Glam News Magazine

Odată demult, bărbații frecventau în mod regulat evenimente la care se purta cravata neagră și papion alb. În acele zile glorioase, papionul alb și fracurile înseamnau formal, în timp ce semi-formal însemnau costumele purtate cu cravată neagră. Din păcate, acele zile sunt demult apuse și ne-am aruncat într-o lume în care nu se mai face diferența dintre îmbracămintea formală și semi-formală. Trăim în vremuri întunecate, domnilor!

Dar de ce sunt vremuri demult apuse? Există o lumină la capătul tunelului? Un far în întuneric? O mică fărâmă de speranță?

Din fericire, da, pentru că astăzi voi explica pe înțelesul tuturor ce înseamnă formal şi semi-formal şi ceea ce trebuie avut în vedere pentru următorul eveniment.

Ținuta formală

Smoking-ul este inima unei ținute formale. Pentru cele mai elegante ocazii, purtarea papionului este absolut obligatorie! Un smoking bine croit, un papion alb cu o cămașă albă reprezintă definiția eleganței.

Pentru ocaziile unde se cere black tie, se poartă un smoking cu o cămașă albă, la care se adaugă un brâu şi un papion, ambele negre.

  • Nu improvizați! Nu este timpul pentru o cămașă neagră (sau orice altă culoare decât albă), o cravată expresivă sau adidași de designer. Rămâi la clasic pentru un look imaculat.
  • Îngrijește-te! Fă duș. Aplică parfum (dar nu excesiv). Scoate-ți bijuteriile strălucitoare. Rezistă nevoii de a încerca o coafură noua îndrăzneață.
  • Învață cum se leaga un papion!!! Totuși trăim în era tutorialelor pe YouTube! Nu există absolut nicio scuză să cumperi un papion care vine deja legat sau să îl aplici cu arici.
  • NU TE ASORTA CU PARTENERA! NICIODATĂ!!!  Oricât de mult insistă, scopul smokingului tău nu este acela de a îi pune ei rochia în evidență. Este vremea să strălucesti şi tu de unul singur.

Ținuta semi-formală

Un smoking nu ar fi potrivit pentru un eveniment semi-formal, dar este încă important să rămâi elegant, sofisticat și îngrijit. Un costum negru și o cravată se pot purta la evenimentele semi-formale din timpul serii. În cadrul evenimentelor semi-formale din timpul zilei, se pot purta şi costume în culori mai deschise, însă pentru a păstra nota conservatoare nu renunța la cămașă şi cravată. Pantofii ar trebui să rămână eleganți, iar accesoriile, cum ar fi batistele de buzunar și ceasurile de mână, ar trebui să lipsească.

  • Poartă costumul potrivit. Un smoking este prea mult. Un costum subțitre de vară este prea puțin. Un costum închis la culoare dintr-o lână fină sau cașmir este cel mai potrivit. La evenimentele ce au loc în timpul zilei, costumul în culori mai deschise este o opțiune.
  • Poți lăsa cravata acasă. În ziua de astăzi este în regulă dacă optezi să nu porți cravată în cadrul evenimentelor semi-formale. Dacă totuși preferi imaginea mai finisată pe care o dă cravata, nu folosi culori țipătoare.
  • Nu uita faptul că o ținută semi-formală totuși conține cuvântul formal.  Îmbracă-te adecvat! Culorile kaki, blugii și tricourile nu au ce căuta la un astfel de eveniment. Nici tricourile polo (cu guler), nici pantofii în culori “turbate”, nici adidașii, nici… înţelegi unde bat.
  • Regula de aur. Dacă eşti în dubii este mai bine să fii mult prea elegant decât prea casual. Dacă apari la un eveniment mult prea formal, poți oricând scoate papionul sau cravata.

Deci … asta este! Acum te poți lăuda prietenilor tăi mai puțin familiarizați cu moda despre diferența dintre o ținută formală și una semi-formală. Amintește-ți, dacă trebuie să mergi la un eveniment oficial sau foarte formal, poartă un smoking cu o cămașă albă și papion, iar la un eveniment semi-formal, un costum negru sau în culori mai deschise pe timpul zilei. Însă cel mai important lucru este să te distrezi, să te simți bine cu look-ul tău şi nu uita regula de aur: mai bine mai mult decât mai puțin!

Formal

Semi-formal

Sursa foto: pinterest

Lasă un comentariu