Glam News Magazine

Este o zi perfectă cu 21 de grade celsius pe plajă: apa turcoaz strălucește sub un soare cald și nelipsit. Vârfurile verzi ale stâncilor sunt flancate de panglici de nisip alb. Acest tip de paradis insular ar putea fi cu ușurință în Hawaii sau Caraibe; dar în schimb, este în largul coastei de nord-vest a Norvegiei, deasupra Cercului Arctic.

Situat pe insula Andøya, parte a arhipelagului Vesterålen, acest loc idilic este mai la nord decât Reykjavik, Islanda; mai la nord decât Sankt Petersburg, Rusia; mai la nord decât Anchorage, Alaska. Practic acest loc ar fi trebuit să fie acoperit de gheață. Dar, datorită “Curentului Golfului (Gulf Stream)”, clima zonei este mult mai blândă decât a vecinilor săi din nord. De fapt, această regiune a Norvegiei este cel mai cald loc de pe pământ la această latitudine.

Vesterålen oferă un miraj luxuriant într-un peisaj care ar trebui să fie rece și inert. Frumosele zile de vară sunt, de asemenea, scutite de realitate: noaptea. Soarele nu apune timp de două luni – din 23 mai până pe 21 iulie – vara este doar o zi lungă.

Sursa foto: Mallory Farrugia

În afară de necesitatea întunericului artificial pentru a dormi, soarele de la miezul nopții are un efect mai larg asupra simțului timpului vizitatorilor. Ciclurile de lumină și întuneric dau structură zilelor noastre și relevanță pentru cronometrare; dar când nu se întunecă niciodată, ceasul și sensul orelor sale sunt ridicate. În acest scop, regiunea a atras atenția mass-media în iunie 2019, când Sommarøy, o insulă din apropiere, a desfințat orele de vară convenționale în totalitate în lunile de vară. Deși ulterior s-a aflat că este o strategie de publicitate coordonată de una dintre agențiile de turism din Norvegia, practic acesta este adevăratul mod de viață local, în care orele de deschidere și închidere ale afacerilor sunt relative.

Plajă în Sommarøy
Sursa foto: Mallory Farrugia

O altă surpriză? Vara, este sezonul cel mai puțin vizitat în această parte a Norvegiei. Regiunea este o destinație populară de iarnă pentru turiștii care caută aurora boreală, dar vara este destinată în special localnicilor, alpinistilor și altor aventurieri.

În Vesterålen, multe dintre plaje sunt accesibile doar pe traseel de drumeție, unele dintre ele fiind destul de solicitante. Pe insula Andøya, cea mai spectaculoasă plajă este amplasată între două vârfuri de coastă, și este accesibilă doar printr-o drumeție abruptă pe partea unui munte. Însă efortul merită când veți vedea apa cristalină și calmul țărmului.

Sursa foto: Mallory Farrugia

Un loc pe o plajă arctică, pustie și perfectă, este greu de părăsit. Campingul este permis în toată Norvegia, așa că dacă sunteți aveți dispoziția necesară pentru a transporta proviziile pe plajă, un cort este o opțiune perfectă. Glampingul este, de asemenea, o opțiune. În Bø Andøya, sudul Måtinden, proprietatea de tip Marmelkroken se află chiar pe una dintre cele 18 rute pitorești naționale ale Norvegiei, iar restaurantul hotelului oferă micul dejun cu vedere la apă. Camerele sunt disponibile și prin Airbnb, dar locurile sunt limitate, deci rezervați cu mult timp în avans.

Sursa foto: Mallory Farrugia

O mare parte din atracția zonei Vesterålen este izolarea ei, deci, în consecință, nu este foarte ușor de ajuns acolo: vei dormi în Oslo, vei prinde un zbor în unul dintre aeroporturile mici din regiune, vei închiria o mașină și vei avea nevoie de o toleranță pentru drumurile incredibil de înguste.

O altă opțiune este să zburați în Tromsø, cel mai mare oraș al regiunii. De acolo, puteți ajunge în Vesterålen prin insulele Kvaløya și Senja, care sunt conectate prin feribot. Feriboturile din această parte a Norvegiei circulă de obicei de două ori pe zi – o dată dimineața și o dată seara. Spațiul este foarte limitat la bord, așa că ajungeți cu cel puțin o oră mai devreme pentru a vă asigura locul la coadă.

Întreaga regiune poate fi explorată într-o săptămână, deci închiriați mașina pentru o săptămână, nu mai priviți ora și explorați tot ce se poate!

Lasă un comentariu