Glam News Magazine

2021 este anul stratificării parfumurilor. Personalizarea fiind o tendință cheie în domeniul frumuseții, mărcile de parfumuri ne încurajează să ne amestecăm parfumurile acum mai mult ca niciodată.

De îndată ce am văzut această tendință în continuă creștere, am știut că trebuie să aprofundez puțin mai mult conceptul de stratificare a parfumurilor și să îți povestesc totul despre asta. La urma urmei, este un mod distractiv și creativ de a experimenta cu parfumul.

Așadar, în timp ce în articolul trecut am analizat câteva dintre întrebările cheie din istoria, conceptul și beneficiile stratificării parfumului, de data aceasta voi oferi câteva sfaturi despre cum să găsești cele mai bune combinații de parfumuri.

1. Distrează-te!

În aceast articol, nu voi face nicio afirmație despre care arome funcționează perfect împreună și care absolut nu. De fapt, vreau să reții doar asta: stratificarea parfumurilor ar trebui să fie distractivă, experimentală și poate chiar puțin șocantă. Așadar, vreau să te încurajez să încerci combinații de parfumuri care probabil nu crezi că vor merge împreună, deoarece, uneori, cele mai neașteptate combinații sunt cele mai bune.

Pe de altă parte, s-ar putea să existe două parfumuri care ar trebui – pe hârtie – să fie făcute unul pentru celălalt, dar pur și simplu să nu funcționeaze în realitate. Deci, acest lucru doar arată că, atunci când vine vorba de stratificarea parfumurilor, nu există greșeli. Este vorba de a experimenta ceva diferit și, sperăm, să ne bucurăm de acest proces între timp. Și dacă ți se întâmplă să găsești noul tău parfum semnătură preferat din toate timpurile, atunci acesta este doar un bonus suplimentar!

Acestea fiind spuse, înțeleg complet dacă te simți un pic descurajat de perspectivă, mai ales dacă ești nou în domeniu. Așadar, continuă să citești câteva alte sfaturi care te vor ajuta să te ghidezi în lumea stratificării parfumurilor …

2. Începe cu ceva subtil

Dacă nu ești sigur de stratificarea a două parfumuri, atunci o modalitate excelentă de a începe este asocierea a două sau mai multe parfumuri care sunt în mod natural mai ușoare, mai puțin intense și poate puțin mai fresh. Acesta este un mod minunat de a începe dacă nu dorești să îndrăznești prea mult. Apoi, poți alege parfumuri mai îndrăznețe și mai puternice pe măsură ce experimentezi.

3. Păstrează aceeași familie de parfumuri

Chiar dacă nu există reguli atunci când vine vorba de stratificare, există anumite tipuri de parfumuri care merg împreună. Bineînțeles, alegerea a două sau mai multe parfumuri din cadrul aceleiași familii este adesea un pariu sigur. Alternativ, încearcă parfumuri care se află în familii diferite de parfumuri, dar care sunt adesea asociate împreună. De exemplu, merg  foarte bine notele fructate asociate cu cele florale, așa că ai putea combina o apă de parfum florală cu o apă de toaletă fructată.

4. Explorează notele de vârf, de inimă și de bază

Majoritatea parfumurilor sunt construite în jurul unei piramide clasice formate din note de vârf, de inimă și de bază. Vei descoperi adesea că parfumurile pot avea o structură similară a notelor. Așadar, dacă parfumul tău preferat se deschide cu note citrice proaspete și strălucitoare înainte de a se amesteca într-o inimă florală albă și de a se încheia cu note de bază senzuale, atunci un parfum care merge într-o călătorie similară ar putea fi potrivirea perfectă.

5. Găsește o notă centrală

O mulțime de parfumuri sunt construite în jurul unei note cheie. De exemplu, parfumurile lui Narciso Rodriguez au adesea un acord unic, de mosc. Asta înseamnă că se amestecă bine împreună, deoarece împărtășesc același ADN. Este valabil și pentru colecția Storie di Seta a lui Salvatore Ferragamo, deoarece parfumurile sunt oarecum “legate” între ele. Așadar, căutarea parfumurilor cu aceeași notă cheie poate fi un început bun, mai ales dacă parfumurile sunt făcute de același parfumier sau sunt din aceeași marcă sau colecție.

6. Gândește-te la combinațiile tale preferate de arome

Multe dintre recomandările de mai sus sunt utile dacă dorești să începi propria călătorie în stratificarea parfumurilor și dorești să testezi apele înainte de a te scufunda. Dar dacă vrei să fii mai experimental? Dacă vrei să fii mai avangardist, te poți juca cu diferite note sau familii de parfumuri.

Consider că ajută să te gândești la mâncare atunci când împerechezi familii diferite de parfumuri. La fel cum opusurile absolute funcționează în gastronomie – gândește-te la prosciutto și pepene galben sau la căpșuni și oțet balsamic – uneori alăturarea a două mirosuri poate avea rezultate impresionante. În bucătărie, este vorba despre găsirea unui echilibru perfect între sărat și dulce, picant și răcoros – și același lucru se poate spune și despre stratificarea parfumurilor.

Deși acesta nu este în niciun caz un ghid pentru combinațiile de parfumuri, am creat această diagramă pentru a ajuta la ghidarea mixologilor de parfumuri mai aventuroși care doresc să exploreze mai multe familii de parfumuri simultan:

Familia de parfumuri: Acvatice
Funcționează bine cu: Citrice, Florale, Solare, Lemnoase

Familia de parfumuri: Aromatice
Funcționează bine cu: Picante, Lemnoase, Citrice

Familia de parfumuri: Citrice
Funcționează bine cu: Acvatice, Chypre, Fougere, Lemnoase, Aromatice

Familia de parfumuri: Chypre
Funcționează bine cu: Florale, Orientale, Lemnoase, Citrice

Familia parfumurilor: Florale
Funcționează bine cu: Acvatice, Fructate, Citrice, Lemnoase, Orientale, Solare

Familia de parfumuri: Fougere
Funcționează bine cu: Lemnoase, Florale, Citrice

Familia de parfumuri: Fructate
Funcționează bine cu: Florale, Gourmande

Familia de parfumuri: Gourmande
Funcționează bine cu: Fructate, Florale, Lemnoase, Orientale

Familia de parfumuri: Orientale
Funcționează bine cu: Florale, Fructate, Lemnoase, Gurmande, Picante

Familia de parfumuri: Condimentate
Funcționează bine cu: Lemnoase, Orientale, Aromatice

Familia de parfumuri: Solare
Funcționează bine cu: Acvatice, Citrice, Florale

Familia de parfumuri: Lemnoase
Funcționează bine cu: Aromatice, Citrice, Orientale, Florale, Acvatice, Picante

7. Gândește-te la destinația ta preferată

Ultimul meu sfat cu privire la stratificarea parfumurilor este să te gândești la destinația ta preferată și să asociezi două parfumuri care te vor transporta acolo. De exemplu, îmi place să vizitez plaje cu nisip, în timp ce soarele strălucește și briza îmi suflă prin păr. Așadar, aș recrea acest lucru prin asocierea unui parfum solar cu unul acvatic. Sau, dacă dorești să îți amintești o plimbare încântătoare prin câmpurile sărutate de soare pline de lavandă, încearcă să împerechezi un parfum aromat cu unul lemnos pentru a-ți răsfăța simțurile.

Lasă un comentariu