Glam News Magazine

Se spune că Francis Kurkdjian nu are adversar în lumea parfumurilor. El crează regulat parfumuri îndrăznețe și are curajul să “călătorească” acolo unde mulți parfumeri nu au curaj. Cred cu adevărat că este unul dintre marii parfumieri ai timpurilor moderne, acolo sus, pe lângă Dominique Ropion și Jean-Claude Ellena. Munca pe care o face pentru brandurile de design este adesea îndrăzneață și stabilește tendințele, el fiind creatorul multora dintre clasicele moderne pe care le venerăm astăzi, parfumuri precum Le Male de la Jean-Paul Gaultier sau Narciso Rodriguez for Her. Pentru propriul său brand, creațiile Kurkdjian păstrează stilul celor de desinger, dar folosește materiale de înaltă calitate, ridicând ștafeta în cel mai înalt nivel. Cel mai celebru parfum al său, Baccarat Rouge 540, se simte ca o plecare de la stilul său MFK radiant și este în schimb un eseu de contraste, șocuri olfactive și lux neconvențional. Este încă o dovadă a faptului că se află în vârful acestei lumi a parfumurilor.

Baccarat Rouge 540 a luat naștere în 2014, când Kurkdjian a fost abordat de legendarul producător de cristale pentru a crea un parfum în ediție limitată, adăpostit într-un flacon rafinat de cristal Baccarat. Baccarat Rouge 540 pe care îl vedem astăzi este mult mai accesibil, dar încă destul de luxos. Inspirația acestui parfum o reprezintă culoarea roșie prezentă în multe dintre cristalele de Baccarat, culoare ce a fost inclusă și în fiecare candelabru din 1987. Cristalul roșu de Baccarat este reprezentat în acest parfum în formă olfactivă.

Parfumul este realizat în jurul a trei acorduri, fiecare sărbătorind o fațetă a procesului de fabricație a cristalului de Baccarat: minerale, foc și măiestrie. Kurkdjian a declarat că dorește să creeze un parfum „grafic” care să reprezinte atât densitatea și transparența cristalului, cât și modernismul brandului, care se reîntoarce pe piața parfumurilor după o pauză extinsă. Acesta este un parfum pe care Kurkdjian l-a creat pentru a fi reprezentativ pentru viitor.

baccarat rouge 540

Note: 

Vârf: iasomie, șofran

Mijoc: ambergris

Bază: cedru

Cum miroase? 

Deschiderea este grandioasă și suculentă, cu o notă portocalie masticabilă, care este atât delicioasă, cât și luxoasă și atribuită tonurilor de gălbenele și lămâie de Citral. Această dulceață decadentă și delicioasă este însoțită de o notă de mentă răcoroasă care, cu o strălucire opalescentă, permite unor fructe confiate să strălucească la fel ca niște cristale profund fațetate. Toate acestea sunt prinse într-un vârtej puternic de ceva complet contrastant și neașteptat: aerul marin sărat.

Componentele cheie ale Baccarat Rouge 540 sunt cele de ambergris, în special Ambroxanul și etil maltolul – două ingrediente polare opuse care sunt utilizate aici pentru a crea o identitate puternică. Maltolul etilic reprezintă focul necesar pentru încălzirea nisipului în cristal, iar în parfum prezintă o notă de sirop de căpșuni dulci, un efect pe care Kurkdjian îl numește „gem de căpșuni arse”. Pentru mine, este aproape inedit cum reușește să folosească un astfel de ingredient într-un parfum de lux, după ce majoritatea parfumurilor de designer sunt construite în jurul unui nucleu de maltol etilic, plutind cu nori uriași de zahăr ars și bomboane. Dar în Baccarat Rouge 540 zahărul este servit ca fiind decadent și luxos, temperat de o atingere de șofran pentru a tăia dulceața, creând un miros de lux.

Iasomia este folosită pentru a reprezenta ideea meșteșugului. Aici iasomia adaugă o ușoară amărăciune acelui efect aerisit general creat de Ambroxan. Iasomia nu este vedeta aici, ba chiar este departe de a fi, de fapt aș spune că este pur și simplu o mică bucată de pansament care modifică starea de spirit a parfumului într-o manieră complet subtilă.

Baccarat Rouge 540 este una dintre cele mai interesante lucrări ale lui Kurkdjian. Are această calitate strălucitoare, luminoasă, care poate fi recunoscută instantaneu și deși este familiar cu o mare parte din catalogul său, se simte că a ieșit puțin din zona de comfort. Cu acest parfum, Kurkdjian a creat un gen complet nou: gurmandul acvatic, dar cel mai important este faptul că el ia ingrediente destul de ieftine și creează un parfum care este abstract și luxos.

Lasă un comentariu