Glam News Magazine

Opulența rusească nu a ocolit sărbătoarea pascală, de care este legată crearea ouălor Fabergé prin care măiestria și creativitatea bijutierilor contractați de familia imperială era pusă la încercare an de an. Aceste ouă cu surprize prețioase au început să fie oferite de țar soției și mai apoi soției și mamei cu ocazia Paștelui, începând cu 1885. Până în 1917, la instaurarea regimului bolșevic, Casa Fabergé a creat 52 de ouă pentru Romanovi și încă 13 pentru alți clienți.

Dintre cele 52 de ouă imperiale, 43 au supraviețuit istoriei și sunt astăzi împrăștiate în toată lumea, prin muzee sau colecții private. Sunt adevărate bijuterii, pe lângă materialele prețioase din care sunt realizate, ele impresionând atât prin exteriorul minuțios decorat, cât și prin interiorul de-a dreptul surprinzător. Ouăle Fabergé ascund printre altele o replică în miniatură a unui palat imperial (Gatcina), 11 portrete miniaturale, o replică în miniatură a trenului transsiberian și o replică a trăsurii folosite la ceremonia încoronării lui Nicolae al II-lea. La aceasta din urmă, meșterii lui Fabergé (care doar crea schița, nu lucra efectiv la realizarea ouălor) au lucrat 15 luni.

Iată cele mai scumpe 10 ouă Fabergé care au rezistat timpului.

10. Oul Rosebud

Este un ou de Paște emailat, creat de Michael Perchin, sub supravegherea bijutierului rus Peter Carl Fabergé în 1895, pentru Nicholas al II-lea al Rusiei, pentru soția sa. Oul se deschide pentru a dezvălui un trandafir galben smalț, în care cele două surprize erau inițial înglobate. Surprizele lipsesc, dar erau o coroană de aur, cu diamante și rubine, de asemenea un pandantiv de rubin cabochon. În 2004 a fost vândut ca parte a Colecției Forbes pentru peste 100 de milioane de dolari, dar se crede că valorează aproximativ 4 milioane de dolari ca o singură entitate.

9. Oul de Găină

Primul Ou de Găină reprezintă primul ou din seria de astfel de bijuterii realizate sub supravegherea lui Peter Carl Fabergé pentru familia imperială rusă. Fabricarea lui este atribuită lui Erik Kollin din atelierul Faberge, iar oul este făcut din aur, acoperit complet cu email alb opac, pentru a arăta ca o coajă reală de ouă. Cele două jumătăți se deschid ca să dezvăluie un gălbenuș de aur cu un finisaj mat, care ascunde o găină de aur cu ochi roșii, care conținea și o coroană de diamant și aur care de asemenea conținea un pandantiv rubin.

8. Oul Ordinului Sfântul Gheorghe

Este un ou de Paști emailat cu pietre prețioase, realizat sub supravegherea bijutierului rus Peter Carl Fabergé în 1916 pentru Nicolae al II-lea al Rusiei, care a oferit oul mamei sale. Realizat în timpul primului război mondial, Oul Ordinului Sfântul Gheorghe comemorează Ordinul Sf. Gheorghi. A primit un design modest, în conformitate cu austeritatea Primului Război Mondial. Acest ou face parte din colecția vândută unui cumpărător rus pentru 100 de milioane de dolari și este evaluat în mod individual, undeva în jur de 7 milioane de dolari.

7. Oul de Iarnă

Acest ou a părăsit Rusia după Revoluție și a ajuns în colecția lui Brian Ledbrooke. A fost prima dată vândut la o licitație Christie’s din Geneva în 1994, pentru 5.6 milioane de dolari, recordul mondial la acel moment pentru un articol Faberge vândut la licitație. Oul s-a vândut pentru 9,6 milioane de dolari într-o licitație la Christie’s din New York în 2002. S-a raportat căal său cumpărător a fost Hamad bin Khalifa Al Thani, emirul Qatarului.

