Glam News Magazine

Construită în mod obișnuit cu plăci de calcar, travertin sau marmură și teracotă, arhitectura în stil toscan îmbină elemente arhitecturale clasice cu atingeri moderne pentru a oferi caselor de astăzi un sentiment de Europa de odinioară și un aspect de locuință de vacanță. Iar o caracteristică cheie a caselor în stil toscan este capacitatea lor de a se încadra perfect în mediul lor natural.

Este lesne de înțeles că acest stil a luat ființă în Toscana, o regiune a Italiei bine-cunoscută pentru contribuțiile sale agricole și peisajele frumoase și romantice. Deși arhitectura în stil toscan a cunoscut câteva modificări și actualizări ușoare de-a lungul timpului, casele toscane de astăzi au păstrat multe dintre tehnicile arhitecturale clasice și stilurile de decorare.

arhitectura în stil toscan

Scurtă istorie a arhitecturii toscane

Cu mult înainte ca Toscana să devină renumită la nivel mondial pentru măslinele, vinul și alte produse agricole, era casa populației etrusce, o comunitate agricolă muncitoare. Înainte ca romanii să ajungă la putere, poporul etrusc a condus Italia centrală, a construit o civilizație înfloritoare și chiar și-a dezvoltat propriul stil arhitectural și tehnici de construcție. De-a lungul timpului, Imperiul Roman a preluat controlul asupra regiunii, dar elementele etrusce au rămas populare.

Se crede că preferințele arhitecturale ale poporului etrusc au fost inspirate de clădirea grecească, dar există o diferență cheie: în timp ce clădirile grecești au fost construite în întregime din piatră, etruscii au construit structuri din lemn. De ce? Templele lor erau construite din lemn, așa că tradiția a fost dusă și în casele lor.

Multe stiluri arhitecturale apar din materialele de construcție disponibile într-o anumită zonă, iar stilul toscan nu diferă. Casele cu cadru din lemn aveau de obicei fațade construite din calcar, travertin sau gresie cu sculpturi și accente de marmură; plăci de acoperiș și pardoseală din lut de teracotă; pereți din stuc; iar grinzile de lemn au fost reciclate din fermele toscane.

În afară de casele romantice, în stil toscan pe care le vedem astăzi, poporul etrusc a contribuit, de asemenea, cu o formă și coloană clasică la arhitectură. Cunoscute sub numele de coloană toscană sau Ordinul toscan, aceste coloane sunt extrem de simple ca design – spre deosebire de coloanele dorice, ionice și corintice extrem de decorative. Coloanele toscane pot avea baze rotunde sau pătrate, de asemenea, acestea sunt, de obicei, mai largi și mai separate decât celelalte trei stiluri clasice de coloane.

Elemente de design obligatorii în arhitectura în stil toscan

Deși unele elemente de stil toscan au fost modernizate, casele de astăzi păstrează multe dintre elementele arhitecturale originale și caracteristicile decorative ale caselor toscane din vechea școală. Unele dintre aceste elemente cheie includ:

Caracteristici exterioare

– pereți exteriori groși din piatră: calcarul, gresia, travertinul și marmura sunt utilizate în mod obișnuit la exteriorul unei case toscane, astfel încât aceasta să se încadreze în mediul său natural.

– gresie și acoperiș din teracotă: teracota este un material de construcție extrem de răspândit în climă mai caldă – și este relativ ușor de creat prin coacerea lutului natural de teracotă.

– spații de locuit în aer liber: datorită climatului mai cald din Toscana, fluxul de aer era o necesitate. Multe case tradiționale toscane dispun de spații de locuit în aer liber, cum ar fi terase, porticuri sau logii.

– elemente decorative din fier forjat: porțile și ușile din fier forjat sunt adesea văzute la casele în stil toscan. În spațiul de locuit în aer liber sau în grădină, tapițerile din fier forjat sau accentele decorative pot adăuga textură și căldură suplimentară.

Caracteristici interioare

– pereți din ipsos sau stuc: stucul este un alt material de construcție care este adesea ușor disponibil fiind fabricat în mod tradițional din apă, nisip și var. Mai mult decât atât, pereții albi, din stuc, sunt ideali pentru climă caldă, deoarece pot reține aerul rece în timpul zilei și pot elibera căldura în spațiu noaptea.

– tavane texturate: tavanele boltite sau cu lambriuri cu grinzi expuse adaugă căldură, textură și elemente naturale la interiorul caselor toscane.

– pardoseli cu mozaic: deși plăcile de teracotă sunt de obicei principalul tip de pardoseală într-o casă toscană, plăcile de sticlă și piatră sunt adesea folosite pentru a crea arta mozaicului în podea.

Arhitectura în stil toscan rămâne una atractivă și populară în special în zonele calde, dar care inspiră în amenajări exterioare si interioare peste tot pe glob.

Lasă un comentariu