Glam News Magazine

Luna trecută, Burberry a ars haine nevândute, accesorii și parfumuri de aprox. 40 de milioane de dolari. Activiștii din domeniul mediului au condamnat rapid casa de modă din Marea Britanie, menționând statisticile care numesc industria ca a doua cea mai poluantă din lume. Deși mânia lor a fost bine justificată, acțiunile Burberry nu sunt excepția – ele sunt regula. În lumea modei, distrugerea stocurilor în exces este obișnuită.

Activistul și expertul în modă, Orsola de Castro, a declarat pentru BBC că distrugerea bunurilor este “cel mai murdar secret al modei”. Remarca ei a determinat publicația să contacteze o serie de mărci high-end cu privire la strategiile lor de eliminare a stocurilor în exces. Dintre cei 35 de designeri contactați, doar șase au oferit informații.

Industria de îmbrăcăminte ar putea să scape cu uciderea mediului chiar sub nasul nostru și nu am avea cum să știm. De fapt, toate semnele actuale arată acest lucru. Deoarece “moda rapidă” continuă să acapareze piața de consum ca o adevărată furtună, producția de îmbrăcăminte depășind acum 100 de miliarde de piese pe an.

De asemenea, BBC remarcă faptul că problema deșeurilor din fashion este mai mare decât secretul deșeurilor nevândute. Potrivit unui raport din 2013 al Fondului World Wildlife, este nevoie de aproximativ 2.700 de litri de apă pentru a produce un tricou de bumbac. Ca să nu mai vorbim despre coloranții sintetici care reprezintă o amenințare majoră pentru aprovizionarea cu apă curată din lume. În plus doar un procent din hainele noastre ajung să fie reutilizate pentru a face noi articole de îmbrăcăminte.

Moda: E timpul să eliminăm secretul. La urma urmei, primul pas spre rezolvarea oricărei probleme este admiterea faptului că avem de-a face cu una.

Începând cu anul 2017, peste 90 de mărci au adoptat angajamentul sistemului circular de modă GFA 2020, care le impune brandurilor să acționeze pe unul sau mai multe dintre cele patru puncte de acțiune ale acestuia, printre care se numără implementarea strategiei de proiectare pentru reciclare, creșterea volumului de articole de îmbrăcăminte folosite, creșterea revânzării articolelor de îmbrăcăminte uzate și creșterea utilizării fibrelor textile reciclate. Fiecare companie participantă trebuie să raporteze anual progresele înregistrate. Nike, Adidas și Tommy Hilfiger sunt printre brandurile participante.

Cu toate acestea, eforturile unui grup nu sunt suficiente pentru a transforma o industrie de milioane de dolari. Dacă vrem să păstrăm lumea așa cum o știm, consumatorii trebuie să forțeze mărcile să devină curate în legătură cu practicile lor murdare. Cum facem asta? Modul în care facem orice altceva: prin telefoanele noastre. Fiecare dintre noi are acces la aproape orice corporație prin intermediul rețelelor de socializare. De ce să nu știe la ce ne gândim? Consumatorul este rege. Indiferent dacă iau sau nu măsuri reale pentru a reduce nivelurile de deșeuri, ei nu vor avea altă posibilitate decât să asculte.

Lasă un comentariu