Glam News Magazine

Croația a devenit în ultimii ani o destinație în atenția turiștilor din toată lumea. În special a celor care iubesc natura, care sunt atrași de ceea ce oferă acest stat din nord-vestul Peninsulei Balcanice. Fie că preferă drumețiile, fie că doresc cadre uluitoare pentru fotografii, cei care aleg Croația ca destinație turistică se intorc impresionați. Există aici opt parcuri naționale a căror frumsețe naturală te lasă fără răsuflare.

Parcul Național Lacurile Plitvice

 

Cel mai mare parc național din Croația și cel mai vechi din Europa de Est, Parcul Național Lacurile Plitvice este un adevărat dar al naturii. A fost înființat în 1949 și este situat în zona muntoasă carstică din Croația centrală, aproape de granița cu Bosnia și Herțegovina. Zona protejată se întinde pe 296,85 km². Include 16 lacuri interconectate și cascade magnifice. Apa lacurilor este atât de limpede încât îți poți vedea chipul în ea, ca într-o oglindă. Această bijuterie a naturii face parte din patrimoniul UNESCO din 1979. Este unul dintre principalele puncte de atracție turistică din Croația, peste 1 milion de vizitatorii ajungând aici în fiecare an.

Parcul Național Mljet

Este atât locul pentru cei care doresc aventură, cât și pentru cei care doresc relaxare. Situat pe insula Mljet, în sudul Croației, acest parc național oferă posibilitatea de a face de la trasee montane și ciclism, la canotaj și înot, dar și plajă. Ca în cazul insulelor mediteraneene mici, Mljet de asemenea este subiectul unor mituri și povești. Una dintre legende spune că acesta ar fi locul unde Calypso l-a ținut captiv pe Odiseu. Dincolo de mituri, acesta este locul ales în urmă cu 1000 de ani de călugării benedictini pentru a trăi. Pădurile de pin și stejar gorun și arbuștii veșnic verzi fac din acest loc unul plin energie în liniștea sfântă a naturii.

Parcul Național Kornati

La fel de uluitor, acest parc ce este de fapt un arhipelag format din 89 de insule și recife este un adevărat paradis marin pe care îl poți descoperi navigând cu barca sau făcând scufundări. Chiar dacă nu ești scafandru, cu o mască de snorkel poți descoperi bogăția lumii marine care este motivul pentru care acest parc este protejat încă din anul 1980.

Parcul Național Krka

Fondat în 1985, Parcul Național Krka atrage turiștii în special pentru cascadele impresionante care se găsesc aici. Iar partea cea mai bună este că poți chiar înota la aceste cascade, cum rar se permite într-un parc național. Peste 850 de specii de plante se găsesc aici, numeroase specii de păsări, de asemenea de lilieci pe cale de dispariție. În afară de flora și fauna bogată, în acest parc național mai poți vizita două mănăstiri, dintre care una, înființată în 1345, este ortodoxă.

Parcul naţional Risnjak

Dacă vrei să te deconectezi total, poți alege acest parc național mai puțin cunoscut din Croația, deși este destul de accesibil, situat fiind pe drumul care leagă Rijeka de capitala Zagreb. Vrei să vezi lupi, căprioare, râși sau urși? Aici ai ocazia. Nu te speria, viața ta nu e în pericol. Este vorba despre posibilitatea de a închiria un punct de observare. Tot aici ai posibilitatea de a pescui la muscă, activitate pe care nu o mai poți face în alt parc național din Croația.

Parcul Național Sjeverni Velebit

Peisaje incredibile și o impresionantă grădină botanică te așteaptă în acest parc unde poți practica o mulțime de activități montane. Asta dacă îți poți lua ochii de la natură. Sunt arii naturale protejate pentru amintiri de-o viață.

Parcul Național Brijuni

Arhipeleag din 14 insule, Parcul Național Brijuni se află pe coasta nordică a Istriei. Ceea ce face ca acest parc să se distingă este faptul că pe una dintre insulele de aici, Veliki, au fost descoperite peste 200 de urme de dinozauri. Tot o întâlnire cu istoria ți se propune prin descoperirea ruinelor romane, a unei bisericii folosite de călugării templieri și a unui palat bizantin. Dacă îți rămâne timp, poți practica ciclism, gols sau tenis.

Parcul Naţional Paklenica

150 de kilometri de poteci de explorat te așteaptă în Parcul Naţional Paklenica, unde sălbăticia munților, mireasma pădurilor de pin și adancimea provocatoare a canioanelor fascinează turiștii din toată lumea. Al doilea parc ca vechime din Croația este un paradis în care sunt interzise camparea și focul, așa că dacă vrei să te bucuri mai mult de frumusețea acestor locuri, rezervă-ți un loc la unitățile de cazare din zonă.

Lasă un comentariu