8. Oul A Cincisprezecea Aniversare

Acest ou este alcătuit din email auriu, verde și alb, decorat cu diamante și cristale de rocă. Suprafața este împărțită în optsprezece secțiuni care înfățișează 16 miniaturi. Designul ouălui comemorează cea de-a cincisprezecea aniversare a încoronării lui Nicolae al II-lea pe 26 mai 1896 și a fost un dar pentru soția lui. A fost achiziționat de colecționarul nostru bogat rus și are o valoare individuală, dar nu confirmată, de 12 milioane de dolari.

5. Oul Lăcrămioarelor

Este unul dintre cele două ouă în stil Art Nouveau. Oul este acoperit cu email trandafiriu roz și cu perle. Oul este susținut de picioare de aur verde cu trandafiri roșii de diamant. Au fost adăugate de asemeena diamante in designul oului.  Nu este o surpriză faptul că proprietarul acestui ou este colecționarul miliardar rus, însă singur oul valorează 13 milioane de dolari.

4. Oul Portocal

A fost făcut în 1911 și se bazează pe un arbore de portocal mecanic din secolul al XVIII-lea. În 1917, oul a fost confiscat de guvernul provizoriu rus și dus laKremlin, unde a fost ulterior vândut lui Emanuel Snowman în jurul anului 1927. Întorcând o pârghie mica, deghizată ca un fruct, ascunsă printre frunzele copacului, se acționează vârful circular al arborelui, care descoperă o pasăre mică ce își întoarce capul, deschide ciocul și cântă. Oul se află acum în Muzeul Fabergé din Sankt Petersburg, Rusia și are o valoare totală estimată de aproximativ 15 milioane de dolari.

3. Oul Încoronării

Oul este alcătuit din aur cu email de culoare galbenă translucidă pe un câmp guilloché și face referire la roba de aur purtată de țarina la încoronarea ei. Are frunze de laur de aur, care se prind la fiecare intersecție cu un vultur de aur cu două capete din email negru opac în centru având un diamant trandafiriu. Oul a fost fabricat în 1897 și are montat în interiorul compartimentului căptușit cu catifea o replică precisă, mai mică de patru centimetri, a trăsurii imperial din secolul al optsprezecelea, care a dus-o pe țarina Alexandra la încoronarea ei. Estimările privind prețul au pus acest ou la valoarea de 18 milioane de dolari.

2. Oul Rothschild

Acest ou roz este un favorit pentru ruși pentru designul său spectaculos și a fost creat în 1902 și achiziționat de familia Rpthschild. La 8 decembrie 2014, oul Rothschild a fost dat Muzeului Ermitajului din Sankt Petersburg, Rusia. Acest lucru a avut loc în timpul unei recepții pentru comemorarea celei de-a 250-a aniversări a muzeului, însă a fost raportat faptul că Ivanov a donat ovulul guvernului rus în 2014 din cauza unor probleme fiscale grave. Era unul dintre cele mai scumpe ouă pe care Faberge le-a făcut. În total, se consideră că merită până la 25 de milioane de dolari în banii de astăzi.

 

1. Al treilea Ou Imperial

Este măiestrie dusă la cote de lux. A fost făcut în 1887 și pierdut ulterior, până când a apărut pe o piață din Statele Unite. Oulul a areas atunci atenția presei din întreaga lume și a fost apoi vândut unui colector privat pentru un preț nedivulgat. Prețul a fost ulterior dezvăluit a fi în jur de 33 de milioane de dolari, în parte datorită statutului său puțin cunoscut în lumea colecției Faberge, făcându-l oficial cel mai scump ou din lume.

 

Te-ar putea interesa și:

Definiția luxului: Palatele din Rusia

DEFINIȚIA LUXULUI: PALATELE DIN RUSIA, ÎN 30 DE IMAGINI

15 DINTRE CELE MAI IMPRESIONANTE TEATRE ȘI OPERE DIN LUME

Lasă un comentariu