Glam News Magazine

“Pentru că numai antichitatea păgână putea să-mi stârnească dorința. Pentru că este o lume din trecut, o lume care nu mai există. ” Alessandro Michele l-a citat pe istoricul Paul Veyne la intrarea în “Musei Capitolini” din Roma, unde a avut loc prezentarea Gucci Resort. Un citat foarte potrivit pentru o colecție prezentată în ceea ce este considerat primul muzeu din lume: Muzeul Capitolini din Roma care a fost conceput de Michelangelo în 1471 și deschis publicului în 1734. Înăuntru, frumusețile înfricoșătoare ale lui Michele se plimbau printre statui străvechi într-o lumină difuză ce se vedea de la torțele plasate pe scaunele oaspeților.

Acest spectacol a fost o răzvrătire a lui Michele pentru tot ceea ce se întâmplă acum în lume, jonglând între poezie, teorie și politică (i-a citat pe toți, de la William Blake la Donna Haraway). La mijlocul spectacolului, un costum violet din jacquard a apărut pe podium, iar pe spate erau brodate cu litere mari, cuvintele: Corpul meu, alegerea mea. Câteva ținute mai târziu, o rochie ivoire a apărut cu o broderie sub forma unui uter, iar în locul ovarelor au fost adăugate flori roz. Data de 22.05.1978, ziua în care a intrat în vigoare legea italiană privind avortul legal, a decorat o mini capă ce a accesorizat o pijama. Alte modele au purtat “eșarfe” tatuate pe gură, ca și cum ar fi fost reduse la tăcere.

La conferința de presă de după spectacol, Michele a explicat: “Femeile trebuie să fie respectate … ele ar trebui să fie libere să aleagă ceea ce vor”. El a spus că a realizat colecția ca reacție a celor mai recente știri din Statele Unite. Interzicerea avortului practic anuleaza decizia Curții Supreme în cazul Roe v. Wade și fost propus în Alabama, Missouri, Ohio și Georgia la începutul acestei luni. Michele și prin extensie, Gucci, iau o poziție clară împotriva nedreptății. Nu este pentru prima dată când marca a susținut activismul. Acum un an, Gucci a donat 500.000 de dolari unei organizații care se ocupă de prevenția violenței cu arme. Dar este prima dată când Michele a luat o poziție atât de explicită.

Cu toate acestea, Michele s-a jucat cu această colecție mai mult ca niciodată. Hainele au avut foarte multe referințe istorice, principala sură de inspirație fiind uniformele armatei romane. “A fost foarte important să organizăm această prezentare la Roma”, a spus el, “trebuia să aduc un omagiu, pentru a glorifica acest loc plin de libertate”. Michele se adresează unui public mare și divers, dar această colecție va rezona mai tare cu cei care înțeleg cât de importantă este lupta pentru drepturile femeilor. Sensibilitatea sa la această problemă este menită să influențeze designerii și brandurile, la fel cum estetica sa eclectică și îmbrățișarea stilului individual au reverberat în decursul anotimpurilor de la numirea sa la Gucci.

Sursa foto: Getty Images

Lasă un comentariu