Glam News Magazine

Sustenabilitatea este un cuvânt pe care îl vedem din ce în ce mai mult în industria frumuseții și care se referă tot mai mult la parfumuri. De asemenea, pe bună dreptate! Ca și consumatori, provocăm mărcile să ne asigure că produsele pe care le cumpărăm sunt sustenabile, astfel încât să ne putem bucura în continuare de ele în viitor.

Dar ce este sustenabilitatea? Ce înseamnă un parfum sustenabil? Ei bine, răspunsul este simplu. Sustenabilitatea, în contextul parfumurilor, se referă la asigurarea producției de produse parfumate fără epuizarea resurselor naturale, pentru a menține echilibrul ecologic.

Luați în considerare acest lucru – parfumul este un produs de lux, ceea ce înseamnă că nu are niciun motiv real să existe, în afară de bucuria pe care o aduce. Deci, atunci când ceva nu trebuie să existe, nu ar trebui să aibă un impact negativ asupra mediului; aceasta este esența sustenabilității. Având în vedere că noi suntem atât de mulți și luând în considerare clima, mediul înconjurător și modul în care acestea se raportează la obiceiurile noastre de cumpărare, mărcile de parfumuri schimbă practicile pentru a satisface nevoile noastre de schimbare.

Sustenabilitatea nu este doar un cuvânt cheie, este o necesitate pentru a asigura viitorul. Să aruncăm o privire rapidă asupra modului în care parfumurile pe care le purtăm pot fi sustenabile.

1. Parfumul în sine

Fiecare dintre parfumurile pe care le purtăm cuprinde o gamă de ingrediente ale parfumierilor, mulți dintre ei lucrând pentru marile case de parfumuri precum IFF, Givaudan și Firmenich (desigur, mulți parfumieri sunt independenți). În cea mai mare parte, parfumerii lucrează cu materiale naturale și sintetice, amestecându-le pentru a crea compoziții de parfum care sunt noi, incitante și frumoase.

A fi sustenabil înseamnă să te gândești de unde provin acele ingrediente. Care este proveniența și ce impact are recoltarea, extragerea și producerea lor asupra planetei. A gândi sustenabil înseamnă a lua în considerare efectul pe termen lung al acestor lucruri și ce acțiuni pot fi întreprinse pentru a se asigura că ingredientele pot fi obținute, produse și extrase într-un mod minim nociv pentru mediu, astfel încât acestea să poată fi utilizate în continuare în viitor.

Sustenabilitatea depășește argumentul dacă ingredientele naturale sau sintetice sunt mai bune (sincer, majoritatea parfumurilor bune au nevoie de amândouă), deoarece ambele au un impact într-un fel sau altul. În schimb, sustenabilitatea parfumurilor analizează modul în care industria își poate reduce impactul asupra mediilor și comunităților din care își obține ingredientele, deoarece fără acestea, unde am fi?

Montblanc Explorer este un exemplu excelent de parfum sustenabil. Creat de un trio de parfumeri, Explorer folosește ingrediente din programul Sourcing for Shared Value de la Givaudan, care prezintă materiale esențiale pentru parfumerie (cum ar fi patchiuli și vetiver). De asemenea, susțin comunitățile locale care produc aceste materiale pentru a îmbrățișa dezvoltarea etică și durabilă. Programul include, de asemenea, inițiative educative pentru aceste comunități, asigurând durabilitatea pentru viitor; aceasta este doar o modalitate prin care parfumul poate fi sustenabil.

Brandul Franțuzesc Yves Rocher se laudă cu procedee de extracție ce respectă compoziția activă a fiecărei plante fără a o deteriora. Uzinele au primit tripla certificare de Calitate ISO 9001, Mediu înconjurător ISO 14001 și Siguranță SAS 18001. În plus de asta, toate locațiile de producție și-au redus emisiile de CO2 pe produs cu 10% începând cu anul 2010. Începând cu anul 2008, consumul lor de apă a scăzut cu 17% între 2008 și 2013 (m3 consumați/tona vrac de produse).

2. Ambalajul

Ambalajul este un element esențial în orice prezentare de parfum. Sigur, interiorul este important, dar știm cu toții că atunci când cheltuim o avere pe o sticlă de parfum, vrem să arate frumos. Vrem o sticlă elegantă și o cutie minunată. Dar ambalajele crează deșeuri și odată cu deșeurile vin problemele. Nu vrem ca planeta să fie distrusă pentru că nu am putut rezista unei cutii fanteziste, nu?

O modalitate ușoară prin care mărcile oferă opțiuni de ambalare mai sustenabile este prin sticlele ce pot fi reumplute. De exemplu, Mugler a făcut acest lucru chiar de la început, oferind mai multe opțiuni de reumplere care permit consumatorilor să cumpere o sticlă și să o păstreze pe viață. În plus, multe alte mărci folosesc carton reciclat pentru cutiile lor. Acestea sunt opțiunile de ambalare sustenabile, dar pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, mărcile de parfumuri caută modalități mai interesante de a fi mai ecologice.

Acqua di Parma Colonia Futura se mândrește cu mai multe elemente de ambalare inovatoare, care sunt mai ecologice. În primul rând, capacul și sticla sunt ambele reciclabile (capacul fiind fabricat din plastic reciclat), ceea ce este o veste foarte bună. Dar partea cea mai inovatoare este eticheta de pe sticlă și de pe cutie, care este realizată din praful provenit din carierele de marmură. Cat de tare e asta?

Yves Rocher a pornit un proces amplu de sustenabilitate, astfel că 100% dintre ambalajele lor sunt ECO.  Brandul a reușit să reducă și consumul de resurse non-regenerabile prin diminuarea greutății ambalajelor și încorporarea de materii prime reciclate.

Atât Colonia Futura, Montblanc Explorer cât și produsele Yves Rocher sunt produse pline de speranță, deoarece arată cât de mult brandurile se gândesc profund la sustenabilitate și pun în aplicare măsuri pozitive. Există încă un drum lung de parcurs, dar acestea nu sunt singurele produse și mărci care fac lucruri sustenabile, sunt atât de multe și fiecare face ceva diferit.

Sustenabilitatea nu este un cuvânt cheie; este doar noul mod de a face lucrurile.

Lasă un comentariu