul are note moderne. Iată mai jos câteva imagini din astfel de conace de lux:

Foto: Pinterest

Un comentariu

Lasă un comentariu