Glam News Magazine

Atragând peste 8 milioane de vizitatori pe an, Palatul de la Versailles este una dintre cele mai populare destinații turistice din Franța. Odată cu redeschiderea apartamentului reginei și a prezentărilor noi ale camerelor lui Louis al XIV-lea, Palatul are lucruri interesante de oferit pentru vizitatorii din acest an. De la grădinile sale până la interior și la relația cu moda și cinematografia, iată 7 lucruri mai puțin știute despre Palatul de la Versailles.

1. A durat 40 de ani până când André Le Nôtre a finalizat grădinile

Grădinile Palatului de la Versailles © Thomas Garnier

Încă din 1661, Ludovic al XIV-lea i-a încredințat lui André Le Nôtre proiectarea și dezvoltarea faimoaselor grădini de la Versailles, care mai târziu au fost cunoscute în întreaga lume. Cu ajutorul lui Jean-Baptiste Colbert, un membru al cabinetului regelui, iar mai târziu al arhitectului Jules Hardouin-Mansart, Le Nôtre a început să lucreze. I-a fost încredințat să proiecteze amenajarea grădinilor, să realizeze numeroase statui și fântâni și să dirijeze plantarea copacilor din mai multe provincii din Franța. Proiectul a durat 40 de ani, iar grădinile necesită o replantare la fiecare o sută de ani pentru a le menține integritatea și frumusețea. În timpul unei furtuni din decembrie 1999, aproximativ 10.000 până la 20.000 de copaci au fost rupți sau dezrădăcinați, inclusiv 80% dintre cele mai rare specii și doi arbori lalea Virginia, plantați chiar de Marie-Antonieta.

2. La Versailles a avut loc primul zbor din lume cu un balon cu aer cald

În timpul domniei lui Ludovic al XVI-lea, frații Montgolfier au reușit pentru prima dată un zbor cu balonul. La 19 septembrie 1783, sub ochii atenți ai regelui și ai familiei sale, un balon cu aer cald, care măsura 18 metri înălțime, a zburat pentru prima dată peste curțile Versailles. Cu o oaie, un cocoș și o rață ca și pasageri, balonul regal a ajuns la 600 de metri înălțime. Experimentul a fost repetat mai târziu, când Pilatre de Rozier a devenit prima persoană din istorie care a zburat fără pilot.

3. Palatul nu a fost jefuit în timpul revoluției

Sala Oglinzilor © AFP

Spre deosebire de cele raportate și, adesea, prezentate greșit în relatările fictive, Versailles nu a fost niciodată jefuit în timpul revoluției. După ce familia regală a plecat spre Palatul Tuilleries la 6 octombrie 1789, personalul de întreținere al Palatului a profitat de absența regelui pentru a începe o serie de reparații. Reparațiile au inclus refacerea picturilor și a tavanelor din sala oglinzilor. După inaugurarea Muzeului Central al Artelor din Paris în august 1793, majoritatea operelor de artă ale Palatului au fost transferate la Luvru. În același an, a fost adoptată o lege pentru a scăpa de mobilierul care a rămas la Versailles, articolele rămase fiind astfel vândute comercianților parizieni și cetățenilor înstăriți.

4. Louis-Philippe este responsabil pentru transformarea Palatului într-un muzeu

Camera Reginei © Thomas Garnier

În timpul Monarhiei, Louis-Philippe, supranumit „regele cetățenilor”, a luat decizia de a transforma Versailles într-un muzeu istoric dedicat „tuturor gloriilor Franței”. Motivația din spatele deciziei sale a fost speranța de a uni francezii în jurul moștenirii lor comune. Muzeul a fost inaugurat la 10 iunie 1837 în prezența lui Alexandre Dumas, Eugene Delacroix și Victor Hugo, care au scris: „Ceea ce a făcut Louis-Philippe la Versailles este un lucru bun. Pentru a realiza acest proiect ai nevoie de un mare rege și un filozof imparțial, care să facă un monument național dintr-un monument monarhic și să transpună o idee imensă într-un edificiu imens. Ai nevoie de cineva care să instaleze prezentul în trecut, 1789 cot la cot cu 1688, împăratul care îl vizitează pe rege, Napoleon vizitându-l pe Ludovic al XIV-lea; în mai puține cuvinte, trebuie să creeze o carte magnifică de istorie franceză, folosind Versailles ca legătură. ”

5. Versailles a jucat un rol important în timpul primului război mondial

Tratatul de la Versailles din 1919 © Bettmann/Getty Images

În 1914, militarii au ocupat Place d’Armes și o mare parte a Palatului. Spitalele militare au fost înființate rapid pe măsură ce răniții s-au întors de la luptă. Cel mai semnificativ eveniment legat de Versailles care a avut loc în această perioadă a fost pe 28 iunie 1919, când a fost semnat Tratatul de la Versailles în Sala Oglinzilor. Tratatul a pus efectiv capăt Marelui Război, afirmând înfrângerea Germaniei. Semnat de către Georges Clemenceau, Woodrow Wilson, David Lloyd George și Vittorio Emanuele Orlando, tratatul a eliminat controlul Germaniei asupra Alsaciei, Lorenei și asupra coloniilor sale, responsabile de producția agricolă. Acest act de pace a fost considerat de Germania un diktat și a dus în cele din urmă la cel de-al Doilea Război Mondial.

6. Versailles în cinematografie: o colaborare măreață

“Marie-Antoinette” de Sofia Coppola © American Zoetrope

Începând cu 1904, Palatul a servit ca platou de filmare pentru aproape 200 de filme. Printre primele realizate, se află mai multe filme documentare și drame din perioada istorică realizate de Pathe. De atunci, mari cineaști și-au adus creativitatea la Versailles: Alain Resnais, Jacques Demy, Jean Yanne, Milos Forman, Sofia Coppola și Woody Allen. Cel mai emblematic dintre toate filmele filmate acolo rămâne „Si Versailles m’était conté”, filmat în 1953 de Sacha Guitry, acest film a ajutat la restabilirea notorietății Palatului, care a cunoscut o scădere a popularității după jumătate de secol de războaie.

7. Versailles a fost un punct de inspirație pentru moda americană

Josephine Baker din Versailles © Daniel SIMON/Gamma-Rapho via Getty Images

În ciuda faptului că este o sursă de inspirație pentru designerii de modă americani, Concursul de la Versailles Fashion Show este un episod din istoria modei rar discutat. La începutul anilor 1970, responsabilul Palatului de la Versailles, Gerald van der Kemp, căuta sponsori pentru a finanța restaurarea Palatului. Eleanor Lambert, celebrul ziarist american cunoscut pentru că a lansat New York Fashion Week, a intervenit și a propus ca Van der Kemp să organizeze o prezentare / concurs de modă la Palat. Pe 28 noiembrie 1973, Concursul de la Versailles i-a pus pe cei mai mari couturieri francezi din acea vreme împotriva celor mai buni designeri din moda americană. Franța a fost reprezentată de: Yves Saint Laurent, Christian Dior, Hubert de Givenchy, Emmanuel Ungaro și Pierre Cardin.  Moda americană a fost reprezentată de: Stephen Burrows, Bill Blass, Oscar de la Renta, Halston și Anne Klein. Josephine Baker a deschis spectacolul, Liza Minnelli a prezentant ceremoniile, iar Pat Cleveland a dominat podiumurile. Și asa moda americană a pășit pe podiumurile internaționale.

Lasă un comentariu